mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:260/400)

Domowe burgery 173

samodzielnym upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi.  Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany  olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej(...)wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy. Formujemy 4 duże kotlety

Szefowa kuchni
francuskie trójkąty z niespodzianką i sosem tzatziki 182

wielu innych potraw; w sezonie grillowym przygotowuję go bardzo często. składniki: opakowanie ciasta francuskiego dowolny wytrawny farsz pierogowy (najlepiej 2-3 rodzaje, u mnie ze szpinaku , z gotowanego mięsa , z mozzarelli ) jajko siemię lniane sos: nieduży zielony ogórek 3 ząbki czosnku 200 ml jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku Ogórek zetrzeć na tarce(...)Nakładać po odrobinie farszu, za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem smarować brzegi, składać w trójkąty, sklejać dokładnie brzegi. Trójkąty układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarować jajkiem, posypać siemieniem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut, do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce. Trójkąciki podawać z sosem

6niebo
Piersi z kurczaka faszerowane gorgonzolą i suszonymi pomidorami w szynce schwarzwaldzkiej 172

Wiele przepisów już widziałam z mięsem zapiekanym w szynce parmeńskiej lub schwardzwaldzkiej więc postanowiłam sama wypróbować jak to połączenie wyjdzie. Jednak nie odpuściłam ostatnio mojej ukochanej gorgonzoli i suszonym pomidorom wiec je wcisnęłam do środka :) Wszystko wyszło rewelacja. A już w połączeniu z zapiekanymi brokułami z tego przepisu po prostu pyszny lekki obiad. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)gorgonzolę i suszone pomidory pokrojone w kostkę. Gotowe piersi obkładamy dokładnie szynką szchwardzwaldzką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową ( błyszczącą stroną od spodu) i pieczemy 20-30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 15-20 min zdejmujemy folię włączamy termoobieg i pieczemy aż szynka będzie lekko chrupka ok. 5 min. Całość prezentuje się

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 333

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych(...)warstwy analogicznie: ziemniaki, farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się

Pyza i Surówka
Dynia na zimę wraz z poradami 249

zakręcać (tu również przyda się facet). Odwracać do góry dnem, ustawiać w pojemniku. Ja na wszelki wypadek wstawiam słoiki do pasteryzacji na 60 min do rozgrzanego do 120 st. piekarnika. Później wyjmuje, odwracam do góry dnem, przykrywam kocem, odstawiam do całkowitego osuszenia, następnie przenoszę do spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree(...)kupować tylką ją, ma najmniej pestek, dużo miąższu, mało wody, idealna do słoików na zimę. **Podczas pieczenia, warto przykryć dynię od góry folią aluminiową, aby nam się nie przyrumieniła, bo będzie gorzkawa. ***W przypadku braku blendera najlepiej dynię mielić w maszynce do mielenia mięsa. **** Alternatywny sposób pasteryzacji to: przełożyć puree do słoików, dokładnie zakręcić, umieścić w garnku wypełnionym zimną wodą

moj przepis na
Jesiotr w galarecie, 157

cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć, osuszyć. Delikatnie wyciąć mięso zostawiając 0,5 cm przy skórze. Mięso pokroić w długie słupki. Brzydkie kawałki ( u mnie było to około 100 gram) zmiksować razem z namoczonymi w winie i odciśniętymi biszkoptami oraz dwoma żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową(...)papierem do pieczenia ( dzięki papierowi ryba nie będzie przywierała do dna brytfanny) i przełożyć do niej rybę uważając aby jej nie uszkodzić. Ponieważ ryba jest dłuższa od brytfanki, trzeba ją lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć obrane i przekrojone na pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 155

plastry ok. 2 cm. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy za pomocą dłoni. Nie róbmy tego tłuczkiem do mięsa, gdyż mięso jest za delikatne i może nam się rozpaść. Rozbite mięso przekładamy do miski. Zalewamy oliwą z oliwek. Dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą, majerankiem i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. I zabieramy się za przygotowanie(...)rozpadną. Dodajemy koncentratu pomidorowego i przesmażamy, aż sos zgęstnieje.   PRZYGOTOWANIE pieczonych ziemniaków:Ziemniaki myjemy i kroimy na talarki 1 cm. Przekładamy je do miski i dolewamy oliwy z oliwek. Dodajemy sól, pieprz i świeży rozmaryn. Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 min. Ja na ostatnie

kulinarnyJa
Ciastka francuskie z truskawkami 208

moich ulubionych. Moim zdaniem, jego twórca zasługuje na kulinarnego Nobla. To ciasto daje ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy(...)prostokąt, nie docinając do końca w miejscach zaznaczonych X na gifie. Chwytamy za rogi i przekładamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzelka) i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie

mojewypiekiinietylko
Bułka brudasek 220

wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli   - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min  - w tym czasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni - wkładam(...)wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy)- gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno  WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek  resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość- gdy robimy placki przygotowując

Basia w kuchni
Muffinki owsiane 183

wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych(...)sobą suche składniki oraz mokre. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy wg uznania ulubione bakalie, ziarna, orzechy. Foremki wypełniamy do ok 2/3 wysokości (max. 3/4) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 minut. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat mieszanki cynamonu, jabłek, miodu... Tak przyrządzone ciasteczka są niezwykle zdrowe i pożywne. Idealne

Taste Of My Day
7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko 229

spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów!  Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już(...)opcjonalnie Sos:  ¼ szklanki śmietanki 2 łyżeczki posiekanej mięty Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego Na wierzch:  garść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki mięty Przygotowanie:   Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.  Figi dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie

