mięso mielone - 23354 przepisów (strona:531/1557)

Leniwe pielmieni 182

duża marchewka – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki przecieru pomidorowego – 1 łyżka cukru – koperek, pietruszka, sól, pieprz wg smaku Składniki na farsz: – 800g mięsa mielonego ( wołowo- wieprzowe) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1/2 łyżeczki oregano – 1/2 łyżeczki bazylii – sól i pieprz wg smaku – 50ml wody Sól rozpuścić w ciepłej(...)oczkach i dusić przez 5 minut, dodać posiekaną zieleninę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przecier, cukier i dwie szklanki wody, wymieszać i zagotować. Do mięsa dodać cebulę, startą na drobnych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników i dokładnie wymieszać. Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej. Uwaga, ciasto jest troszkę twardawe i ciężko się wałkuje

Smaki Armine
DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI 170

łąbki greckie ( przepis na blogu)a napewno niż nasze z kapusty. Z tureckiego " dolmak" znaczy " nadziewane".Nadziewane się wszelkie warzywa jak Paprykę,pomidory, bakłażany czy liście winogrona.Nadziewa się je mięsem lub tylko ryżem i ziołami.Moje zawierają to i  to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane(...)się najedli,jednak podam przepis na duza ilośc i na ok.26 sztuk.Zapraszam po przepis.     0.5 szkl.suchego ryżu ( 2 szkl.suchego ryżu) Ok.26 liści winorośli (200szt.) 20 dag. mielonego mięsa(500g.)  0.5 pęczka natki pietruszki (1 cały pęczek) 1 siekany pomidor( kilka siekanych pomidorów) 1 gałązka posiekanej bazylii ( tam nie było) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (cały koncentrat pomidorowy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gruzińskie pierożki po polsku 160

dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku! Ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki wody Szczypta soli Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 0,5 szklanki bulionu drobiowego Pęczek natki pietruszki Sól Pieprz Oliwa z oliwek Do miski wsypujemy mąkę oraz odrobinę soli. Na środku robimy dołeczek, wbijamy(...)pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem. Dolewamy bulion, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz układamy na środku każdego kółka (około 1 łyżkę). Każde kółko zwijamy na środku i robimy takie jakby zakładki. Górę okręcamy

VioletoweKucharzenie
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 167

tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki papryki słodkiej szczypta cukru zioła prowansalskie ( do smaku) sól, pieprz 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 opakowania serka ricotta(...)tortownicy pionowo. Do miseczki wyłożyć serek, jajko, sól i pieprz. Wymieszać. Serkiem wypełnić cannelloni. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojony drobno czosnek i cebulę. Delikatnie zeszklić i dołożyć mięso i posypać je przyprawa do mięsa. Smażyć, aż mięso się zarumieni. Dodać pomidory, oraz koncentrat pomidorowy i dusić około 10 minut. Doprawić przyprawami i wyłożyć na makaron. Wstawic do rozgrzanego

ChilliJemy
BURGERY WOŁOWE Z FETĄ 138

piekarniku co zmniejsza ich kaloryczność. Polecam :) Zapraszam również do polubienia i odwiedzenia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ SKŁADNIKI NA  6 SZTUK: Kotleciki 400 g mięsa mielonego wołowego 150 g sera feta 1 drobno posiekanej cebulki 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu Dodatki 6 bułek typ kajzerka(...)pomidora, ogórka. Bułki przekrajamy wzdłuż, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 3 min w 200 stopniach tak by ser się rozstępił a bułka była chrupiąca.  Kiedy mięso będzie gotowe, przekładamy jeden kotlecik do bułki, polewamy sosem, dodajemy warzywa

Gotowanie Patki
ZAPIEKANE MIĘSNE KULKI Z WARZYWAMI POD CZONSKOWYM BESZAMELEM 125

najwięcej "wciskać"je do dań codziennego menu. Beszamel przypieczony, chrupiący i złocisty oblepia kulki i warzywka, przez co danie jest smaczniejsze i aromatyczniejsze.  Składniki: Mięsne kulki: mięso mielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa(...)pieprz do smaku ser żółty start na tarce ok. 1/2 szkl.  Wierzch: ser żółty 4 plastry cienkie  natka pietruszki 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Mięsne kulki: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Dodać sól, pieprz,majeranek, posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min.  2. Z mięsa

Kuchnia Paulettes
KROKIETY Z WOŁOWINĄ I MOZZARELLĄ 185

SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego z wołowiny garść posiekanych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli (pokroić w kosteczkę) 1 łyżka natki pietruszki (nie miałam świeżej więc użyłam suszonej) 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy 200 g pieczarek (posiekaj) 1 cebula czerwona (posiekaj) bułka tarta 2 rozbełtane jajka SKŁADNIKI NA CIASTO - nie podam Wam proporcji(...)soli woda gazowana olej rzepakowy 2 łyżki PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki. U mnie wyszło 8 naleśników. W głębokiej patelni podsmaż mięso oraz pozostałe składniki. Ser dodaj pod sam koniec. Faszeruj naleśnika i zawijaj. Następnie na patelni rozgrzej olej. Krokiety obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron nie zapominając

ClauditteMissCooking
Ekspresowe spaghetti po bolońsku 160

mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego(...)minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był bardziej twardy niż miękki. Rozgotowany będzie niesmaczny Podgrzać patelnię bez dodawania tłuszczu i przełożyć zmielone mięso. Tłuszcz sam zacznie się wytapiać z mięsa Smażyć dość długo często mieszając. Podsmażyć mocno, ale uwaga, żeby nie przypalić! Dlatego należy to robić na małym ogniu, często doglądając i mieszając

