mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:280/400)

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka 237

łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa z oliwek Przygotowanie mięsa oraz sosu: Myjemy i osuszamy mięso.  Przekrajamy na grubość 1 – 2 cm. Solimy i pieprzymy każdy kawałek. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz(...)buraka: Buraka obieramy, przekrajamy na cienkie plasterki.  Następnie z każdej strony solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 10/ 15 minutach obracamy na drugą stronę i pieczemy przez następne około 10 minut. Pamiętajcie, aby nie przypalić. Puree z dyni: Dynię kroimy na paski – w zależności od wielkości, na ósemki albo

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Kurs kuchni bałkańskiej i przepis na Gibanicę. 231

szopską. Pyszną, chrupiącą. Klasyczną. Popularną w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Potem z baraniny przygotowaliśmy słynny banjalucki  cevap. Sami uczyliśmy się formować mięso. Cevapi można usmażyć na rozgrzanej patelni. lub grillu Podawane były z chlebkiem kukurydzianym Proja pieczony z fetą.  Moim hitem jest przsmaczna Gibanica. Mogłabym zjeść jej całą blachę. Nie dziwni mnie, że w kuchni bałkańskiej zajmuje(...)zwijać płaty filo w "kwiaty" i rozłożyć na poprzedniej warstwie (potrzeba ok 6 - 8 zwiniętych płatów). Na wierzchu rozłożyć pozostałą część nadzienia. Przyktyć podwójnym ciastem filo, Polać olejem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni a po 10 minutach zmniejszyć do 180 i piec aż sie zrumieni ok 25- 30 minut. To był świetnie spędzony czas. W żadnej ksiażce

AZgotuj!
Potrawy wegetariańskie 291

W tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 302

łyżeczki kminku sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej cebulę, paprykę i pomidory. Wstaw warzywa do piekarnika. Po ok. 15 min. skórka na pomidorach powinna zacząć się marszczyć. Wyjmij pomidory z piekarnika (nie pozostałe warzywa dalej się pieką), a kiedy przestygną, zdejmij z nich skórkę i pokrój(...)skórka powinna być przypieczona i czarna. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Po 5 minutach zdejmij z miski folię i odczekaj, aż papryki lekko przestygną. Następnie zdejmij z papryk skórę i pokrój je na długie paski. Od momentu wyjęcia papryki z piekarnika, piecz cebulę jeszcze przez 15-20 minut, aż stanie się miękka. Gotową

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z pieczonych pomidorów i ciecierzycy 193

właśnie w ten właśnie sposób na bazie przepisu z "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" powstała niewegetariańska wersja zupy z pieczonych pomidorów i ciecierzycy :) I choć absolutnie nie zamierzam w dającej się przewidzieć przyszłości zrezygnować z mięsa, to "The Green Kitchen. Zielono & zdrowo" uważam, za jedną z najbardziej wartościowych i uniwersalnych książek kucharskich i z pewnością jest(...)przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę.  Posyp oregano, papryką w proszku, czosnkiem i skrop  oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez około godzinę, aż pomidory nieznacznie poczernieją i zaczną wrzeć. Wyjmij naczynie z piekarnika i odłóż kilka ziaren ciecierzycy do przybrania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 261

Cały obiad w jednym naczyniu.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz

Maminek kulinarny
Pieczarki faszerowane cukinią, kaszą, serem i .... (wegetariańskie pieczarki) 215

faszerowane mięsem chyba już każdy zna, a może macie ochotę zaskoczyć domowników i przygotować pieczarki w wersji wegetariańskiej? Takie pieczarki możemy potraktować jako danie obiadowe, kolację, jako dodatek do mięsa lub przystawka na imprezie... Pełna dowolność:-) Składniki: 500 g pieczarek z dużymi kapeluszami ok. 3 garści kaszy quinoa (komosa ryżowa) lub kaszy kuskus 1 średnia cukinia ok. 200 ml gęstego(...)starty na tarce o grubych oczkach i jedno jajko. Całość dokładnie mieszamy.  Do każdego kapelusza pieczarek nakładamy czubato farszu. Dodatkowo nadziane pieczarki możemy posypać odrobiną sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok. 20 min.                  Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Dorsz pachnący czosnkiem 255

Dzisiaj bardziej kolacyjno - obiadowo. Bardzo lubię ryby. Często jest tak, że ryba zrobiona inaczej niż klasycznie (panierka na patelni lub piekarnik) traci swój smak. Jest to przecież niezwykle delikatne mięso...dlatego w kwestii rybnej jestem tradycjonalistka, jednak ten przepis mnie urzekł - czosnek, pietruszka i mleko... to musi być pyszne! I tak też jest. Ryba wychodzi niezwykle delikatna. Kuszący aromat czosnku(...)nagrzanego piekarnika. I tutaj ja wprowadziłam małe zmiany - dzwonki ryby obtoczyłam w mące i delikatnie podsmażyłam na oleju słonecznikowym z masłem, ułożyłam je w formie i dalej postępowałam jak w przepisie. Gdy masło się roztopi, posypać rybę przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z pietruszka. Doprawić pieprzem i solą (ja to zrobiłam na początku). Zalać rybę osolonym mlekiem. Piec w ciepłym

sierotka maRysia w kuchni
Naleśniki z warzywami 459

miarę szybka i syta, a etapy jej przygotowania śmiało można podzielić na dwa dni. Naleśniki przecież mogą być usmażone wieczorem, by nazajutrz je tylko nadziać, zawinąć i zapiec w piekarniku. Prawda, że proste? Lubicie takie połączenia? Składniki: Na 10 naleśników: Ciasto: 250ml mleka 3.2% 200g mąki pszennej (ok 1 szklanka) 2 jajka 70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki) 125ml wody mineralnej(...)pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka w ziołach z jabłkami 191

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a

Apetyczna babeczka
Frittata z jarmużem i pomidorami 195

Frittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii

My Chcemy Jeść
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 233

cukru z prawdziwą wanilią lub esencji waniliowej pół szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką   Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać(...)olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać łyżką z czekoladą i śliwkami. Przełożyć ciasto do keksówki, posypać wierzch garstką czekolady i piec w 180 stopniach przez 40 minut w piekarniku ustawionym na góra – dół. Artykuł Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 222

Bardzo lubię ryby, szkoda tylko, że jem je zdecydowanie zbyt rzadko... a przecież są o wiele lepsze niż mięso, na dodatek zawierają cenne kwasy omega-3, tak niezbędne do prawidłowej pracy serca i mózgu! Nie zawsze też wiem jak rybę odpowiednio przygotować, by dobrze smakowała. Wczoraj mnie trochę olśniło - w lodówce miałam dwa rozmrożone filety z miruny, postanowiłam więc odpowiednio(...)miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu wyłożyć kukurydzianą panierkę.  Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku 250 g mrożonego groszku ząbek czosnku

Kuchnia Ellie
PASZTET FASOLOWO - PIECZARKOWY 163

można zrobić pasztet, bez mięsa? Tak skwitował moje kulinarne zmagania, mój mąż ;) Zapewniam Was moi drodzy, że można, o czym świadczy poniższy wpis. To ciekawa alternatywa, dla tradycyjnego pasztetu, w tym roku zdecydowanie znajdzie miejsce na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: 400 g białej fasoli (suchej) 250 g pieczarek  1 duże jabłko 200 g cebuli 3 ząbki czosnku(...)kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dusić, aż cebula dobrze się zeszkli. Wszystkie składniki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować na gładką masę. Pasztet przełożyć do keksówki i piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestygnięciu, schłodzić w lodówce

Kuchnia w opałach