Schab z jabłkami i pomarańczą 342Składniki: schab bez kości 1 kg jabłka 2 szt pomarańcza 1 szt tymianek do oprószenia majeranek 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki sól
Ala piecze i gotuje
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 296Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub
wyzwania kuchenne
1542. Quiche jajeczny 258Quiche to tarta , ale w wydaniu wytrawnym..robiłam już jakiś czas temu testując foremkę do tarty, która spisuje się idealnie...przepis leciutko zmodyfikowany z książki Ciasta
Moje domowe kucharzenie
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 214tylko ziemniaki, cebula i jajka. Jednak najważniejsze są ziemniaki, czy jak kto woli kartofle, których w Polsce nie brakowało i nadal nie brakuje. W polskich wersjach regionalnych pojawia się mięso, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :) . Babkę ziemniaczaną lubią chyba wszyscy, no prawie wszyscy, warto czasem samemu ją przyrządzić. 2 kg ziemniaków(...)jajka. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym. Piekłam w formie o średnicy
królestwo garów
szczupak pieczony z fasolką szparagową i masłem 226zaczynamy tuż za łbem, a kończymy przy płetwie grzbietowej). Teraz ostrymi nożycami przecinamy kręgosłup ryby za łbem i przy grzbietowej płetwie a następnie wyjmujemy kręgosłup ( cały czas nożem oddzielając mięso od ości), razem z wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Myjemy pieczarki i kroimy je na plastry(...)Całość mieszamy a następnie układamy warzywa po obu stronach szczupaka. Rybę nakrywamy drugim kawałkiem aluminiowej foli i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szczupaka przykrytego folią pieczemy przez 35 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz foli, posypujemy grzbiet ryby posiekanym ząbkiem czosnku i pieczemy dalsze 10 minut. Teraz wyjmujemy rybę
Miód i pieprz
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 284sól, pieprz do smaku Żeberka płuczemy , kroimy w mniejsze kawałki , solimy , pieprzymy i pieczemy w piekarniku około 30 minut z termoobiegiem , aż się mocno zrumienią -nie muszą być miękkie i tak będą się gotować Odstawiamy do wystygnięcia , a następnie obieramy z kości . Blaszkę po pieczeniu zalewamy szklanką wody i zbieramy nią cały smak przypieczonych resztek ( trzeba to zrobić na gorąco(...)garnka z wywarem po pieczeniu , zalewamy wodą , tak żeby kapusta była zanurzona całkowicie , dokładamy ziele angielskie, liście laurowe, kminek i cukier . Ja czasem ,dodaję jeszcze kości od pieczonych żeberek żeby wyciągnąć z nich resztki smaku , a później odławiam . Gotujemy około 20 minut , po tym czasie dokładamy ziemniaki , marchewkę i pietruszkę -wszystko pokrojone w kostkę, mięso z żeberek , gotujemy następne
Ogrodnik w podróży
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 198tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie ją tak jak ja :) Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera(...)więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut
Smakowy Raj
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 257minut. Pół szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoika, wsypujemy mąkę, zakręcamy i potrząsamy nim kilka razy, tak by mąka się dobrze zmieszała z wodą. Zawiesinę dodajemy do gotującego się mięsa. Całość jeszcze raz zagotowujemy, kosztujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku. 2 szklanki mąki wsypujemy do dość dużej miseczki. W mące robimy dołek, do którego wbijamy jajka i solimy(...)lekko przestudzonym sosem mięsno – pomidorowym i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, po czym powtarzamy czynność, tak by były 3 warstwy ciasta makaronowego i 3 warstwy sosu. Lazanię pieczemy około 30 - 35 minut w piekarniku w temperaturze 170°C. Upieczoną Lazanię wyjmujemy z piekarnika, smarujemy po górze śmietaną i posypujemy tartym serem, po czym ponownie zapiekamy, tylko chwilę by ser się rozpuścił
Smakowy Raj
Filet faszerowany pieczarkami i papryką 238Kupiłam mnóstwo pieczarek i teraz wymyślam co z nich mam zrobić . Gdybym jadła marynaty to nie miałabym problemu . Moja spiżarnia powiększyłaby się o kilka słoiczków
Eli Gotowanie
Biblijny chleb Ezechiela 248100g prosa oddzielnie moczymy w wodzie na czas fermentacji zaczynu Ciasto właściwe: Cały zaczyn, 700g 150g wody 1 łyżka soli 300g mąki pszennej chlebowej Dodatkowo przekręciłam przez maszynkę do mięsa: 100g soczewicy gotowanej 100g prosa osączonego z wody. 100g bobu / użyłam mrożonego, podgotowałam i zdjęłam koszulki /. Do zaczynu dodajemy wodę z solą, mieszamy. Następnie dodajemy zmielone ziarna soczewicy, prosa(...)papier do pieczenia, spięłam zszywaczem w trzech miejscach i zostawiłam do wyrośnięcia na drewnianej łopacie. Na 1450g ciasta nie miałam tak dużego koszyczka, aby je w nim umieścić. Wam proponuję zrobić na początek z połowy porcji. Ciasto po 1 godzinie i 45minutach było gotowe do pieczenia. Piekłam w sumie około 55 minut. Początkowa temperatura piekarnika około230st. Po 10 minutach pieczenia
Leśny Zakątek
Makowiec warstwowy z jabłkiem 592masła 1 jabłko 3 białka szczypta soli Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej(...)rozsmarować warstwę masy makowej i tak naprzemiennie, tak aby ciasto znalazło się na górze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez około 1 godzinę w 180 *C. Jeżeli wierzch będzie się przypiekał, można przykryć folią aluminiową. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty. Udanych wypieków! Smacznego! Kategoria: A-Z SŁODKO
https:KKuchniaMniam
Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami 195robiłam pieczeni rzymskiej, to mój debiut. U mnie w domu się jej po prostu nie robiło, ale wiem, że w wielu rodzinach jest to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Postanowiłam więc poeksperymentować i opracować swoją wersję, oczywiście z quinoą, ponieważ do tej pory, wszelkie kompozycje tego ziarna z mielonym mięsem, doskonale się sprawdzały. Tym razem pieczeń, którą zaplanowałam(...)kawałki, lub w paski. Mielone mięso mieszamy z quinoą i surowym jajem kurzym, przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy ją stopniowo do małej keksówki (lub innej formy), poszczególne warstwy przekładamy przepiórczymi jajkami i suszonymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około
Quinoa Raz!
Jesienny pieczony udziec z indyka 177udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka – bardzo kruchy i delikatny. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki(...)indyka rodzynki, żurawinę i pokrojone jabłko. Można też do naczynia dodać przekrojoną pozostałą po wyciśnięciu skórkę z cytryny. Przykryć szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry
Pociąg Do Kuchni
Pasztet z fasoli 190fasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę. Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet z mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli(...)przez maszynkę fasolę i usmażone dodatki. Wymieszaj z jajkiem doprawiając solą i w razie potrzeby większą ilością przypraw. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Upieczony pasztet ostudź. Paszte z fasoli nie jest pasztetem do krojenia. The post Pasztet z fasoli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia