mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:305/400)

Pyszna zapiekanka ze schabem i sosem porowo – serowym 215

Bardzo lubię zapiekanki, proste w wykonaniu i smaczne. Schab pokroić w słupki o grubości 1 cm i długości 5-6 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką

Kuchnia Pokoleń
Bakłażan faszerowany 130

Odkryłam ostatnio ... że inna nazwa bakłażana to psianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli

Taste Therapy
Strudel z kapustą i grzybami 116

Pyszny i sycący dodatek do czerwonego barszczu. Strudel z ciasta francuskiego z dużą ilością nadzienia z kiszonej kapusty, borowików i żurawiny.Składniki:1 duży płat ciasta

wyzwania kuchenne
1448. Placek z szynką 188

"Włosi taki pieróg nazywają pizzą"...tak wyczytałam w książeczce z serii Kuchnia Smakosza - Pierogi , dania kuchni rosyjskiej..Mój pieróg za bardzo się przypiekł..cóż ..tak czasem

Moje domowe kucharzenie
Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 161

Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków

Fleksitarianizm.pl
Kapuśniaczki 192

delikatne, a do tego na drugi i trzeci dzień jest świeże i smaczne, a podgrzane na tosterze smakują bosko i prawie tak samo jak takie wyciągnięte prosto z piekarnika. Składniki: CIASTO: 350 ml letniego mleka 60 g masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)około 25 minut. Po tym czasie kawałki przekładam na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia, układając w dostępach między sobą. Każdy kawałek smaruję roztopionym masłem na końcu posypując wybranymi ziarnami lub po prostu solą.  Kapuśniaczki wkładam do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piekę około 15-20 minut. Każdy piekarnik inaczej grzeje, więc zerkajcie do kapuśniaczków i obserwujcie stan

Blondynka Gotuje
Paluszki rybne z łososia, ryż i surówka z marchewki i jabłka 167

swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest to wersja bezglutenowa . Do tego ryż ugotowany według instrukcji na opakowaniu, no i koniecznie musi być (przynajmniej u nas) surówka(...)minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Marchewki i jabłko obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać. Ja nie dodaję żadnych dodatków – wybieram tylko słodką marchewkę

Dietolog
Klasyczna lazania pomidorowa 166

się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki. Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy(...)plastry mozzarelli sosu beszamelowy płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie

Grunt to przepis!
Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką 120

Zastanawialiście się już nad wędlinami na świąteczny stół? Kupujecie gotowe czy robicie je sami? Druga opcja jest o tyle ciekawsza, że przygotowanie takich smakołyków wcale nie

Kuchnia w czekoladzie
Samosy z kurczakiem 182

tutaj drugorzędne znaczenie - najważniejsze jest nadzienie. I tak do czebureków dodałam mięso, cebulę i czosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają(...)cienki kwadrat, nakładamy sporą łyżkę nadzienia i zlepiamy w kształcie trójkąta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Można je także upiec w piekarniku jednak mi bardziej smakują smażone. Po wyjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Wszystkie składniki na sos łączymy w ilości według uznania. Dokładnie mieszamy

sierotka maRysia w kuchni
Okoń morski pieczony z ziemniakami 189

delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości.  Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza do pysznego weneckiego risotto, aromatyzowanego liśćmi laurowymi i czosnkiem. Zapraszam na proste, ale zarazem wykwintne danie z okonia pieczonego(...)piec razem z okoniem,  lub pokroic na grubsze plasterki i przez 10 minut piec same ziemniaki  lub ugotować wstępnie w osolonej wodzie (dosłownie parę minut). Do tej pysznej i delikatnej rybki polecam białe półwytrawne wino Celebro Spain o łagodnym i orzeźwiającym smaku. Zapraszam Was do odwiedzenia profilu Celebro na Facebooku. (kilck)  Okoń morski pieczony

Mia Cucina Sofieta
Bułki hamburgerowe 130

razu się przyznam zajęłam się bardziej szukaniem przepisu na mięso do hamburgerów niż na samo pieczywo i poszłam na łatwiznę i skorzystałam z najprostszego przepisu nie zawierającego wielu składników. Obawiałam się, na prawdę bałam się, że bułkami skopsam obiadek dla mężusia ale ku mojemu zaskoczeniu najłatwiejszy przepis okazała się przepyszny i z czystym sumieniem mogę go polecić, zarówno jako bułki(...)już ciasto wyrośnie to dzielimy je na 6 w miarę równych kawałków i formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na min 40 mi do wyrośnięcia. Jak już wyrosną piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy sezamem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Piekielna Kuchnia Pati
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 220

Pyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na

Kuchnia Pokoleń
Pieczony leszcz z warzywami 209

dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie.   Leszcz pieczony z warzywami 2014-12-28 17:08:15 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje(...)ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie skrapiamy większością soku z cytryny i dokładnie nacieramy pieprzem ziołowym i częścią soli. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne

Kulinarna Pokusa
PASZTET DOMOWY BEZ WĄTRÓBKI 494

wypróbowania jej  przepisu, chociaż nie ukrywam, że pasztet w moim domu nie zajmuje 1 miejsca, moi domownicy wolą pieczeń lub pieczone mięsko niż pasztet.  Ale Święta Wielkanocne to taki szczególny czas pieczenia pasztetów, więc i ja w tym roku uległam pokusie...  I nie żałuję, bo pasztet wyszedł pyszny!  Szczególnie smakował mi taki na zimno(...)czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie:Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko włożyć do szerokiego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą do wysokości mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na min ogniu ok 1,5 godziny. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć z wywaru (wywar zachować) zmielić wraz

Walijskie Pichcenie
Awokado zapiekane z jajkiem 196

Przepis zasłyszany nie pamiętam gdzie ani od kogo, jednak ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki czyli awokado i jajka, a nigdy nie jadłam awokado po obróbkach termicznych

Taste Of My Day
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 149

ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka lub kolendra 150 g cheddara lub mozzarelli(...)solą). Krok 2 Nadzienie. Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę smażymy. Mięso siekamy na małe kawałki i dodajemy do cebuli. Znów chwilę smażymy, głównie po to, żeby mięso się ogrzało. Dodajemy posiekaną zieleninę. Zdejmujemy z ognia. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy centymetrowej grubości warstwę sosu. Tortille zailżamy wodą

Niedzielny kucharz
Quiche z kurczakiem i porem 153

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe

Pyry na Gaz