się nie zawiodłam. Wspaniały zapach oliwek słodki posmak botwinki a wizualnie super to wygląda. Nie jednego gościa na majówce możemy zadziwić pozytywnie. Chleb wspaniale się komponuję z kawałkiem mięsa grilowanego.Inspiracją dla mnie była książka "Książka kucharska włoskiej Mamy"SKŁADNIKI:na 2 bochenki500 g mąki chlebowej (użyłam 750)1 op. drożdży suchych 1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru350 ml wody(...)połączenia, dziele na dwie porcję i układam do formy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę - przed końcem wyrastania nagrzewam piekarnik do 220 stopni- wyrośnięte chlebki smaruję oliwą i posypuję mąką wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 20-25 minut - chleb pozostawiam do całkowitego ostygnięcia na kratcePieczenie chleba to wyjątkowa chwila ten zapach unoszący się po domu i ciekawość smaku
Basia w kuchniBardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisie zbytnio rozpisywać się nie trzeba. Moją autorską maryntę wmasowałem porządnie w indyczą pierś, nabiłem na patyk i podałem z warzywami, które akurat miałem pod ręką. Potem hop do piekarnika lub na grilla i banalny obiad gotowy. Zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Aha, oczywiście dobry sos do szaszłyków jest niezbędny. Tutaj postawiłem na czosnkowy, ale zachęcam również do zapoznania(...)wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj i pokrój na cząstki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj mięso oraz przygotowane warzywa. Szaszłyki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w 220°C lub połóż na rozgrzanym grillu. Pamiętaj, żeby
Food SquareTrochę orientu na obiad, lekko dopracowane i inne piersi z kurczaka, soczyste i chrupiące ziemniaczki, zaskoczą niejednego smakosza. Obiad prosty,ale jakże aromatyczny! Składniki -piersi z
Z Kuchni Do KuchniZawsze miel ser. Najlepiej nawet 3 razy! Im ser lepiej zmielony tym sernik bardziej aksamitny w smaku. Ja polecam kupić ser twarogowy i go zmielić w maszynce do mięsa lub też kupić tzw. ser trzykrotnie mielony (w sklepie możecie go znaleźć w opakowaniu jak salceson - przynajmniej w Krakowie można taki kupić np. firmy Cuiavia). 2. Jaki ser wybrać(...)7zł/kg. Polecam próbować piec serniki z serem mascarpone, ricottą czy kremowym serkiem Philadelphia. Te sery nadadzą Waszym wypiekom zupełnie nowy wymiar. Ja w ostatnim czasie jestem fanką łączenia dwóch rodzajów sera np. twarogowego pół na pół z mascarpone. 3. Co zrobić by sernik nie był suchy? Są dwie możliwości. Jedna z nich to położenie na dnie piekarnika blachy lub naczynia
Mania WypiekaniaNie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C
My Chcemy JeśćPasztet w wersji bezmięsnej. Delikatny, kremowy i pyszny. Idealny na ciepło i na zimno. Zachwyci nawet smakoszy mięsa.Spróbujcie sami!Składniki:10 jaj ugotowanych na twardo;2 surowe jaja;400 g pieczarek;Duża cebula;1/2 puszki groszku konserwowego;Pęczek szczypiorku;100 g żółtego sera;4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)ówkę (u mnie o wymiarach: długość 34 cm, szerokość:12 cm, pojemność 2l) dokładnie wysmarować margaryną i obficie posypać bułką tartą;Powstałą masę wylać do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 60 minut (grzałka górna i dolna).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Dokładnie odmierzyć ilość majonezu i śmietany, aby masa nie była zbyt rzadka
Gospodyni Miejskakwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). Wszystkie przepisy są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu, do ich wykorzystania wykorzystujemy(...)dodajemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozgniecione widelcem na gładką masę banany i wystudzoną czekoladę.Wszystko razem miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (okrągła 20 cm, lub prostokątna 18x24 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 30-40 minut (zależnie od mocy urządzenia). Po wyjęciu posypujemy malinami - pycha! Smacznego :) Zapraszam do polubienia mojej
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz oliwa do smażenia WYKONANIE: ZIEMNIACZKI PIECZONE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową, polej oliwą, posyp cayenne, kurkumą, tymiankiem i solą. Wymieszaj ziemniaki dokładnie, aby pokryły się równomiernie oliwą i przyprawami. Piecz je przez 25- 30 minut do zrumienienia(...)pół. Posól, popieprz i posyp odrobiną słodkiej papryki. Panieruj filety najpierw w mące, potem w jajku rozmąconym w 1 łyżeczką wody, a na koniec w słoneczniku, mocno dociskając mięso do nasion. Smaż kotlety na rozgrzanej oliwie (2 łyżki na początek, do kolejnej partii możesz dolać kolejne 2 łyżki oliwy) z obu stron na złoty kolor po kilka minut. Uważaj
Słodko-Słony Świat Ilonyzamrozić, a więc nie szukać wymówek tylko piec pasztety w domu :). Przepis podaję w taniej wersji z samych wątróbek, a jeśli chcecie na bogato to część musicie zastąpić mięsem :). Składniki: 1 kg wątróbki indyczej 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 średnie cebule 0,5 - 0,7 kg tłustego podgardla 3 jaja 2 kromki chleba, może być czerstwy sól pieprz(...)dozujemy wg. własnych upodobać, ale żeby pasztet nie był zbyt mdły warto podkręcić smak przyprawami. 3. Przygotowaną foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wypełniłam przygotowana masą i piekłam ok 45-50 minut w tem. 200 C. Po wyłączeniu piekarnika zastawiam lekko uchylone drzwiczki, aby pasztet powoli wystygł
Apetyczna babeczkatymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto 1,5 szklanki mąki 0,5 kostki schłodzonego masła(...)świeżo zmielony pieprz tymianek 1 -2 gałązki sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 3 plastry sera żółtego dodatkowo tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą) 1 jajko +1 łyżka mąki SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane
Basia w kuchniDzisiaj proponuję Wam kolejny mój przepis z kurczakiem. Tym razem jest to zapiekanka z kurczaka i pora, danie ma moc, jest mega smaczne.Polecam też:Kotlety siekane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo był naprawdę pyszny obiad. Do kaszy pęczak przekonałam się już w ubiegłym roku, dlatego tez często gości w moich daniach. Obiad przygotowałam jak zresztą to
Moja smaczna kuchniaPyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że
Ala piecze i gotujeRzadko goszczą u mnie wegetariańskie przepisy , bo po prostu nie jestem wegetarianką i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Ale, ale od czasu do czasu lubię zjeść coś warzywnego i chętnie na bazie grzybów. Dzisiaj zatem proponuję wegetariańskie portabello burgery z pieczonymi batatami. Grzyby uwielbiam w każdej postaci i wcinam je przynajmniej raz w tygodniu. Nie ograniczam się(...)oliwy gałązka świeżego tymianku 1 awokado 1 ząbek czosnku 20 g sera feta 20 g pistacji sól i pieprz do smaku plastry czerwonej cebuli zielona sałata 1 batat Nastaw piekarnik na 200ºC na pieczenie lub funkcję grilla. Na blasze ułóż portabello oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę bataty. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem, posyp posiekanym tymiankiem
codojedzenia