mięso - 63110 przepisów (strona:2566/4208)

Bucatini z dyniowym sosem 171

porcje 300 g puree dyni, np. SweetDumplings 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listk szałwii 1 łyżka pomidorowego przecieru 2 pomidory kiściowe 200 ml śmietanki 200 ml bulionu z mięsa 1 łyżka masła 3 gałązki świeżej bazylii 300 g kiełbasy 100 wędzonego boczku sól i pieprz do smaku 30 g utartego parmezanu 350 g bucatini, waga sucha Cebulę, kiełbasę

codojedzenia
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 262

kawałki. Do małej miseczki nasyp kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout oraz tandoori. Wymieszaj je ze sobą i dodaj olej. Tak przygotowaną marynatę wymieszaj z przygotowanym wcześniej mięsem kurczaka i przesmaż na patelni. Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni, tak aby były widoczne ślady grillowania.Następnie plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego

Plate of Joy
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 220

mnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne

Moniki Smakołyki
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 201

kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były do lokalnie występujących składników. Na terenach gdzie pszenica

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem 216

kilka minut, aż szafran puści kolor. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Łososia przekroić na pół, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, rozgniecionym czerwonym pieprzem (tylko od strony mięsa) i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 4 minut

Oryginalny smak
Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym 172

ryżu  świeża natka pietruszki świeża kolendra sól Przygotowanie: Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody. Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu. Świeżego ananasa pokroić w kostkę. Następnie

Ze smakiem i z pasją
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 275

granatu. Podlewamy pastę dookoła oliwą lub dobrym nierafinowanym olejem. Z czym jeść baba ghanoush? Tak jak hummus – jako przystawkę ze świeżymi warzywami, z chlebkiem naan lub pita . Z grillowanym mięsem, obok tzatziki. Jako pasta na kanapce, czy w wersji fusion – jako sos do makaronu. SKŁADNIKI 4 małe bakłażany (łącznie 800-900g) 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini

Karo in the Kitchen
“Zupy odchudzające” – recenzja 282

domową “kostkę” rosołową, żeby oszczędzić sobie czasu na co dzień i przepisy na nabiał roślinny, bo śmietana będzie na naszej diecie zakazana. Ważne jest też, żeby nie łączyć mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje

Ugotowane pozamiatane
Sałatka makaronowa z brokułem i kurczakiem 296

patelni aż się lekko zrumieni, łyżką wybieramy do miski,  na tłuszczyku który się z niego wytopił,  smażymy do miękkości  pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, doprawiając mięso solą i pieprzem. Studzimy. Dymkę i obrane papryki kroimy w kostkę. Wszystko łączymy w jednej misce, mieszamy. Sos: Majonez ucieramy ze słodka śmietanką sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę

Wanilia i Kardamon
Pasta z makreli 195

Coś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone  3 jajka ugotowane na twardo  1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu  1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu  sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki

Moje domowe kucharzenie
Boczek wędzony rolowany 404

wieszamy w przewiewnym miejscu na 6-12 godz. Osuszanie W wędzarni jeśli boczek jest jeszcze wilgotny bądź zimny 35-40 stopni przy dużym ruchu powietrza około 30-40 min. Mięso ma być suche i ciepłe. Wędzenie  4  h i 50-60 stopniach. Parzenie Woda 80 w środku 68 i w wodę zimną studzimy 5-10 min .Gdy ostygnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem pleśniowym 194

Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 196

zdejmij powstałe szumy. Obierz i umyj warzywa (oprócz cebuli), dodaj do wywaru wraz czosnkiem (z łupinami, rozgnieć go tylko dłonią) i wszystkimi przyprawami. Zmniejsz gaz i gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.  Gotowy wywar odlej na sicie, następnie zagotuj ponownie i wsyp do niego kaszę, gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza zmięknie. W tym czasie pokrój boczek

Garniec Magalie
Zupa dyniowa 630

zeszłym roku odkryłam to warzywo. Od tego czasu z utęsknieniem czekam na jesień, kiedy to dynia staję się najłatwiej dostępna. Stanowi ona bardzo ciekawy dodatek do makaronu  czy mięsa . Przepisów na zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów , teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam

Pobite gary Barbary
Makaron z kurczakiem i warzywami 283

przyprawy wlać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki.  Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Na tą samą

Ala piecze i gotuje