schabowe, zapanierowalam, usmażyłam i zjadłam. Oba na raz. W całości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej(...)Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej do smażenia świeżo i grubo zmielony pieprz sól morska Zebrać razem wszystkie składniki. W jednym naczyniu wymieszać dokładnie składniki na solankę. W odpowieniej wielkości naczyniu (najlepiej pojemniku ze szczelną przykrywką) umieścić mięso
Jem więc Jestemniebo w gębie :) kto spróbuje napewno nie pożałuje. Blacha znika w mgnieniu oka. Nawet kochany małżonek mając do wyboru mięso a sernik wybiera ten sernik. Składniki ciasto 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Składniki masa serowa 1 kg sera białego w wiaderku u mnie President 2 całe jajka 2 budynie(...)cukru pudru szczypta soli Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Margarynę siekamy i mieszamy z sypkimi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy dodając stopniowo żółtka (białka wkładamy do lodówki). Zagniatamy do jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia a 1/3 zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki. Brzoskwinie odsączamy na sitku
Piekielna Kuchnia Patiśrodka daje jakąś wkładkę . Dzisiaj są to grzyby leśne suszone ale z moich zbiorów tego rocznych Skład Jak to z klopsami bywa mięso może być różne (drobiowe,wieprzowe ,wołowe) w zależności od rodzaju mięsa zmienia się ilość dodatków i obróbka. Ten jest z indyka. 500g filetu indyczego 1 duża cebula 2 jajka 1 łyżka majeranku 1/2 pęczka natki(...)czerstwe garść grzybów suszonych 1 szklanka mleka lub wody Wykonanie Krok1 . Grzyby moczymy i gotujemy. Kajzerki namaczamy w mleku.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Krok 2 Mięso i wyciśniętą bułkę mielimy . Cebulę bardzo drobno siekamy , pietruszkę również Krok 3 , Wszystkie składniki w rzucamy do miski ,dodajemy przyprawy , jajka i bardzo dokładnie mieszamy ( masa musi być
Eli Gotowaniecoś normalnego. Może nie zapiekankę jak poniżej, ale mam chrapkę na zwykłego pieczonego kurczaka i surówkę z odrobiną tylko oliwy i ziół. Mięso już się marynuje. Taka zapiekanka to idealny posiłek dla rodziny, na szybki weekendowy obiad. W zasadzie sama się robi. ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ, MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)odrobiną tłuszczu. Wykładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pomidory. Gotujemy chwilę i doprawiamy wyraźnie paprykami, bazylią, pieprzem i solą. Mięso z sosem wykładamy na cukinię. Na tym umieszczamy: osączony groszek, pieczarki oraz ser. Podpiekamy około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuRisotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne
Moja DelicjaDzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę
Taste Of My DayZ dużych muszli makaronowych można wyczarować efektowne danie. Ja zrobiłam nadzienie z mięsa mielonego a do tego sos pomidorowy. Robiąc zapiekankę z makaronu i mięsa nie
Ala piecze i gotujepatelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej do smażenia. Wszystko przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kiełbasę przekładamy do naczynia z kukurydzą i makaronem, wszystko mieszamy. Aromatyzowane(...)mozzarelli, mieszamy, dodajemy cheddar i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy wszystko. Na wierzch posypujemy resztę mozzarelli. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem Czas - 15 minut - przez 10 minut z termoobiegiem, ostatnie 5 minut z górną grzałką Smacznego
Cooking Monstersię kupić całkiem ładne, duże pomidory w jednym ze sklepów. Leżały kilka dni czekając, aż zdecyduję się w jaki sposób je przygotować. Nie chciałam nadziewać ich ryżem ani mięsem, zdecydowałam się więc na kuskus, który ostanio bardzo mi zasmakował i doprawiłam go na sposób orientalny. 4 duże dojrzałe pomidory 150g kuskusu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki w proszku(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy szczypta cukru sól i pieprz Pomidory umyć, ściąć wierzch (ścięte czapeczki zostawić, będą potrzebne do przykrycia pomidorów na czas pieczenia), delikatnie wydrążyć środek, uważając aby nie uszkodzić skórki. Kuskus zalać gorącą wodą (180ml), przykryć i zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę, drobno pokrojoną dymkę
Codzienne GotowanieCzęsto spotykam się z opinią, że kuchnia roślinna to kuchnia niedostatecznie sycąca. To danie wydaje się temu przeczyć. Podane na obiad bardzo Cię nasyci, mimo, że nie zawiera ani mięsa, ani innych produktów odzwierzęcych. Oprócz kubków smakowych ta kolorowa zapiekanka nacieszy też oko, ponieważ prezentuje się bardzo efektownie. Podobno połączenie ryżu (oczywiście tego brązowego) z fasolą to bardzo cenny zestaw(...)płyn odparuje (około 45 minut). Pod koniec gotowania dodaj fasolę. Gotową aromatyczną mieszankę rozprowadź na warstwie polenty, a z wierzchu polej całość sosem salsa. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Wyjmij z piekarnika i przed podaniem odczekaj 10 minut. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, miąższ ponacinaj w kratkę i wydobądź go za pomocą łyżki. Kawałki awokado rozprowadź
Roślinna - blog wegańskiPomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec podpieczone
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha
Ala piecze i gotujeyśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się(...)pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi rabarbaru obierz
Food Squareczosnku. Przygotowanie: Mięso mielone podsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, w małej ilości oleju lub oliwy. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy mięso ostygnie wymieszać je razem ze startym serem żółtym. Koncentrat pomidorowy Pudliszki wymieszać razem z posiekaną świeżą bazylią. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, cukrem, bazylią i oregano. Mąkę odgarnąć na boki(...)które nie mogą być zbyt grube, ponieważ źle będą się skręcać. Wycięte paski skręcić, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko naoliwionym lub na silikonie. Frykasy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać majerankiem, kminkiem lub inną przyprawą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec 20-25minut. Sos majonezowo czosnkowy: Śmietanę, ketchup oraz majonez nałożyć do jednej
W kuchni u MonikiPolsce soczewica stosowana była wyłącznie jako roślina pastewna. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto poznawać i doceniać jej właściwości.. Ulubienica wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso, polecana jest także sportowcom i osobom pracującym fizycznie. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: kwas foliowy, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem(...)Przed zapieczeniem gołąbki podlewamy szklanką bulionu lub wody w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub sreberkiem i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 10 minut, aż gołąbki się lekko przyrumienią. Do podania możemy przygotować sos pomidorowy
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak
Ostra na Słodko