Larb to pyszna i tradycyjna sałatka składająca się z mięsa mielonego, soku z limonki, sosu rybnego, szalotki, ziół, chili i prażonego ryżu. Larb faktycznie pochodzi z Laosu, gdzie jest uważany za danie narodowe. Jest też bardzo popularny w Isan, regionie składającym się z 20 prowincji w północno-wschodniej Tajlandii, a także Północnej Tajlandii. Znaczenie słowa Larb, przez niektórych uważane(...)drobno siekać”. Bez względu skąd pochodzi nazwa tego szybkiego i pysznego dania, zapraszam Cię na kulinarną wycieczkę do. Tajlandii. 👥 – 4 ⏰ – 30 minut 🥩 – 👍 Składniki 450 g mielonej piersi z indyka 125 g ryżu ciemnego tostowanego 5 szalotek 200 ml bulionu warzywnego 1 łyżka płatków chili 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju
RafalCookbędzie po wszystkim. Takie są pyszne! Przepis na gołąbki myśliwskie z kaszą i grzybami Składniki: średnia główka białej kapusty, 200 gramów kaszy jęczmiennej, 200 gramów kaszy gryczanej, kilogram mięsa mielonego (najlepsze będzie wołowe albo wieprzowo-wołowe), 4 cebule, 200 gramów boczku wędzonego, 2-3 garści suszonych grzybów, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej, 100 ml śmietanki kremówki, liście laurowe, ziele(...)sypko, boczek pokrój w kostkę, przesmaż, a gdy puści tłuszcz (jeśli jest chudy, wlej trochę oleju) dodaj posiekaną cebulę i zrumień. W misce dokładnie wymieszaj kaszę z cebulą i mięsem, doprawiając solą i pieprzem. W dużym garnku zagotuj wodę, z kapusty ściągnij pierwsze liście i włóż główkę do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, zdejmij sparzone liście, a główkę ponownie umieść
Kulinarna PolskaŁopatka wieprzowa pieczona z warzywami bez tłuszczu Smaczny i kolorowy obiad z piekarnika. Dobrze przyprawione mięso wieprzowe pieczone z warzywami i bez dodatku tłuszczu jest bardzo soczyste i kruche. Świetny obiad dla całej rodziny, który praktycznie robi się sam i to w jednym naczyniu! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty(...)łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. oregano, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie itp) 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość duże kawałki *** *** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać
Blog z Apetytemdomu koniecznie, cukinia. Do tego czasem wędzony boczek, czasem kiełbasa lub, tak jak dzisiaj, klopsiki. Pyszne i proste do przygotowania danie. składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki kaszy manny 4 łyżki wody sól, pieprz 1 duża cebula 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 3-4 pomidory sól, pieprz wykonanie: Mięso razem z jajkiem, kaszą manną
babka w formiedania <3 Krokiet z dodatkiem barszczu? czemu nie <3 SKŁADNIKI na Naleśniki : 1l. mleka 3-4 szkl. mąki szczypta soli 1 jajko SKŁADNIKI na Farsz: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju sól pieprz bazylia tymianek dodatkowo do obtaczania: jajko bułka tarta olej WYKONANIE Naleśników(...)Konsystencja musi być coś ala śmietana 30%. 4. Smażyć na patelni z obydwóch stron. WYKONANIE Farszu: 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. 2. Dodać mięso do cebuli, podsmażyć, odstawić do wystygnięcia. 3. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy, całość dokładnie wymieszać. 4. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu i zwinąć krokiety. 5. Każdy obtoczyć
Dziś Ja gotujePyszna była na ciepło ale na zimno też dało się zjeść. Polecam na obiad albo kolację. Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 2 cebule 200 g sera cheddar 2 pomidory (użyłam żółte) zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki cukru kilka łyżek(...)tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać starte warzywa, trochę posolić, podlać połową szklanki wody i dusić chwilę. Następnie dodać mięso, podsmażyć razem i wlać pomidory. Dusić wszystko razem około 15 minut; przyprawić ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Blaszkę do pieczenia (może być taka jak do ciasta) wyścielić papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia 1 łyżeczka soli ok. 3/4 szkl. zimnej wody (tyle wody ile przyjmie mąka, najlepiej dodawać stopniowo) 1 jajko (rozmącone do posmarowania wierzchu pierogów) Nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona papryka 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 szkl. passaty pomidorowej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka(...)spożywczą i chłodzić przez godzinę w lodówce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Do cebuli stopniowo dodawać mięso i smażyć przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Następnie dolać passatę pomidorową i dusić przez ok. 10 minut pod przykryciem
