łyżeczki garam masala, szczypiorek. Przygotowanie: Filet z indyka oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem rozmarynu. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż (wysypujemy z 2 porcji w woreczkach) i zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy. Na wierzch układamy brokuł podzielony
Moniki SmakołykiSoczyste i aromatyczne mięso z piersi kurczaka to doskonała propozycja na grilla. Można je również upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 4 łyżki kawioru z bakłażana firmy Proeco Polska 2 łyżeczki ugotowanego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśledzie które my kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień
Karo in the KitchenIdealna do mięsa z grilla Składniki 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory pęczek szczypiorku garść kwiatów szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania Pomidora pokroić w … Czytaj dalej Surówka do grilla z kwiatami szczypiorku
czarrna od kuchniSmaczne jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa z grilla Składniki 4-5 ziemniaków 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1 szalotka sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie przyprawa do grilla olej Sposób … Czytaj dalej Szaszłyki warzywne
czarrna od kuchnipoprawiają pamięć i koncentrację. Dla mięsożerców Wzbogacenie menu w banany ułatwia odkwaszenie organizmu. Owoc zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących, które neutralizują zakwaszające działanie mięsa, ryb i jajek. Na biegunkę Dojrzałe owoce (te z ciemnobrązową skórką) mogą być lekiem przy kłopotach trawiennych. Działają bowiem zapierająco, zwalczając biegunki. Zmiksowany miąższ jest ponadto łatwostrawny
w mojej kuchniłyżki soli peklowej 3 l wody 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka czosnku granulowanego Folia do pieczenia Schabik oczyszczamy z błonek , skórek itp , tak żeby pozostał ładny chudy kawałek mięsa . Boczek z tłuszczykiem , można zostawić – jak się lubi , ja zostawiam W garnku rozprowadzamy sól peklową z wodą ( ja używam zimnej kranówki ) , wkładamy schabik , tak żeby się całkowicie zanurzył . Odstawiamy
Ogrodnik w podróżyRyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko
Moje Kuchenne Rewelacjepiersi -suszone oregano -suszone chili -suszone pomidory -czosnek granulowany -sól -pieprz -olej Umyte piersi osuszmy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi przecinamy w kilku miejscach żeby przyprawy weszły w głąb mięsa. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy pierś najpierw stroną wierzchnią do zrumienienia. Następnie wyciągamy piersi posypujemy trochę przypraw na patelnie i kładziemy piersi stroną odwrotną. Posypujemy piersi po wierzchu ziołami
Kulinarne przemysleniaSmaczny pomysł na lekkie danie do zrobienia na szybko (prawie tak szybko jak makaron z pesto). Aksamitnie kremowy makaron i wyraziste, lekko pikantne mięso. Pomysł na przygotowanie spaghetti zaczerpnięty z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", mięsko wg własnej koncepcji. Cytrynowe spaghetti z pachnącym indykiem i bazylią 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryzawiera sporą dawkę magnezu. Nie jestem zwolenniczką gorzkiej czekolady, wolę mleczną czy nadziewaną. Gorzka jednak jest idealna do przygotowywania np. sufletów, napojów czy sosów. Można ją także dodawać do mięsa, z którym ciekawie komponuje się smakowo. Z okazji "Dnia Czekolady" zapraszam na czekoladę do picia na gorąco. Moja czekolada powstała bardzo szybko i prosto. Do garnuszka wlałam mleko
Codzienna kuchnia niecodziennasolą i pieprzem. Kaszę i ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i studzimy. Sos pomidorowy wlewamy do rondelka, doprawiamy sola i ziołami. Zagotowujemy. Ugotowaną kaszę, ryż i mięso łączymy razem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. W wysokim naczyniu żaroodpornym smarujemy boki tłuszczem. Układamy na spód liście kapusty, następnie farsz i polewamy sosem
Prosto i Smacznie z Anetąpowiem Wam, że jest przepyszna. Od tamtego czasu robię ją dość często. Składniki: *1 puszka ananasa *1 puszka kukurydzy *liście pora *szynka najlepiej konserwowa *makaron tortellini (ja użyłam z mięsem) *majonez Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zlać z wody i namoczyć w soku z ananasa na ok. pół godziny. Ananasa, szynkę i por pokroić w kosteczkę, dodać odcedzoną kukurydzę
Zrób to smacznieSposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę mieszamy w misce z olejem ryżowym, sosem rybnym oraz sojowym, wkładamy na godzinę do lodówki i marynujemy. Po tym czasie mięso przekładamy z pokrojoną cebulą do woka, obsmażamy na silnym ogniu kilka minut, dodajemy kiełki fasoli, pastę ta mandarynową, pędy bambusa i kukurydzę, doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym i całość mieszając
Wanilia i Kardamonmasło z odrobiną oleju, dorsza kładziemy od strony skóry i smażymy na średnim ogniu, polewając masłem. Kilka minut wystarczy. Rybę oczywiście przewracamy, żeby była lekko rumiana, a skórka chrupiąca. Mięso ma być jędrne, sprężyste i nie być wysuszonym wiórem. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego! Post Szafranowe risotto z dorszem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen