mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:285/400)

Jogurtowe ciasto z rabarbarem 223

uwielbiam jeszcze do takiej kompozycji dorzucić truskawki i już nic więcej mi nie potrzeba. Gdybym żywiła się sama, to w takim sezonie mogłabym zrezygnować z wielu rzeczy, nie jeść mięsa, a truskawki jeść codziennie. Tym razem osłodziłam dzisiejszą niedzielę ciastem z rabarbarem i kruszonką. Przygotowanie ciasta to 15 minut, błyskawiczne, niewymagające, pięknie rośnie i jest pyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto(...)olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec 45-50 minut, ja po 35 minutach położyłam folię aluminiową na wierzchu, żeby mi się nie spiekło

dom-agi.pl
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 228

gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem(...)potraw.Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową.   Marynowanie: najlepiej całą nocCzas pieczenia: każdy kg gęsi razy 45 minut(np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia)   Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól

SzczyptaSmaQ
Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem 255

Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej(...)zarumienienia.  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę.  5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 315

surówka jest tania, oraz po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej(...)surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w cytrusach 298

dobrze się zamarynował obracając go kilka razy, aby całość dobrze się zamarynowała. - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni a ruszt układamy na drugie miejsce od dołu,aby spokojnie się piekł - przydatny jest tu termometr do mięs (koszt ok 10 zł) wbiłam termometr w kurczaka i piekłam go do uzyskania tem.  kurczaka 82 stopni. Wtedy mamy pewność, że jest dobrze wypieczony.Mi(...)godziny w tem. 180 stopni. Pierwsze 30 minut piekłam bez przykrycia folią potem przykryłam a pod koniec ponownie zdjęłam, aby skórka była chrupiąca. Podczas pieczenia kilkukrotnie polałam go własnym sosem. Kurczak jest bardzo soczysty, połączenie smaków bardzo wyważone. Tym sposobem będę często robić kurczaka ! Można go podać z pieczonymi ziemniakami, marchwią, frytkami lub po prostu z kawałkiem dobrego chleba

Basia w kuchni
Pizza na cienkim cieście 206

dodałam tylko mozzarellę, z mięsa ulubioną szynkę a z warzyw to pomidorki koktajlowe, moje ulubione papryczki jalapeno i oliwki. Upieczoną już pizzę obsypałam rukolą. Świetny przepis, polecam bardzo! Pizza na cienkim cieście PRZEPIS {porcja na 4 pizze o śr. 22 cm, źródło: "Wypieki", Anneka Manning}  Temperatura pieczenia: 220-240ºC | Czas pieczenia: 12-15 min.Ciasto spora(...)cienki placek o średnicy ok. 22 cm. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek). Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 C przez ok 12-15 min.  Upieczoną pizzę ozdobić liśćmi rukoli. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gęsi pasztet z żurawiną 156

gęsi, pasztet jest kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju(...)Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 225

wspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym  elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście(...)masy makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego  do 190°C piekarnika na 1 h. Może być  odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto  patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno

Kuchnia Beaty
Pizza Sebastiana 165

Składniki potrzebne do ciasta :   (składniki na 2 pizze) 3 szklanki mąki tortowej 50 g drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżki cukru

The Sweet Damsel
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 180

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami 151

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego

Moja Delicja
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 221

już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa, ryby, a dopiero potem zastanawiam się co z nimi zrobię. Na początku chciałam te bakłażany nafaszerować mięsem. Gdybym miała w domu mięso na pewno bym tak zrobiła. Nie miałam. Pomyślałam, że fajnie będzie podać je w gęstej masali. I tak spontanicznie, powstały bakłażany w pomidorowym sosie curry. Cudownie mięsiste, aromatyczne i bardzo(...)solą, wkładamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Sól wyciągnie z bakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika

Poezja smaku
Zupa z pieczonych pomidorów, bakłażana i pulpetami z łososia 159

Samym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę. Tylko kto się tym naje hm. Dlatego żeby zrobić danie w pełni wege wykorzystałam łososia znajdującego się w mojej zamrażalce i chwila moment pulpety były zrobione. Fajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo(...)otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka góra-dół). Pomidory natnij na krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki. Warzywa polej 3 łyżkami oleju

Kubki smaku
Orkiszowe chlebki pita 203

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej(...)spłaszczamy i formujemy z nich placuszki o grubości ok 1 cm. Układamy na blaszcze i odstawiamy na 30 minut aby urosły. Nagrzewamy piekarnik do 220-250 stopni. Bardzo ważne jest aby również nagrzać blachę, na której będziemy piec chlebki (!).  Gdy blacha i piekarnik będą rozgrzane, wyjmyjemy szybko blache i układamy na niej placuszki ( piekłam po 4 sztuki na jednej

DefinicjaSmaku
Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki 216

Dziś polecam Wam pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki . Pyszna propozycja na obiad. Idealnie smakują same, w towarzystwie zestawu domowych surówek , w towarzystwie ulubionych sosów, jako dodatek do mięs itd. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie odmawiam takich ziemniaczków Spróbujcie, polecam. Do przygotowania pieczonych czosnkowo-paprykowych ziemniaczków użyłam masła klarowanego Sertop(...)nasze ziemniaki (używając dłoni można je lekko przemieszać, aby mieszanką pokryła je lepiej). Następnie wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wraz z maślaną mieszanką, która została nam na dnie miski). Blaszkę z ziemniakami wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia często włączam termoobieg). Ziemniaczki pieczemy około 50-60 minut do uzyskania pożądanej chrupkości

Słodkie okruszki