zadanie-gotowaniemniej tłusty od klasycznego beszamelu. Ta lasagna to od tej pory absolutny nr 1 w naszej kuchni! SKŁADNIKI: (u nas blaszka 25 x 20 cm): 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo - wołowego) 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól pieprz 150 ml wytrawnego białego wina 450 ml bulionu lub rosołu 1 puszka(...)DODATKOWO: ok. 1/2 paczki płatów makaronu lasagne ser wędzony w plastrach olej lub oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - opcjonalnie Na odrobinę tłuszczu wrzucamy mięso. Kiedy będzie się smażyło, obieramy łodygi selera z łykowatych strun i kroimy w drobną kostkę wraz z cebulą. Dodajemy do usmażonego mięsa wraz z rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu. Następnie
Kuchnia od dwojgaPulpeciki - delikatne i dietetyczne. Dla małego i dużego. Uwielbiam taką formę kotlecików. Robi się je szybko a smakują znakomicie. Polecam :) SKŁADNIKI: Pulpety 500 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego(...)łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieram a następnie drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na rumiano, dodaję sól i pieprz. W miseczce łącze mięso, jajka, bułkę tartą, kucharek, pieprz, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie. Z mięsa robię małe kulki a następnie obtaczam w mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano
Gotowanie PatkiMożna zrobić wersję dla wegetarian omijając mięso, będzie również pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i chwilkę podsmażyć. Wszystko z patelni dodać do dużego garnka, wlać wodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki
Kuchnia Pokoleńprzydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później. SKŁADNIKI: 5 czerwonych papryk średniej wielkości 10 dag suchego ryżu 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz sproszkowana papryka 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można pominąć 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie(...)osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania
Kuchenne zapiski Edytydodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy(...)sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do miski daje mięso, pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę
kruche babeczkijest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe) 125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar ) 1/2 szkl. białego lub czerwonego(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Cebulę oraz łodygi selera pokroić w kostkę. Dodać do boczku i smażyć kilka minut. Następnie dodać startą na dużych oczkach marchew i mięso. Smażyć do czasu aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dodać wino i dusić przez 3-4 minuty. Następnie dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu
zadanie-gotowanieSpaghetti i milion jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka 1 jajko 1 bułka sucha namoczona w wodzie 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku 0.5 kg świeżych pomidorow obranych ze skórki Żeby bylo(...)SPOSÓB: odciskamy bułkę z nadmiaru wody ,dodajemy do miesa wraz z czosnkiem przetartym na prasie i startej na tarce cebuli. Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę Ostawiamy mięso najlepiej na kilka godzin do lodówki Zabieramy sie za sos Pomidory obrane blendujemy Dodajemy troche wody i dalej bledujemy Następnie gotujemy na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam
Viola cooks with passionczosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka(...)Smażymy na natłuszczonej patelni z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni. Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem
Kubki smakuGołąbki Składniki: - 1 większa główka kapusty - 1 woreczek kaszy gryczanej - 2- 3 woreczki ryżu - mięsko mielone 500 dkg ja kupuję wieprzowo - wołowe - 2 cebule - pieczarki (według uznania) - 1 kostka rosołowa Knorr na bulion - sól,pieprz To danie jest trochę pracochłonne więc nie robię go za często ale jak już zrobię to zajadają się wszyscy. Jest przy(...)organizacja w kuchni i wszystko da się pogodzić. Zakupy: Kapusta koszt ok. 3 zł, woreczek kaszy koszt ok. 0,60 zł, woreczki ryżu koszt ok. 0,97 zł, mięso mielone koszt ok. 7,50 zł, cebule koszt ok. 0,60 zł, pieczarki koszt ok. 4 zł za 500 gram a nam trzeba troszkę, kosztka rosołowa Knorr koszt
Tanio smacznie i prostojeżeli zależy nam na obiedzie na dwa dni- chociaż nie gwarantuję, że Lasagne nie zniknie jednego dnia. Smacznego ;) Składniki: opakowanie makaronu typu Lasagne 0,5 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru(...)muszkatołowej świeżo startej 2-3 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między
