Gołąbki z wołowiną i grzybami 293dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła 3 szklanki wody przyprawa(...)przełożyć do ryżu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Dołożyć startą na tarce jarzynowej marchewkę, podlać wodą i dusić, aż będzie miękka. Dołożyć mięso i stale mieszając delikatnie obsmażyć. Dodać do ryżu i wszystko dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, sporą ilością pieprzu ziołowego, prawdziwego oraz papryką słodką. Z każdego liścia ściąć nożem twardsze zgrubienia
https:KKuchniaMniam
Potrawka z indykiem 242Już nie chce się jeść sycących, energetycznych dań. Czas na wykorzystanie mrożonek, kiszonek, marynat i innych zapasów ze spiżarni. Dzisiaj proponuję lekką potrawkę z indykiem. Składniki: -1 kg mięsa mielonego z indyka -1/2 kg pieczarek (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)mrożonki mieszanej: brokuł i kalafior -1 papryka żółta -1 cebula -1 główka czosnku -puszka pomidorów krojonych -dowolne zioła: rozmaryn ( szczypta ), suszone pomidory, oregano, bazylia -olej do podsmażania -sól, pieprz Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego przez praskę czosnku. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Podsmażamy
Kulinarne przemyslenia
Moussaka (Musaka) 222pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa(...)Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje
wyzwania kuchenne
Faszerowana papryka 138czasu Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję. Faszerowana papryka – składniki: 4 większe papryki, 500g mielonego mięsa z indyka, łyżka masła klarowanego, łyżka oliwy z oliwek, mała czerwona cebulka, pęczek szczypiorku, 1 pomidor malinowy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, woreczek ryżu basmati, 4 łyżki
Natka Pietruszki
Zapiekanka z ryżem i papryczką chili 203ryżem i papryczką chili . Dzięki czemu zapiekanka jest ostra, ale ser mozzarella przełamuje ten smak. Zapiekanka z ryżem i papryczką chili Składniki: 3 torebki ryżu 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki (jeżeli chcemy wzmocnić smak możemy podać odrobinę papryczki ostrej) 1 łyżeczka przyprawy do pizzy 1 papryczka chili 1 puszka(...)papryczką chili Wykonanie: Ryż ugotować (o 2 minutki krócej niż podano na opakowaniu), odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić razem na oliwie, dodać mięso i smażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory
Pomysłowa kuchnia
Klopsiki 173razem postanowiłam zrobić coś z mięsa mielonego, ale nic z dań, które przygotowywałam do tej pory. Owszem były duże klopsy, ale w zupełnie innym wydaniu. Nie ukrywam, że w efekcie chciałam uzyskać klopsiki podobne do znanego mi już smaku. Myślę, że nie tylko mnie w szale zakupów zdarzyło się coś zjeść w tym markecie (z własną gastronomią). Wiadome jest(...)ludziom smakuje. Klopsiki okazały się lepsze, niż przypuszczałam. Mój mąż stwierdził, że są równie dobre jak w ..., a nawet lepsze, bo bardziej mięsne :) Składniki na klopsiki (około 24 sztuki): mięso wołowo - wieprzowe 500 g cebula ząbek czosnku (opcjonalnie) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki natki pietruszki jajko sól pieprz mąka Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni
Karola gotuje
Włoski klasyk - Lasagne - Boczek & Wino & Mleko 209Sekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa. Będziesz potrzebować 4 solidne porcję Farsz Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny(...)Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego
Wylizany Rondel
Fit lasagne z cukinią 252smakuje lepiej niż wygląda, bo jak cukinia, sos pomidorowy, indyk i cała masa najbardziej aromatycznych przypraw może źle smakować? :) Dlatego smacznego! :) Składniki: - 3 spore cukinie - pół kilograma mięsa mielonego z indyka - puszka pomidorów - duża cebula - 6 ząbków czosnku - 100 g mozzarelli - oliwa z oliwek - oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ostra (nie podaję proporcji przypraw i ziół, dajcie(...)stron mieszanką przypraw i oliwy. wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na 7 minut. Cebulę i resztę czosnku siekam i szklę na łyżce oliwy. Dokładam mięso z indyka, zwiększam ogień (aby mięso nie ugotowało się, a ładnie podsmażyło). Gdy mięso jest już gdzieniegdzie złote dodaję pomidory z puszki, słuszną porcję ziół i sól oraz pieprz
Cook&Love
Krokiety z farszem z indyka. 261platin . Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik(...)ciasta i smażymy z obydwu stron na rumiano aż do wykończenia ciasta.Porcje ciasta możecie zwiększyć. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, lekko zrumieniamy, następnie dodajemy mięso i przyprawy, smażymy aż mięso zmięknie. Po usmażeniu lekko blendujemy mięso. Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu.Lekko składamy boki do środka a następnie zwijamy w rulon. Krokiety moczymy
Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z grzybami 236www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Grzyby - to przepyszne urozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory(...)małym ogniu i co jakiś czas oddzielać liście. Z liści poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek
Di gotuje
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 232klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół(...)robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody, dodajemy cukier. Odstawiamy na kilka minut, następnie zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy klopsiki: mięso mieszamy z jogurtem, koncentratem i przyprawami. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki przesmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, zmniejszamy ogień, podlewamy odrobiną wody i podduszamy kilka minut pod przykryciem
Kuchnia w szuwarach
Oszukane gołąbki z jarmużem 251pomysł na wykorzystanie zdrowego jarmużu. Były już czipsy z tego warzywa, dzisiaj pora na oszukane gołąbki, w których kapustę zastąpiłam właśnie jarmużem. Składniki: *na gołąbki: pół kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 kaszy jaglanej 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól(...)oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotowałam i wystudziłam. Cebulkę podsmażyłam z czosnkiem i papryczką, wystudziłam. Liście jarmużu dokładnie umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi, a resztę pokroiłam dosyć drobno. Do mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę
Kulinarny Pamiętnik
Pulpeciki w sosie cygańskim 240samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie... Składniki : 1/2 kg pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej(...)objętości Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety ) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody
Proste Potrawy
Grecka faszerowana papryka - niech ktoś zatrzyma wreszcie świat. 200mięsa mielonego wieprzowo - wołowego pół kostki fety (Favita) 1 torebka ugotowanego ryżu cebula 150 g śmietany 18% pół słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego oregano natka pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki
Brzuszki Łakomczuszki
Domowy burger wołowy 183nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak burger dodatkowo przyprawiony jest kolendrą i pieprzem cayenne(...)zrobić domowe burgery wołowe? Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem lepiej nie mielić, gdyż mięso po usmażeniu może być twarde i mało soczyste. Do mięsa dodać żółtko i wszystkie przyprawy oprócz soli. Mięso wymieszać krótko dłonią, aby nie stało się zbyt zwarte i odstawić
Kuchcik gotuje