mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:188/400)

Udka ketchupowo-majonezowe 567

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 270

zrobić z niego świetny ognisty trunek. Jeżeli chodzi o sam „gulasz”, to wg wskazówek Snafa otoczyliśmy mięso ognistą (czerwoną) kapustą i upiekliśmy. W rezultacie wyszło nam coś na miarę pieczonych gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino(...)sama woda), tak aby płyn zakrywał zawinięte liście do mniej więcej połowy. 5 . PIECZENIE (45 + 20 min) Formę z kapuścianymi zawiniątkami zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45 min pod przykryciem, po czym zdejmujemy folię i pieczemy do zrumienienia kapusty jeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego

Nerds Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 329

steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe(...)żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu

Karo in the Kitchen
Bulion na pieczonych wołowych kościach 138

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty(...)wodyprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej warstwie, piec ok 40 min, co jakiś czas obracając, aż całe zbrązowieją .Do drugiej brytfanki nalać oliwę, dodać warzywa i dokładnie wymieszać aby otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min aż się zrumienią i zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, kości przełożyć

Stare Gary
Baba ziemniaczana 857

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Baba ziemniaczana 226

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio
Burger wołowy z burakiem, serem kozim i karmelizowaną cebulą 271

każdy lubi po swojemu (jedni mniej, inni bardziej wysmażony, niektórzy z przyprawami inni bez). Sczególnie że ja użyłem rewelacyjnych moim zdaniem burgerów z Biedronki z mięsa Black Angus (98% mięsa , reszta przyprawy - żadnych dodatków sztucznych). Skupię sie na dodatkach bo one sprawiają ze burger jest pyszny. Bardzo słodki więc jesli to nie Twoje smaki to może niekoniecznie Ci posmakuje(...)miałem więc uzyłem mini ciabat i było ok) keczup + musztarda mozna dodać paryczki marynowanej jalapeno dla kontrastu smakowego Jak robimy : Buraki szorujemy, owijamy folią do pieczenia i wrzucamy do piekarnika na 1h do 1:30h. W zalezności od wielkości buraka i tego czy jest młody czy starszy. Najlepiej po godzinie sprawdzić czy juz jest lekko mięski i słodki. Potem

Snejkusiowe Przepisy
Bakłażan pieczony faszerowany 125

odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą.  Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina) 1/2 kg pieczarek 1/2 kg chudego mięsa z indyka lub innego ulubionego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 100 g twardego sera żółtego(...)bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiec 10 - 15 minut. Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać

Kuchcik gotuje
Leśna karkówka z suszonymi pomidorami 170

papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodaj emy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie najlepiej smakuje

Pobite gary Barbary
Włochy: Lasagne 172

składniki poza makaronem, mięsem i serem wrzucić do rondelka razem z sosem pomidorowym i dusić pod przykryciem. W tym czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kurczak na ryżu 173

masła Mięso myjemy i nacieramy solą, pieprzem, papryką oregano, wegetą, olejem, ketchupem i odstawiamy na dwie godziny.  Masło kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żarodopornego. Na masło wsypujemy suchy ryż, a nim układamy pokrojone cebule. Następnie układamy udka. Całośc zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem. Naczynie wstawiamy do piekarnika na jedną godzinę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Nuggetsy rodem z KFC 308

się tłuszczu itp. mięso solimy i pieprzymy z każdej strony płatki miażdżymy tak żeby powstała z nich dość drobna panierka, dodajemy odrobinę papryki, mieszamy białko i mleko roztrzepujemy widelcem, kolejno maczamy w nim kawałki kurczaka, a następnie obtaczamy w płatkach dość mocno dociskając  tak przygotowane mięsko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Czekoladowy sernik z karmelizowaną pomarańczą 175

maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam.  Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.  Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 337

proszkiem do pieczenia - proporcje wedle uznania - każdy musi znaleźć swoje  (jak twierdzi mój Mąż). Mięso obtaczamy trzykrotnie - na przemian -  w wodzie i w mące. Ważne by chociaż te pierwsze warstwy dobrze przyklepywać do mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko

Kuchnia po mojemu