mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:291/400)

Bakłażany w pomidorowym sosie curry 205

już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo(...)solą, wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Sól wyciągnie z bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika

Poezja smaku
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 151

Samym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo(...)otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju

Kubki smaku
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 192

samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe w środku. Udało mi się uratować to ciasto i nawet(...)Sposób przyrządzania:             Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych i błonek, umyć oraz osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucić do dużego garnka, dodać olej, cukier, pieprz cayenne, sól i zagotować. Od tego momentu gotować na małym ogniu jeszcze 25 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Orkiszowe chlebki pita 197

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej(...)spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!).  Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej

DefinicjaSmaku
Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki 207

Dziś polecam Wam pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki . Pyszna propozycja na obiad. Idealnie smakują same, w towarzystwie zestawu domowych surówek , w towarzystwie ulubionych sosów, jako dodatek do mięs itd. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie odmawiam takich ziemniaczków Spróbujcie, polecam. Do przygotowania pieczonych czosnkowo-paprykowych ziemniaczków użyłam masła klarowanego Sertop(...)nasze ziemniaki (używając dłoni można je lekko przemieszać, aby mieszanką pokryła je lepiej). Następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wraz z maślaną mieszanką, która została nam na dnie miski). Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia często włączam termoobieg). Ziemniaczki pieczemy około 50-60 minut do uzyskania pożądanej chrupkości

Słodkie okruszki
Pieczone topinambury 140

  Topinambur, znany także jako słonecznik bulwiasty, pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie uprawiali go Indianie. W XVII wieku topinambur uratował od śmierci głodowej kanadyjskich osadników, kiedy

My Chcemy Jeść
Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami 208

Klasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone(...)sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko. Do przestudzonego dodać jajko

https:KKuchniaMniam
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 420

Serniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki(...)masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder  Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać

Ala piecze i gotuje
Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem 276

rudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest  grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :) Składniki: 500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo)  600 mięsa z indyka piersi 2 średnie cebule 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 130 ml śmietanki 150 sera gorgonzola 10 pomidorków koktajlowych sól pieprz oliwa z oliwek Dodatkowo: 20 dag sera(...)Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez ok. 35 minut

Delicious Titbits
Kurczak po cygańsku 161

Ulubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Fasola gigantes 156

klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę poczuć klimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej fasoli suchej(...)liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy ugotowaną fasolę i mieszamy. Całą zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotową potrawę, jeśli to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno posypaną pokruszonym serem feta, posiekaną cebulką i natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 127

może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną(...)cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Barszcz ukraiński 207

Barszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy(...)lubczyku 1 szklanka zakwasu z buraków 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 goździk 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól Sposób przygotowania: Buraki umyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 45 minut. Odlać wodę, w której moczyła się fasola, zalać świeżą i gotować do miękkości. Żeberka (używam trójkąta, nie paska) umyć

W SMAK
Mięsny miszmasz 160

paski mięsa. Następnie przekrawamy piersi wzdłuż na pół. Lekko rozbijamy wszystkie kawałki mięsa, solimy, nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i zalewamy olejem z pomidorów. Najlepiej jest odstawić mięso do lodówki na ok.godzinę. Do mięsa wołowego dodajemy drobno pokrojone korniszony i pomidory, posiekaną cebulę, wlewamy dwie łyżki zalewy octowej z korniszonów, sos sojowy, pieprzymy i solimy do smaku. Wyrabiamy mięso na gładką(...)wystudzenia. Wyciągamy mięso z lodówki. Jeżeli udało Wam się uzyskać zgrabne plastry piersi to rozkładamy  na nie równomiernie mięso wołowe i zwijamy w roladkę spinając wykałaczkami. Mnie wyszły tylko dwie roladki. Na mniejsze kawałki piersi nałożyłam mięso i przykryłam drugim, podobnej wielkości, kawałkiem piersi. Na dwa boczne, wcześniej odkrojone, kawałki piersi, nałożyłam po prostu warstwę mięsa mielonego. Wszystkie porcje

Kulinarne przemyslenia
Stek z pieczonymi warzywami 316

Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo mielony pieprz Pieczone(...)łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Pieczone warzywa: Obrane, niewielkie buraki przekrawamy na połówki i układamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut

Poezja smaku