różnych składników - od kasz po warzywa. Muszę jednak przyznać, że najbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence. Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie(...)Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. Kasza
Fabryka pomysłówkażdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku Kilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól(...)nadziewamy muszle makaronowe. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 682,7 kcal Białko: 100,9 g Tłuszcze
ale PysznieGnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie własnie wychodzą według tego przepisu: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Czas
Niedzielny kucharzFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i
My Chcemy JeśćPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyGdańsk zaliczony, diabelski młyn zaliczony, zdjęcia porobione. Miałam jechać do rodzinnych Gryfic, lecz wyjazd musieliśmy przełożyć na przyszły tydzień. Dzisiaj w planach spacer z Gdyni do
Be Fit Be StrongRoladki ze schabu nadziewane oliwkami, serem feta, salami z zielonym pieprzem i kaparami! Roladki ze schabu na włoski sposób, moim zdaniem to świetny pomysł na
SMYKWKUCHNIpostąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić w kostkę. Umieścić kostki z powrotem na kaczce, doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i skropić koniakiem i porto. Zawinąć mięso, przełożyć do miski i wstawić do lodówki. 3. Zeszklić posiekaną cebulę powoli na maśle na wolnym ogniu(...)Jeszcze raz posmarować górną warstwę ciasta roztrzepanym jajkiem. Umieścić dyszę rurową w środku ciasta, aby wypuścić parę podczas pieczenia lub naciąć głęboko w 2-3 miejscach, 7. Piec przez 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180° C. Wyjąć z piekarnika, delikatnie odkleić i podnieść górną warstwę ciasta i wyjąć kaczkę. Oczyścić z nitek, umieścić z powrotem w cieście
GRUBY WAŁEKDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się
W kuchni wieczoremprzybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu,Sól i pieprz Cayenne do smaku,1 łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia.Przygotowanie:Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie słupki (dł. 4-5 cm).Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć na chrupko, przełożyć łyżką cedzakową na talerz wyłożony dwoma(...)smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli
SzczyptaSmaQNa pewno zdążyłam już wspomnieć, że kocham kaczkę, więc bez sensu byłoby się powtarzać. Zazwyczaj robiłam ją w jeden jedyny sposób, ten sam od lat. Jeżeli
Życie zamknięte w smakuKolejne podejście do mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i
Marder&Marder ManufactureZamienimy pospolitą kaszankę w ekskluzywne danie.Musicie nam uwierzyć, że tak przygotowana i opakowana kaszanka zupełnie zmieniaswój smak. Warto skosztować.Potrzebujemy:
Maminek kulinarnyzapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki
Bon Appetit MałgorzatyW czasie ostatnich zakupow dalam sie poniesc i zaszalalam. Przytargalam do domu kilka doniczek pachnacych, swiezych ziol. Co roku kupuje nowe, bo jakos nie mam do
Przysmaki Karolki