Symfonia Smaków
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 161

Lato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż

Apetyczna babeczka
Polędwiczka wieprzowa 153

SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy

ClauditteMissCooking
Pieczone kacze udka w sosie piwno-miodowym z wiśniami / Roasted duck legs with honey beer sauce with cherries 203

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie organizowanym przez piwo Książęce. Tym razem należało przygotować potrawę z udziałem piwa Miodowo Chlebowego. Jak tylko usłyszałam

karmelowy
Pieczone warzywa 203

kojarzy mi się z dniem bez mięsa, dlatego też dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na pyszne pieczone warzywa. Mam nadzieje, że co piątek uda mi się publikować jakiś wegetariański przepis;) Do pieczenia idealnie nadają się "stare" warzywa, zanim na dobre pojawią się smaczne, młode, tegoroczne, które będzie można chrupać na surowo ;) Pieczone warzywa to idealny dodatek(...)poprzek, a następnie wzdłuż na cztery), cebule w ósemki, ząbki czosnku w skórce. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać sola i pieprzem, oprószyć ziołami - tymiankiem i rozmarynem, a następnie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy warzywa są miękkie, jeśli nie zostawić na kolejne

Codzienne Gotowanie
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 259

doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych  2 czerwone(...)posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut

Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką 220

połączenie piersi z kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Jadłam ją z sałatką z dużą ilości rukoli. Mięso pomimo braku panierki i smażenia go na głębokim oleju nie jest suche. A słonawy smak sera, przebija słodkawa gruszka. Polecam! 'pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę(...)dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając

CookYourself
Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce 207

Zdrowa, niskokaloryczna propozycja przyrządzenia kurczaka. Mięso pod chrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony(...)szklanki mąki ziemniaczanej  1 i 1/2 otrębów owsianych Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki dodać sól, pieprz, czosnek, zioła i papryki. Dodać mięso z kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc. W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy - ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki

Czerwień i błękit
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 188

piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i smażymy przez około 5 minut. Jeśli używamy świeżej dyni dodajemy ją po 5 minutach do mięsa(...)minut. Kiedy mięso będzie usmażone dodajemy zioła, sos sojowy, sos worhestershire , koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Doprawiamy pieprzem i szczyptą cukru. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Pomidorki koktajlowe myjemy, przekrajamy na pół i mieszamy z sosem. Jeśli używamy dyni z zalewy to dorzucamy ją dopiero w tym momencie. Mięso z sosem wykładamy na podpieczony

Mania Gotowania
Szaszłyki drobiowe po grecku 238

piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat. Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka,4 plastry wędzonego boczku,4 suszone pomidory w oleju,2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,łyżka posiekanej natki pietruszki,łyżka posiekanego szczypiorku,łyżeczka tymianku,sól, pieprz,2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.  Przygotowanie Mięso umyć(...)namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut

Z miłości do słodkości
Lasagne bolognese 160

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy przygotowane warzywa i boczek, po chwili dodajemy mięso i dokładnie mieszamy. Całość smażymy przez 10 minut. Wlewamy wino, gotujemy 3 minuty, po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą(...)przyprawiamy do smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wlewamy około 4 łyżki beszamelu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie rozprowadzamy sos boloński, polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem, układamy kolejną, identyczną warstwę płatów, sosów i sera. Czynności powtarzamy do skończenia makaronu. Polewamy resztką sosu i posypujemy parmezanem. Lasagne pieczemy przez około godzinę

Menmagazine
Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki / Balsamic honey roasted potatoes 232

pewnością sprawdzą się jako dodatek do każdego dania głównego. U mnie sprawdzają się w szczególności z mięsami, pycha! Polecam jako zamiennik dla tradycyjnego puree, tym bardziej, że są bardzo łatwe w przygotowaniu. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Balsamiczno-miodowe pieczone ziemniaczki (4 porcje) Składniki: 450 g małych ziemniaczków, przekrojonych na połówki (lub większych pokrojonych na ćwiartki(...)dopraw porządnie solą i pieprzem do smaku. Rozłóż je na blaszce i piecz w temperaturze 200 ° C przez 30 minut lub do miękkości. W małej miseczce wymieszaj trzepaczką pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, miód, paprykę, czosnek, sól i rozmaryn. Wyjmij gotowe ziemniaki z piekarnika, polej sosem balsamicznym, dokładnie wymieszaj i podawaj. Smacznego! English version Balsamic honey roasted

karmelowy
Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim 159

2 podudzia z indyka (golonki) 2 marchewki kawałek selera 1 cebula listek laurowy ziele angielskie 500 g ziemniaków sól pieprz oregano hyzop czosnek niedźwiedzi chili w

Gotowanie jest łatwe
soczysty, delikatny boczek pieczony w rękawie... 159

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do gyrosa 1 opakowanie, ząbki czosnku 6 sztuk, sól morska 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie

W Mojej Kuchni Lubię
Kieszonki drobiowe 215

Zwykłego fileta z kurczaka postanowiłam urozmaicić nadziewając go smakołykami i piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9

Kuchnia w czekoladzie
Egzotyczna zupa krem pomarańczowo-dyniowa 173

Bardzo aromatyczna zupa krem z dyni z dominującym smakiem pomarańczy. Wyraźny dodatek przypraw i łagodny, słodki posmak ananasa. Coś dla amatorów pikantnych połączeń. Rozgrzewa, a mi

W kuchni wieczorem