mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:184/400)

Kotlet Schabowy 290

piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta schabowego. Tak przygotowane mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne. Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku tradycyjnego polskiego kotleta schabowego.Kotlet Schabowy - Składniki:ok. 500 g schabuok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku)sól (ewentualnie vegeta)pieprzok. pół szklanki(...)oleju z obu stron na złoty kolor.Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami i dowolnymi dodatkami. Moje posty

Słodka Strona
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11495

oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy

Smaki Edyty
Szaszłyki z piersi kurczaka 171

następnie nakłuwamy mięso na długą wykałaczkę do szaszłyków. Teraz przygotowujemy sos. Mąkę i przyprawę tzatziki dodajemy do kefiru i dokładnie mieszamy. Szaszłyki układamy w żaroodpornym naczyniu (ja wyłożyłam blachę folią aluminiową i na to kładłam) i polewamy powstałym sosem. Pieczemy jakieś 30 min w 160-180 st. C. Oczywiście to zależy też od piekarnika więc należy

charlotte gotuje
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 237

wyłożyłam papierem do pieczenia, który dobrze wysmarowałam masłem. Następnie przełożyłam do niej galaretkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia.  Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź

Chilli Czosnek i Oliwa
Litewskie kibiny 192

posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.  4. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 634

oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy.Po

Smaki Edyty
Litewskie kibiny. 409

margaryna oblepiała mięso wraz z cebulą. Ciasto dzielimy na kulki (ok. 60-70 g) i wałkujemy je na kółka o śr. ok.7-9 cm. Na środek kółka wkładamy łyżkę farszu, formujemy pierożek i zawijamy, tak aby na górze powstał warkoczyk.  Smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody lub mleka. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dól) przez

Kuchnia Łukasza
Szaszłyki z piekarnika 225

kostkę. Następnie do mięsa dodajemy dwie łyżki przyprawy do szaszłyków i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Podobnie postępujemy z pieczarkami i cebulą. Następnie przygotowane składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy szaszłyki na kratce przez

Emcia Pichci
Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika 213

pieczenia czy do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i cierpliwie czekać. W sumie mam w swojej kolekcji kilka takich ekspresowych rozwiązań, ale przyznaję, że wersji z surowym ryżem w piekarniku dotąd nie testowałam. Spróbowałam tradycyjnie dodając coś od siebie. Fajnie wyszło:) Ryż, mielone i kalafior czyli obiad z piekarnika Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 2 torebki ryżu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 374

smaku, proszek do pieczenia   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć(...)mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut

Fabryka pomysłów
Udka ketchupowo-majonezowe 586

Składniki: 1 kg udek z kurczaka marynata: 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1/2 papryczki chili 3 ząbki czosnku Vegeta do mięs słodka wędzona papryka pieprz

czarrna od kuchni
OGNISTY GULASZ – GOTHIC II: NOC KRUKA – pieczone „gołąbki” w czerwonej kapuście 278

zrobić z niego świetny ognisty trunek. Jeżeli chodzi o sam „gulasz”, to wg wskazówek Snafa otoczyliśmy mięso ognistą (czerwoną) kapustą i upiekliśmy. W rezultacie wyszło nam coś na miarę pieczonych gołąbków – zrumieniona kapusta świetnie współgra z soczystym, pikantnym mięsem. Sos własny z pieczenia jest najlepszą opcją – próbowaliśmy dodać do niego zarówno wspomniany wcześniej Młot Lou, jak i wino(...)sama woda), tak aby płyn zakrywał zawinięte liście do mniej więcej połowy. 5 . PIECZENIE (45 + 20 min) Formę z kapuścianymi zawiniątkami zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45 min pod przykryciem, po czym zdejmujemy folię i pieczemy do zrumienienia kapusty jeszcze przez ok. 20 minut (jej kolor musi być podobny do tego

Nerds Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 341

steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe(...)żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem i gałką muszkatołową. Dałam też odrobinę suszonego kopru. Wykładamy je w jednej warstwie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190⁰C około 25 minut, przewracamy na drugą stronę, włączamy termoobieg i jeszcze 15-20 minut pieczemy (sprawdzajcie, czy już miękkie w środku a z wierzchu

Karo in the Kitchen
Bulion na pieczonych wołowych kościach 143

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty(...)wodyprzygotowaniepiekarnik rozgrzać do 200 st.C. Kości włożyć do wysokiej brytfanki, tak aby leżały w jednej warstwie, piec ok 40 min, co jakiś czas obracając, aż całe zbrązowieją .Do drugiej brytfanki nalać oliwę, dodać warzywa i dokładnie wymieszać aby otoczyły sie tłuszczem. Wstawić do piekarnika i piec 40 - 50 min aż się zrumienią i zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, kości przełożyć

Stare Gary
Baba ziemniaczana 867

Bardzo sycąca baba z ziemniaków. Danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Właściwie piekę ją wyłączenie w zimnym okresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę

Bullio