pojedyncza mała gałązka rozmarynu plasterek sera żółtego kostka masła 1cmx1cm pierz czarny pesto pietruszkowe ( użyłam gotowego, zdrowego koncentratu Proeco ) Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, przecinamy w połowie tworząc sakiewkę. Mięso dokładnie nacieramy pietruszkowym pesto i posypujemy pieprzem. Do środka wsadzamy zwinięty plasterek sera, kosteczkę masła i gałązkę rozmarynu. Pierś grillujemy z obu stron na złoto, przez około 8 minut
Gotowanie i blogowanieszklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Szpinak świeży lub mrożony wrzucić na patelnię i poddusić. Gdy już lekko odparuje dodać czosnek pokrojony w plasterki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepostaramy się w najbliższym czasie rozpalić ogień pod rusztem :) Zanim to jednak nastąpi, wcześniej przygotowaliśmy dla Was przepis na konfiturę z czerwonej cebuli. Idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami i warzywami. Jest lekko słodka, ale jednocześnie ostra, z wyczuwalnym aromatem rozmarynu. Wspaniale by było, jeśli do jej przygotowania użyjecie świeżych gałązek tego zioła. Ja niestety nie miałam
W kuchni Katieogniu na oliwie, 5 minut od strony skóry następnie 4 minuty z drugiej strony, zdejmij z palnika i wystudź. Pora pokrój w półtalarki, zeszklij na maśle z łyżeczką cukru. Mięso zmiel razem ze skórą, wymieszaj z ryżem, porem, odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie zbyt suchy dodaj tłuszcz wytopiony z kaczki. Z liści odetnij
SzczyptaSmaQAromatyczny gulasz do idealny dodatek do ziemniaków, makaronu, kaszy, czy ryżu. Najlepiej smakuje z ulubioną sałatką. Składniki 300 g mięsa gulaszowego 1 mała puszka białej fasoli gotowanej na parze firmy Bonduelle 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzystępny sposób smakowy oraz wizualny, z małymi ustępstwami, od czasu do czasu, na jakiś tzw. fastfood. Zastanawiasz się pewnie co takiego jadłem, czy było to przez duże ilości mięsa, bananów, a może chipsów? Odpowiedź jest bardzo prosta… od wszystkiego! Oczywiście kaloria kalorii nie jest równa, ale nadmiar ich zawsze prowadzi do jednego, do otyłości. Jadłem duże ilości jedzenia
Blendmanserowy na bazie beszamelu to świetny dodatek do ugotowanych warzyw, makaronu jak i mięsa. Sos jest kremowy i bardzo sycący. Wbrew pozorom beszamel jest łatwy i prosty do przygotowania :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 50 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią około 1,5-2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz
UgotowaćOdstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). 2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia
Kto ugości moich gości?kroimy w ćwiartki. Fileta oczyszczamy i kroimy w paski, a następnie obtaczamy w papryce zmieszanej z solą i pierzem. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i smażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą) w półplasterki, a roszponkę dzielimy na pojedyncze listki - wszystko wkładamy do salaterki, a następnie doprawiamy sosem: mieszamy pozostałą oliwę z octem jabłkowym
Czary - gary w kuchnicórcią podobne upodobania smakowe :-) I właśnie jednym z takich dań, które zjemy zawsze są placki ziemniaczane :-) Kiedyś już pisałam Wam o plackach "na grubych oczkach" , o plackach z mięsem i pieczarkami i o plackach z sosem słodko - kwaśnym . Za to dziś mam wersję bardziej wakacyjną - to za sprawą sosu, a i same placki są z ziemniaków zarówno
Czary - gary w kuchnimogę doczekać tej niedzieli... i chociaż w tym roku mam znacznie mniej możliwości przesiadywania w kuchni i szykowania świątecznych pyszności, to i tak zamierzam poudzielać jak należy :-) I tak: mięsa do pieczenia i gotowania leżą już w lodówce ponacierane przyprawami, pasztet mam nadzieję zrobić jutro, w kolejce czekają też ciasta, ale w tym roku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu
Czary - gary w kuchniczasu mieszając. Kurczaka kroimy w kostkę o gotujemy w lekko posolonej wodzie (jeśli wolicie możecie go podsmażyć, np. na oleju aromatyzowanym czosnkiem lub ziołami). Do mięknącego ryżu dodajemy mięso, oba pieprze i sól ziołową; dusimy dalej aż ryż całkiem zmięknie. Patelnię odkrywamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przecier z przyprawami zagotowujemy. Wodę, pastę i mąkę dokładnie
Czary - gary w kuchniopłucz na sitku, odsącz, przełóż do rondla i zalej wrzącą wodą, odstaw do napęcznienia. Na sitku połóż lnianą ściereczkę, wylej mak, odciśnij wodę, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub utrzyj w makutrze, wymieszaj z miodem. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, sól, cukier, letnie mleko, łyżkę miękkiego masła, olej i jajko, wyrób ciasto. Przełóż
SzczyptaSmaQPita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki
Przepisy na domowy ser i chlebwyłącznie prosto z serca. Nic w tym dziwnego, mógłby ktoś odpowiedzieć- wszyscy pieką, ot tak, prosto z serca. U mnie jest troszkę inaczej. Moją mocniejszą stroną są raczej mięsa i wyroby z nich. Wszak mam w domu 3 mężczyzn i to dla nich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym obiedzie nie zawsze znajdzie się u mnie
Z Majeczką w kuchni