sałatka - 52158 przepisów (strona:2644/3478)

Jak obrać mango 168

się lekko zagłębić. Niedojrzałe można przynieść do domu "żeby poleżało".  Zielone mango również jest jadalne. W krajach azjatycki w tej wersji uważane za warzywo i często spożywane w sałatkach (cięte w zapałkę lub tarte na tarce).  Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są dojrzałe owoce, obdarte ze skóry i ogryzione do pestki (nie bacząc na sok cieknący po palcach

SzczyptaSmaQ
Sałatka z białej fasoli i granatu 216

Prosta, jesienna sałatka. Biała fasola z granatem to idealne połączenie. Miękka i kremowa kontrastuje z chrupiącymi i soczystymi pestki granatu. Do tego żywo zielone blanszowane warzywa oraz dresing podkręcony anchois. Dla mięsożerców z plastrami gęsi (dobrze smakuje też z kaczką i grillowanym kurczakiem), w  wersji wegetariańskiej bez gęsi i anchois w dresingu. Czas przygotowania: 15 minut Porcje

SzczyptaSmaQ
Tarta Limoncello z persymoną 237

Persymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach.  Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni. Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu

SzczyptaSmaQ
Chleb oliwny z botwinką 266

się napisać "historia jednej botwinki".. utarło się już, że botwinka musi wylądować w zupie. Taka niepozorna a tak wiele możliwości w sobie kryję. Liście botwinki wykorzystujemy do cudownych sałatek, do zawijania gołąbków co nam zmysł kulinarny podsunie. Ja wykorzystałam je do chleba w połączeniu z czarnymi oliwkami. Byłam ciekawa tego smaku ale się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak

Basia w kuchni
Letnia surówka z bobem, młodym groszkiem w towarzystwie dressinku z granatu 217

końcu mamy ciepło jeść się zbytnio  nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam

Basia w kuchni
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 322

Jesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki: 2 małe pojedyncze filety z kurczaka kawałek dyni (około 12 cm x 12 cm) 60 g rukoli (1 duża garść) 130 g sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól

Oryginalny smak
Podsumowanie listopada 216

wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki

Moje domowe kucharzenie
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 291

chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same zalety - jest pyszna, zdrowa i kolorowa. Obok papryki i cukinii znalazła się w niej kalarepka i seler naciowy. Składniki: kalarepka 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 1 szt seler naciowy kilka łodyg cukinia

głodny alergik
Tydzień w moim telefonie XXXXXXIII 181

wieczór z Karoliną ze Stylizacje * mam i ja poszewki z Biedronki  * krokiety z kapustą i grzybami najlepsze   * kawka zawsze dobra * Andrzejkowy grzaniec  * pyszna sałatka z kaszą gryczaną - przepis już na blogu * pani kicia  Wspaniałego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym 313

się rozpuścił. Sosem polać zawartość naczynia żaroodpornego i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35 minut. Mięsko podałam z ziemniakami i sałatką warzywną  ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
Schab w sosie musztardowym 293

Klasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra

Szefowa kuchni
Kokosowe płatki ryżowe ^^ 206

ciekawie. Od rana trwają przygotowania do wieczornego przyjęcia imieninowego mojego taty. Przyjdzie cała rodzinka babcie, ciocia itd. SUPER  :D Ze względu na to, że rano robiłam z tatą sałatkę, a później jeszcze śniadanie dla starszej siostry to moje śniadanko zjadłam troochę późno. Takie wyczekane smakuje najlepiej :)   ~ Kokosowe płatki ryżowe z cukinią, serkiem twarogowym, wiórkami kokosowymi i kiwi ~ Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Burgery jaglane 191

jajko, mąkę, płatki, żurawinę, przyprawy, ser. Bardzo dokładnie wymieszać aż połączą się wszystkie składniki.Z przygotowanej masy uformować burgery, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać z   sałatka buraczana . Miłego dnia

pieprzny smaczek
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 313

nada się idealnie na świąteczny obiad.  Aromatyczne, zaskakujące i niezwykle proste w wykonaniu. Gościom z pewnością będzie się wydawać, że spędziliście cały dzień na przygotowaniach. Do mięsa podałam sałatkę z buraczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem     Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej

Mania Gotowania
Jeszcze jeden pomysł na surówkę z kiszonej kapusty 445

surówkę powstał w trakcie robienia zakupów w osiedlowym sklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Pomysły na surówki i sałatki znajdziecie tutaj Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą, jabłkiem i natką z pietruszki Składniki: 1 mała czerwona cebula 200 g kiszonej kapusty 1/4 małego, słodkiego jabłka 1/4 pęczka natki

Moja smaczna kuchnia