Teriyaki to japońska technika kulinarna polegająca na smażeniu lub grillowaniu zamarynowanego mięsa. Sos teriyaki, w przeciwieństwie do sojowego, jest słodki. Główne składniki marynaty teriyaki to sos sojowy połączony ze słodkim sake, cukrem albo miodem. Można pokusić się o zrobienie sosu samodzielnie albo w szybszej wersji użyć sosu gotowego, który można kupić praktycznie w każdym większy markecie. Danie idealne zarówno
Bon appetit mon amiewiększą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do cebuli dorzucić zamarynowanego kurczaka i smażyć, aż mięso będzie białe. Następnie całość zalać śmietanką i gotować, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brokuła podzielić na małe
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniedrobno posiekać Paprykę umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Pomidory suszone odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa zmielić na dużych oczkach w maszynce do mięsa. Tak otrzymane puree przełożyć do dużego garnka o grubym i szerokim dnie - duży gar pozwoli na szybsze odparowanie nadmiaru płynu, a grube dno zapobiegnie przypaleniu podczas gotowania . Doprowadzić do zagotowania
Grunt to przepis!odsmażeniu: Z waflami tortowymi kiedyś eksperymentowałam na różne sposoby. Było już mięso mielone, pieczarki - przeróżne wersje wytrawne. Szkoda, że wtedy nie robiłam zdjęć... Jednak nic straconego, wkrótce zrobię małą powtórkę, żebyście mogli sami się przekonać - jakie pyszności można wyczarować z prostego wafla. Teraz przedstawiam puree ziemniaczane. Jest rewelacyjne i oprócz idealnego dodatku do obiadu - sprawdzi się jako samoistna przekąska
Di gotujezaczynam od przygotowania surówki. Kapusta koniecznie musi być drobno pokrojona, najlepiej przy pomocy kuchennego robota. Surówka z kapusty zajmuje pół talerza, a ta świetnie pasuje do ryby jak i mięsa. Tradycja tradycją ale surówka z czerwonej kapusty jest dzisiaj trochę inna. Przygotowałam do niej dressing z tahini . Jest kremowy, lekki i fajnie pasuje do lekko gorzkiej kapusty. Dla mnie super
codojedzeniajest sól, też pozostawiam Waszemu wyborowi. Ja nie solę, więc soli u mnie też brak w przyprawie. Do jakich dań przydaje się taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora
Mieszam w Garnkucytryny (można pominąć) ZUPA 1,5-2 litry bulionu drobiowego 200 g młodego szpinaku baby 2 ząbki czosnku makaron muszelki lub inny drobny Mięso drobiowe mieszamy z jajkiem rozdrobnioną ricottą, parmezanem posiekaną natką, solą i pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki. Pieczemy 10 minut w temp ok. 200 stopni. Makaron gotujemy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy starty
WYSPA SZCZĘSLIWAekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię
Poezja smakuwody, zagotować i wymieszać. Wrzucić golonki golonki i całą zawartością patelni do garnka. Dodać kapustę kiszoną, grzybki suszone, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami lub kluseczkami itp. Bardzo dobre danie polecam
Kuchnia Pokoleńłyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje): 300 g makaronu fusilli (u mnie Malma ) Wykonanie: Przygotowanie pulpetów: Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy w dłoniach małe pulpeciki. Mi wyszło 12. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej pulpety. Pulpety podsmażamy z obu stron, łącznie około 5 minut
Smak mojego domumnie minusem. Te dwa produkty które dzisiaj użyłem w/w firmy oceniam bardzo dobrze. Są smaczne i łatwo dostępne. Co do samych tostów francuskich to za czasów, gdy mięso na co dzień gościło na moim stole dość często je robiłem. Wystarczył czerstwy chleb i masa jajeczna do obtoczenia go. Potem już tylko smażenie, ułożenie plastrów sera i mogłem pałaszować w towarzystwie
Blendmankokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane
Moja smaczna kuchniaDzisiaj propozycja na dietetyczny obiad, z ulubionym ostatnio przez nas mięsem czyli indykiem. Wykorzystam do niego mrożony szpinak, suszone pomidory i kaszę gryczaną firmy Lestello . Po dodaniu jogurtu zamiast śmietany danie jest lżejsze ale nadal smaczne, bo wszystko pysznie się ze sobą komponuje. Uwierzcie mi na słowo. To do dzieła, jedzmy zdrowo, dużo kaszy. Ja wybrałam kaszę gryczaną, bo jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne,. podać z czym się lubi, jest dobre i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietany 30% 1 szt. serek (bloczek ) topiony z ziołami Hochland olej do smażenia pieprz mielony, natka pietruszki Sos sojowo-grzybowy TaoTao średnio na 4 gotowe kawałki mięsa 1 serek Wykonanie: Filet przekrawamy w poprzek na długość, delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy pieprzem ( nie solimy!!! )od wewnętrznej strony posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na każdym układamy po kawałku serka
W garach u Gosi