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Lasagne al forno 187

twardo. W Rzymie serwowane na zielono- ze szpinakiem... Można spotkać słodkie wersje. Najpierw przygotowujemy ragu- czyli sos mięsny. Składniki- podam tyle, ile ja użyłam w moim przepisie mięso mielone wieprzowo wołowe .Jeśli wieprzowe to z szynki bez kości. U mnie 1300 g. Sos pomidorowy 1 litr puszka pomidorów w zalewie 400 g cebula- 3 szt. średnie marchewka(...)dużego rondla z grubym dnem wlewamy troszke oliwy. Scieramy cebulę i marchewkę na dużych oczkach i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek, podsmażamy, przykrywamy, dusimy. Doprawiamy przyprawami Skworcu. Dokładamy mięso. Dokładnie mieszamy aby rozbić grudki.Przykrywamy. Dusimy. Następnie dokąładamy pomidorów z puszki ,wcześniej rozgniecionych widelcem na papkę. Mieszamy , dusimy. Na koniec wlewamy litr sosu pomidorowego. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia

Z Kuchni Do Kuchni
Muffiny drobiowe ze szpinakiem zapieczone z serem 109

powiem Wam, że całkiem dobrze na tym wychodzi Wiedziałam, że chcę zjeść coś ze szpinakiem, coś w miarę zdrowego i nie smażonego i wykombinowałam pyszne muffiny z mięsa mielonego z indyka ze szpinakiem i serem. W swojej zamrażarce zawsze mam zapas mrożonych warzyw, szpinaku i jagód. Szpinak mrożony (liście) z firmy Hortex idealnie nadaje się do tego typu potraw(...)sera żółtego (u mnie gouda) – 2 cebuli – 3 ząbki czosnku – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, oregano) Mięso zmielić razem z jedną cebulą i czosnkiem, przyprawić wg smaku i dokładnie wymieszać. Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane), zeszklić cebulę

Smaki Armine
Szybki makaron bolognese / Quick pasta bolognese 212

tego autora, polecam skorzystanie z jego innych propozycji, które wykorzystałam na moim blogu. Zapraszam. Scroll down for recipe in English Szybki makaron bolognese (4 porcje) Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki, starte na tarce 1 cebula, starta na tarce 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego(...)cebulę i marchewkę, dopraw solą i pieprzem i smaż przez 2-3 minuty aż lekko zmiękną. Następnie dodaj czosnek, wymieszaj, dopraw oregano i podsmaż przez minutę. Wmieszaj do warzyw mięso i podsmaż przez 5 minut, aż przestanie być surowe. Na środku patelni zrobić miejsce i dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, podsmaż przez chwilę i wymieszaj z zawartością reszty patelni. Po chwili

karmelowy
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. 158

trzeba się martwić czy się przypalą, czy się rozpadną podczas  obracania. Można spokojnie zająć się czymś innym. Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym-składniki. 500 g mięsa mielonego, ok 100 g kaszy jęczmiennej, 1 cebula, sól, pieprz, jajko, cała kapusta. Sos pomidorowy - składniki: puszka pomidorów, 1 szklanka bulionu warzywnego, 1 łyżeczka oliwy, sól,  pieprz, dwa ząbki(...)gołąbki z starej kapusty to gotuję ją ok 10 minut. Po przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie. 3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor.  4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą. 5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam na nie farsz i zwijam, najpierw boki, a później roluję.  6. W rondelku rozgrzewam

Pani domowa
Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami 348

sosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa(...)łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy

Słodka Strona
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 188

zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk(...)czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy. Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści. Farsz: Do miski wkładamy mielone mięso wieprzowe, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie – gdy namięknie, odciskamy wodę i dodajemy

Zasmakuj Kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym 123

Dziś coś chińskiego:) Przepis wynaleziony z podróży kulinarnych Małgosi Puzio na temat kuchni chińskiej. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowiny, wieprzowo - wołowego 200 g cienkiego makaronu chińskiego 5 grzybów mun paczka kiełków słonecznika lub rzodkiewki - 50 g 1 średnia cebula 1 marchewka 3 jajka papier ryżowy kapusta pekińska sos sojowy świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa(...)namoczyć, pokroić drobno. 3) Teraz warzywa: cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o większych oczkach, kapustę pekińską posiekać drobno. 4) W misce wymieszać makaron, kiełki, mięso, grzyby, cebulę i marchew. Dodać jajka i doprawić pieprzem. 5) Papier ryżowy namoczyć w wodzie, układać na deseczce i nakładać delikatnie farsz uważając by papier się nie przerwał. 6) Zwijać gotowe

Zasmakuj Kuchni
Szynka peklowana 202

sposób na szynkę peklowaną. Jest soczysta, smaczna i bez zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa(...)moja szynka była fajną kuleczką w jednolitym kawałku. Do wody wsypać sól peklową i wymieszać, dodać pozostałe składniki i włożyć szynkę. Woda musi być około 1 cm nad mięsem. Przykryć i odstawić do lodówki na 5-6 dni. Po tym czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki. papryki. Odstawić

O kuchni z uczuciem
Łopatka w kruchym cieście 188

być nudny, łopatka wieprzowa z dużą ilością ziół,  zapiekana w kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi(...)nasiąknięciu odciskamy i rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy.  4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania