mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:283/400)

Pieczone pierożki drożdżowe 197

Dziś podrzucam pomysł na przekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni(...)łyżeczce nadzienia i zalepić. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnikaPiec 20 minut w 200*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kurczak z rozmarynem i cytryną 260

Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka czosnku + 2 ząbki 1 łyżka świeżego(...)marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze 35 - 45 minut. Podawać z sałatą. Smacznego

Pełny talerz
Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa 186

stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.” Źródło tekstu   Składniki: 500 g mięsa z szynki do gulaszu 12 pieczarek 1 papryczka chilli 3 cebule  8 ząbków czosnku(...)powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie.  W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni z opcją termoobiegu. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy na niej nasze 3 kolorowe papryki uprzednio obtoczone w dłoniach oliwą z oliwek. Trzymamy je w piekarniku

ClauditteMissCooking
Kurczak w ziołach 156

Hodowla świeżych ziół na przydomowym parapecie bądź balkonie pozwala nam wspaniale urozmaicić banalne potrawy. Doniczka świeżych ziół to koszt rzędu 4 zł – jeśli przesadzimy ją

Sezonowy Garnek
Kurczak z jabłkami i żurawiną 254

Składniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia  oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0

Luźna Kuchnia
Babka gryczana z twarogiem 266

Kiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 178

wchłonie wodę. Nie trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę(...)wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze gołąbki. W moim wyszły "trzy piętra". Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze

Kawa z mlekiem
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 145

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz ją w piekarniku. Gdy mięso się ‚wyleży’ w solance opłucz je i włóż z powrotem do garnka

Martyna Cooks
Pasztet z soczewicy i batata 122

Warto czasem odpocząć od mięsa i zjeść coś lżejszego,ale też pożywnego.  Zwykle dla zdrowia zaleca się wprowadzenie do codziennego menu większej ilości warzy co z przyjemnością czynię. Inspiracją do zrobienia poniższego dania była wegetariańska Jadłonomia. Przejście na wegetarianizm mi nie grozi, ale jeśli chodzi o to jedno danie zdecydowanie polecam wersję warzywną. Chodzi o pasztet. Przyznam, że kiedy(...)ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżka smalcu Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy.  Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, a następnie gotujemy około

Bon appetit mon amie
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 350

nacięciach w piersi kurczaka, całość skrapiamy oliwa, obsypujemy bułką tartą i gotowe. Można wrzucać do piekarnika i cieszyć się w międzyczasie świecącym za oknem słońcem i aromatycznym zapachem roznoszącym się po całym mieszkaniu. Po 30 minutach oczekiwania na talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem. Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu(...)dorzucamy do sera. Całość mieszamy. Piersi z kurczak myjemy i usuwamy błonki. Ostrym nożem nacinamy w każdej kieszonkę. Do środka nakładamy przygotowany farsz. Piersi układamy na blaszce do pieczenia, nacieramy 2 łyżkami oliwy. Następnie oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a na końcu posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp 180 stopni na około 30 minut. Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka pasterska z soczewicą - wegańskie Shepherd's pie 183

mięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard's pie w wersji wegańskiej. Aby przygotować roślinny odpowiednik tej potrawy wystarczy zamiast mięsa użyć np. zielonej soczewicy i możemy cieszyć się pyszną i sycąca zapiekanką :) Zapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej margaryny 1 szkl suchej soczewicy(...)pieprz i  ugnieć całość na gładkie pur é e.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę warzywną, a na niej rozprowadź warstwę ziemniaczanego pur é e. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 40 minut lub do momentu, aż pur ée  się ładnie zarumieni.  Smacznego

wegujemy
Wegańska musaka 191

niepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują(...)syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki, bakłażany natomiast w 1cm plastry. W małej kokilce wymieszaj 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki soli i za pomocą

Roślinna - blog wegański
Zapiekanka wiejska 253

ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.               A Wy z jakimi dodatkami(...)papryczkę chili, wszystko dodać do ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190°C. 2. Boczek zesmażyć na chrupko na średnim ogniu, dodać kiełbaskę, zrumienić z każdej strony, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, przełożyć do warzyw. Dodać zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać. 3. Formę żaroodporną posmarować masłem, przełożyć ziemniaki i warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut na wyższej półce piekarnika

Kuchnia Prezydentowej
Ekologiczna granola z bakaliami Symbio 205

rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 15-20 min bardzo często mieszając, aby granola się nie przypaliła. Płatki i orzechy mają być zarumienione i chrupiące, ale nie przypalone. Po wyciagnięciu z piekarnika, odstawiamy blachę z granolą do całkowitego wystygnięcia. Do ostudzonych płatków dodajemy kostki suszonego ananasa i płatki kokosowe. Jemy od razu lub przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Moje sugestie: Do granoli(...)obróbce hydrotermicznej, dzieki czemu nie trzeba ich gotować. Ekologiczne płatki kokosowe, nie poddawane procesowi siarkowania. Polecane do deserów i potraw kuchni orientalnej. Po ich zmieleniu uzyskujemy mąkę idealną do pieczenia np. ciastek. Ekologiczny ananas suszony w kostkach, nie poddawany procesowi siarkowania. Polecany jako dodatek do musli, płatków zbożowych i jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone

Zawsze głodna!
Kopytka...po włosku! 223

łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Masę ponownie wymieszać oraz podzielić na części(...)gnocchi też pora przyjdzie! Kopytka, które zostaną na drugi dzień możecie..śmiało zapiec, albo w foremce do pieczenia- ja ją nazywam indywidualnej- gdyż to jedna duża porcja. Nalejcie salsy pomidorowej, włóżcie kopytka, dodajcie kawały sera żółtego na wierzch i do piekarnika. Po roztopieniu sera, posypcie ziarnami od Ziarenkowo i ...smacznego!  Tak zapieczone będą miały aromatyczną chrupiącą skórkę wzbogaconą dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni