mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:266/400)

Tarta-ciasto z owocami 149

Tartą se poradzi. W dodatku to ciasto nie ma ograniczeń.!!!! Możemy ją faszerować wszystkim, to tylko nasza wyobraźnia  tu decyduje Można owocami, owocami ze śmietana ,mięsem, serem, itp. Składniki : na jedną formę 250 g mąki troszkę soli (mała szczypta) 125 g masła najlepiej pokrojonego w kostkę schłodzone 1 łyżka oleju 70 ml wody owoce(...)Zakrywając brzegi. Nadmiar ścinamy nożem. Rozgrzewamy piekarnik na 200C Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy  folią aluminiową . Polecam czymś przykryć folię po to by ciasto nie wyrastało nam w dzienny sposób. Np, rozsypujemy po całości 3 garście fasoli. I wkładamy do piekarnika na 15 minut. Następnie ściągamy folie, i rozsypujemy nasze owoce. Pieczemy kolejne 5-7 minut Kurczę dałam radę

Viola cooks with passion
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 160

Krakowie ostatnio na stoisku WarzywaodZbrojki piękne liście młodej botwinki, kolorowej botwinki. Wyjęłam je w domu i wiedziałam, że jedyne co mogę z nich zrobić to gołąbki, ale że mięsa mielonego w domu brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry(...)rulonik” związujemy” plasterkiem boczku.    Tak przygotowane zawijańce kładziemy w naczyniu do zapiekanie, które wykładamy liści boćwiny. Całość podlewamy wodą około 1 szklanką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 C.    Ja podałem gołąbki z karmelizowanymi warzywami i wiosennymi młodymi ziemniaczkami.      Obiad był pyszny

Kuchnia na wzgórzu
Golonka indycza z estragonem 205

Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :) Dla 5 osób Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc Składniki: 5 golonek(...)Zamarynowane golonka oddzielamy od cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone do połowy w wodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.  5/ Podajemy golonkę

Kuchnia PROzdrowotna
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I SZPINAKU 107

Zapiekanka, to moje alternatywa, gdy nie mam dużo czasu, lub pomysłu na obiad. Można dodać ulubione składniki, podsmażone  wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia  Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku  80 g sera feta  2 ząbki czosnku  mała czerwona cebula  1 łyżka masła(...)całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną w piórka. Na wierzch poukładaj pozostałe ziemniaki.  Całość zalej sosem, Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40 minut. Smacznego

Kukuleczki
Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą 174

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.     Składniki: -ok. 80 dkg łopatki -ok. 1 kg małych młodych ziemniaków -ok. 1 kg kapusty kwaszonej -2-3

Maminek kulinarny
Skrzydełka w sosie barbecue 235

Ostatnio , kiedy oglądałam mój ulubiony kanał kulinarny w tv, akurat trafiłam na Jamiego Olivera. Przygotowywał bardzo fajne skrzydełka w sosie barbecue, które postanowiłam odtworzyć. Udało się

O kuchni z uczuciem
Rolada makowa 197

parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne(...)ciasto wyjąć podzielić na 2 części, każdą część rozwałkować. Masę makową równo rozłożyć na oba ciasta i zawinąć w rulon. Górę ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec godzinę na 170 stopni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i jego ostygnięciu posmarować je roztopiona czekoladą oraz posypać drobno posiekanymi dowolnymi orzeszkami

Pychotkaaa
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 175

masło papryka czerwona mielona czosnek granulowany zioła prowansalskie sól pieprz chili cayenne  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Na patelni(...)ponownie polewamy sosem i posypujemy serem mozzarella w wiórkach. Papryki przykrywamy czapeczkami. Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlewamy resztę sosu. Na nim ustawiamy papryki i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do czasu, aż papryka zmięknie a jej skóra się przypiecze. Smacznego

Taste Therapy
Kurczak po hiszpańsku 191

Pollo a la chilindron" to danie pochodzące z Aragonii, popularne jest także w Kraju Basków. Kurczaka można zastąpić mięsem jagnięcym. W oryginalnym przepisie jest cały kurczak pokrojony na 8 części. Ja użyłem tylko udek.   Składniki po 4 udka i podudzia kurczaka 100 g szynki serrano 1 cebula 2 średnie czerwone papryki 400 g pomidorów 10 ml czerwonego wina(...)paprykę, bulion, pomidory, wino i paprykę w proszku. Włożyłem udka kurczaka i szynkę, brytfankę przykryłem, dusiłem ok. 30 minut. Zdjąłem pokrywę i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C, ustawionego na pieczenie z góry. Zapiekałem ok. 20 minut

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z piersi indyka w curry 157

zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :) SKŁADNIKI: 55 dag piersi z indyka sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę(...)pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki

Kuchenne zapiski Edyty
Lasagne 151

mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Sos boloński: W garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w kosteczkę seler  oraz marchewkę i paprykę . Podsmażyć osobno mięso i dodać je do warzyw. Wlać wino i poddusić przez ok 3 minuty, dolać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować, dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem oraz dowolnymi przyprawami (papryka ostra(...)momentu kiedy sos będzie jednolitą gladką masą. Doprawić szczyptą gałki muszkatałowej, solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Nałożyć sos beszamelowy, płaty surowego makaronu, sos boloński i ponownie beszamelowy. Można przekładać również serem. Górna część to makaron posmarowany sosem beszamelowym i startym serem. Piec przez ok 40- 45 minut, przykrywając folią aluminiową w połowie pieczenia.  Podawać po lekkim

ChilliJemy
Kiełbasa biała z pieczarkami 185

   Biała kiełbasa z pieczarkami to proste danie, nie tylko na obiad.Składniki:-kiełbasa biała surowa-ok. 0,5 kg pieczarek-2-3 cebule-pieprz

Maminek kulinarny
Pieczone skrzydełka z indyka 211

mięsem jak kurczak, może się poszczycić indyk. Warto zaznaczyć, że ma przy tym mniejszą zawartośc tłuszczu, za to większą zawartość białka. Indyk jest również bardziej wybredny w zjadaniu paszy, dlatego zazwyczaj są karmione lepiej niż kurczaki. Warto zatem czasami zamiast kurczaka wybrać indyka, bo jedynym minusem tego drugiego jest większa cena... :) Czas przygotowania: 1h w marynacie + 75 minut pieczenia. Ilość(...)wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę. Skrzydełka mieszamy z marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy skrzydełka z pojemnika i układamy na raszce. Włączamy termoobieg lub grill i zostawiamy skrzydełka na kwadrans. Skrzydełka należy obserwować

Kolizje Smaków
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 225

szkl. cukru pudru 2-3 łyżki  zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie. Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli(...)odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy. Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta ze szpinakiem 219

robić tarty zarówno wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest(...)ciasto rozsypywało się, dlatego nie wałkowałam jak zwykle, a kroiłam w plastry. Gotowy spód wkładam do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 15 minut. Następnie do farszu dodaję pomieszane białko z jogurtem, łączę dokładnie, wykładam na podpieczony spód, posypuję serem feta (kostka) i piekę jeszcze niecałe 15 minut. Gotowe ! Oczywiście najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna ! SMACZNEGO

Życie na widelcu
Kurczak pieczony wg Jamiego Olivera 166

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pieczonego kurczaka wg pomysłu Jamiego Olivera. Jamie do swojego kurczaka wkłada, obgotowaną wcześniej z ziemniakami, cytrynę. Dzięki takiemu

Moja Galeria Smaku
Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym 205

Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym jest bardzo smaczny. Jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. To zdrowe danie, w którym główne role zagrały

My Chcemy Jeść
TERINA Z BAKŁAŻANA 166

dania i przystawki z bakłażanem, dzisiaj proponuję Wam smaczną terinę z jego dodatkiem, możecie ją podać samą lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa. Możecie również zabrać ją na piknik.   Przygotowanie: 20 min Pieczenie: ok. 40 min Dla 6 osób ● 2 bakłażany ● 1 cebula ● 2 ząbki czosnku ● 3 gałązki kolendry ● 25 cl gęstej śmietany(...)pieprzem do smaku. Wymieszaj i wrzuć do miski. W osobnej misce ubij jajka i śmietanę. Domieszaj mąkę, a następnie parmezan. Połącz z bakłażanami i dobrze wymieszaj całość. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż formę na keks papierem do pieczenia, wlej przygotowaną masę i piecz przez około 40 minut. Pozostaw terinę w uchylonym piekarniku do ostudzenia, podawaj na ciepło

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 241

Charakteryzuje ją bardzo kruche i delikatne mięso. Plamiak bardzo dobrze komponuje się w sosach (np. pomidorowych, śmietanowych). Możemy go również piec, grillować i wędzić. Mięso ryby jest białe, bardzo chude i lekkostrawne. Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej. Składniki: - 2 filety z plamiaka (może być inna ryba z dorszowatych) - 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej - świeże liście szałwii - wędzona sól(...)rozcięte woreczki do mrożonek, na których układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę i kroimy ukośnie na porcje

mojewypiekiinietylko
Małe drożdżowe co nie co… 224

cebuli szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut, odcedzamy, przelewamy(...)robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni. Aż się zarumienią. Z tego przepisu wychodzi ok 12 pierożków. Smacznego!!! Jeśli posmakują Wam moje pierożki zapraszam do wypróbowaniu innych farszy - można

sierotka maRysia w kuchni
Perliczka nadziewana kaszą gryczaną 196

przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Zostawić kości z udek i skrzydełek. (Ten krok można pominąć) Rozgnieść jałowiec i pieprz, wymieszać z solą(...)Jajko rozbełtać, wymieszać z kaszą. Perliczkę nadziać farszem zostawiając trochę luzu. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek.  Perliczkę posmarować masłem. Formę do pieczenia posmarować masłem, ułożyć perliczkę Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach wlać wino lub bulion i przykryć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni. Piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć

królestwo garów
Grecka Musaka 142

dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy. Do podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawa śródziemnomorską .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy(...)doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min. Oblewamy warstwy.  Na koniec całość posypujemy fetą i przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną musakę przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż ser się zarumieni. Smacznego

MarciochaKucharzy
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 164

Hiszpanii (180), Portugalii (125) i Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał to drugi najczęściej wyróżniany przez UE produkt. W gąszczu marketingowych trików, takie oznaczenia są zawsze dobrym drogowskazem, który ułatwia dokonywanie wyborów. Kilka takich produktów(...)parmezanuSposób przegotowaniaCiasto zagniatamy i zostawiamy w misce, pod przykryciem na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rękami ugniatamy w kształt koła na papierze do pieczenia, smarujemy pizzę oliwą i rozkładamy na niej dodatki oprócz parmezanu.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 280 stopni) i pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni.Podajemy posypane patkami parmezanu i polane oliwą

W kuchni wieczorem