Krakowskie smaki Aniktóre zajmują pierwsze miejsce na moim blogu :) Teraz postanowiłam zrobić troszkę inną wersję: klopsiki z marchewką i ryżem zapiekane w sosie pomidorowym. Składniki: na klopsiki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki ryżu nieugotowanego 1 łyżka majonezu pieprz czosnek granulowany przyprawa typu Vegeta na sos: 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)ugotować w osolonej wodzie Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę Na patelni podsmażyć (nie za długo) cebulę z marchewką Przełożyć do miski mięso, ugotowany ryż, cebulę z marchewką, majonez i przyprawy Uformować klopsiki i układać w naczyniu żaroodpornym Nagrzać piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comd.createElement('script'), w = d.createElement('div'); w.id = wid; se_l.parentNode.insertBefore(w, se_l); tt.type = 'text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Składniki 400 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1/4 korzenia selera puszka pomidorów cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 200 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz świeże zioła, np. tymianek(...)ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy się już rozgrzeje, to wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy jednocześnie rozdrabniając je, aby uniknąć większych grudek. Dodajemy marchew i oba selery. Wszystko razem podsmażamy przez 5 minut, często mieszając. Dolewamy wino i dusimy przez
Analiza Smakuszefowi kuchni, znanemu jako – gratargiu – od gratar – grill, i przyrostka z języka tureckiego – giu – skończyły się kiełbaski na grilla. By nie stracić klientów, wymieszał mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, uformował kiełbaski i je upiekł. Brzmi fantastycznie, prawda? Restauracja – Restaurantul La Iordache – w której powstało Mici, a właściwie budynek, stoi(...)tylko smacznego i na zdrowie. 👥 – 4-6-8 ⏰ – 30 minut ➕ pobyt w lodówce 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz by zrobić kiełbasę 500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 500 g mielonej wieprzowiny 5% tłuszczu 180 ml bulionu warzywnego 50 ml jasnego Piwa ➕ więcej na czas pobytu w kuchni 1 łyżeczka sody 3-5 ząbki czosnku 1 łyżeczka
RafalCookpszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -500 g wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól(...)tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą
Zielona KuchniaSkładniki: Ciasto: - 600-650g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej) - pół szklanki zimnego mleka (z lodówki) - sól Farsz: - ok 800g mięsa mielonego wieprzowego - 100g kaszy gryczanej - 5-6 pieczarek - pół cebuli - sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto. Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól(...)może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą). Farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać
Kulinarne blogowaniePyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej(...)słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek, dodać ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka
Sama słodycz i szczypta chililazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka bazylii(...)mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli około 200 g sera żółtego startego na tarce o średnich oczkach Link do filmu z przygotowania: Lazania ze szpinakiem i mięsem Przygotowanie: Makaron można zrobić między innymi według tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie lub kupić gotowy
Uwaga Babcia Gotujepopularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty(...)parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passat
zobacz ich smakfenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia(...)Fenkuły kroimy w spora kostkę, odkładamy. Cebule kroimy w podobnej wielkości kostkę i również odkładamy. Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką i odkładamy. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną i odsączoną z mleka bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, majeranek, sól, pieprz i dobrze wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie klopsiki, obtaczamy
Rozpustne gotowaniebohaterami są cukinia i ryż biały długoziarnisty. Cukinia faszerowana mięsem, podana z ryżem jest idealnym daniem na lekki, ale i sycący letni obiad. Składniki farszu: 0,5 kg mięsa mielonej karkówki 2 duże cebule 5 ząbków czosnku pomidory w puszce 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1 czubata(...)małych cukinii 20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach) ryż biały długoziarnisty firmy Kupiec Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę
Smak mojego domuumyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekany szczypiorek, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem sera. Piekarnik rozgrzałam
W kuchni Karmel-itkiłopatki wieprzowej bez kości, 20 dag pieczarek, po 1/2 strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 1 cebula, 2 jajka, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Pieczarki kroję w ćwiartki i podsmażam 5 minut na oliwie. Papryki oraz cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę na oliwie około 5 minut. 2. