mięso - 63110 przepisów (strona:2649/4208)

KOTLETY SIEKANE Z BROKUŁEM 225

Masz dość tradycyjnie podanych, opanierowanych kotletów z piersi kurczaka. Wypróbuj takie siekane kotleciki. Moi synowie oszaleli na ich punkcie. Uwielbiają mięso drobiowe i taka propozycja przypadła im do smaku.   Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 500 g 10 dag żółtego sera w kawałku sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu ROLESKI Wykonanie: Pierś

Z Majeczką w kuchni
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 214

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym

karmelowy
Kurczak pieczony z pieczarkową niespodzianką 226

ćwiartki z kurczaka oregano słodka papryka 500 g pieczarek 1 duża cebula sól,pieprz olej Ćwiartki z kurczaka oczyścić i podzielić na dwa kawałki-udo i podudzie. Następnie kawałki mięsa solidnie oprószyć słodką papryką i oregano. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stały w lodówce przez noc. Pieczarki zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Prosty maślany sernik puszysty na kruchym kakaowym spodzie 224

minut. masa serowa: 1 kg twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego) 200 g masła 8 jajek 1 szklanka drobnego cukru 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej Twaróg zmielić w maszynce do mięsa (najdrobniejsze sitko) przynajmniej dwukrotnie. Miękkie masło mikserem utrzeć z 2/3 szklanki cukru, dodając jednocześnie po 1 żółtku i łyżce zmielonego twarogu. Na końcu białka ubić z reszta cukru i delikatnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka Hiszpańska 213

cierpliwości i poświęcenia większej ilości czasu jednak na prawdę warto jej spróbować, ponieważ jest ona niezwykła w smaku mimo tego że nie ma w niej ani grama mięsa chociaż jak ktoś chce to może pokusić się o pierś z kurczaka, która również idealnie będzie pasowała. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ryż z polędwiczkami z kurczaka 187

chili i pieprz dodałam.  Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam.  Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam.  Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam,  na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku wyjątkowe.    Składniki: 250 g ryżu długoziarnisty

Moniki Smakołyki
pierogi z ruskim nadzieniem... 199

łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i razem z twarogiem utłuc tłuczkiem, można zmielić w maszynce do mięsa ale my lubimy lekko grudkowaty farsz w pierogach dodać pozostałe przyprawy do farszu i dokładnie ręką wymieszać na jednolitą masę w robocie hakiem wyrobić ciasto pierogowe, wody dolewać tyle

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 568

obiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 212

Przecież nie każdy musi lubić kapustę w takiej wersji...  Ja kapustę uwielbiam, ale kapuśniaczki wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu

Lawendowe Niebo
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA 133

Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz marchew. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy paprykę i pomidory, które najpierw drobno kroimy. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Gdy mięso jest już miękkie, wyciągamy je, obieramy z kości i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. 2. Przygotowujemy grzanki: czosnek przeciskamy przez praskę

słodki bratek
ZAPIEKANKA Z PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWYM 224

przyprawę. Połowę puree układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. 2. Nadzienie: Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy razem z marchewką, następnie dodajemy mięso - smażymy do miękkości. Dodajemy pomidory, fasolę i ketchup, przyprawiamy przyprawami do smaku. Dusimy 15 min.  3.Nadzienie wykładamy na ziemniaki. Wyrównujemy powierzchnię. Pozostałe purre przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy różyczki

słodki bratek
KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW 164

szkl. bulionu WYKONANIE Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią

słodki bratek
PULPETY W SOSIE POROWO-PIECZARKOWYM 229

śmietany 30%, 100 g sera topionego, 100 g sera feta, sól, pieprz Dodatkowo: makaron tagliatelle WYKONANIE Pulpety: Bułkę moczymy w wodzie, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do miski wkładamy mięso, bułkę, jajko, dodajemy przyprawy, wyrabiamy masę. Z powstałej masy formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, smażymy na oleju z każdej strony na patelni. Po usmażeniu pulpeciki odkładamy

słodki bratek
Na wolnych obrotach: domowy rosół 336

Cebulę pozostawiamy w skórce, z łodyg selera ściągamy nożem twarde łyka (jeśli odłamiemy delikatnie ręką najszerszą część łodygi i pociągniemy ku górze, to łyka łatwo odejdą). Mięso i warzywa układamy w bardzo dużym garnku (ok. 5-6 l), dodajemy ziarenka pieprzu i zwinięte razem pęczki ziół (ja jedną z łodyżek oplatam dookoła pęczka, żeby się trzymał podczas gotowania). Zalewamy zimną

Kuchnia w biegu
W biegu: grillowana cukinia 314

Wiosna rozpędza się pełną parą, co w moim przypadku wiąże się też z przygotowywaniem dużo większej ilości warzyw. Albo jako samodzielne danie, albo jako dodatek do mięsa. Dzisiaj padło na grillowane cukinie. Robi się je nie dłużej niż 15 minut, są przepyszne i łatwo można zapakować je do pudełka np. z serem feta. Zapraszam SKŁADNIKI: 1 duża cukinia oliwa

Kuchnia w biegu