Nie mogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść
UgotujmyTo.plPRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem(...)przemian z mlekiem kokosowym i puree z batatów.Masę przelać do dwóch form, wstawić do piekarnika z termo obiegiem nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, piec do suchego patyczka, wystudzić. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termo obiegu, lub jeśli macie tylko jedną formę ciasto trzeba podzielić na dwie równe porcje i upiec oddzielnie, jedna po drugiej. Konfiturę
SzczyptaSmaQDziś proponuję przepyszną, sycącą i bardzo pożywną zupę w stylu włoskim. Z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym
karmelowyPyszna propozycja obiadowa. U mnie w zestawie do sznycla frytki i miks sałat z sosem vinegret. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z
Passions hobbies lifeWymyśliłam sobie na obiad dynię faszerowaną. Zastanawiałam się, czym ją wypełnić, bo pomysłów miałam sporo…. Postanowiłam wykorzystać kaszę gryczaną, która została mi z wcześniejszego obiadu
UgotujmyTo.plwytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie(...)równych porcji. Układamy na dwóch blaszkach i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną wyjmujemy i boki oraz wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 20 minut. Jeżeli za szybko się rumienią przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Upieczone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Analogicznie postępujemy z drugą blaszką bułeczek
mojewypiekiinietylkodotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy . Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe(...)drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia szynkę wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia odwracamy szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla - żeby się szynka ładnie przyrumieniła.. Smacznego! Siatkę wędliniarską również można nabyć w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK A przy
Marder&Marder ManufactureRoladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste
Kuchnia z widokiem na ogródMieso mielone doskonale komponuje sie z delikatnym smakiem baklazana. Sprawdzi sie jako danie obiadowe lub bedzie swietna kolacja.Dodatek ugotowanej kaszy jaglanej sprawi,ze nadzienie miesne bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Produkty potrzebne: polędwiczka wieprzowa - 300 gr burak- 80 gram dynia( obrana)- 80 gram rukola- 300 gr owoce leśne( malina, jeżyna, czarna porzeczka, czerwona porzeczka)- 200 gr
pichcisztoŚwiętach mam chyba przesyt mięsa i z przyjemnością przygotowuję dania wegetariańskie. W warzywniku wciąż mam jarmuż, więc pomyślałam o pasztecie pieczonym w keksówce wyłożonej jego świeżymi liśćmi. Na półce zapasik kasz, które są świetnym połączeniem z grzybami. A tych mam w zamrażarce wciąż spory zapas. Do tego ciut pachnących przypraw, trochę pracy i potrawa gotowa :) Okazuje się, że jest(...)Zetrzeć do masy ok. pół gałki muszkatołowej. Wymieszać. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyłożyć do keksówki, mocno ugniatając. Na wierzchu ułożyć kilka liści laurowych. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C. przez ok. godzinę. Po upieczeniu wyjąć pasztet spodem do góry. Resztę masy można wyłożyć do foremek na muffiny. Mi wyszło 6 babeczek. Piec
Weekendy w domu i ogrodzieJest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 40g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody niegazowanej, 4 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki cukru(...)blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować(...)niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut. Babkę z piekarnika możemy wyjąć
Symfonia SmakówCukier wiedziałam, że na pewno spróbuje przygotować podobną zapiekankę. W smaku jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania. Podczas zapiekania kapusty wytworzy się dość duża ilość wody, więc(...)Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ostrą papryką. Na kapustę wyłożyć podsmażoną cebulę, następnie połowę boczku, przyprawione mięso z kurczaka. Piersi posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC. Jeżeli podczas pieczenia zauważycie
Ugotowaćmoże typowa dla kuchni hiszpańskiej kombinacja, ale okazała się naprawdę pyszna. Cynamon pozwolił wydobyć z dyni korzenne nuty, jednocześnie zaskakująco dobrze grając z kiełbasą (pomysł na połączenie cynamonu i mięsa zaczerpnęłam w mojej ukochanej kuchni greckiej). Pierogi zawinęłam w ciasto wypróbowane w przepisie na empanadas z tuńczykiem, jednak tym razem zrobiłam je "w wersji light" - bez smalcu i wina(...)chłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizoprzepis własnyna 10-12 sztukczas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenieSkładniki:ciasto:50 g masła150 ml wody300 g mąki pszennejszczypta solina
Chilli Czosnek i OliwaFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.plCzas na solidną porcję mięska.Golonkę zrobimy w warzywach. Kilka golonek moczymy w zimnej wodzie a następnie marynujemy w solance przez 2
Maminek kulinarny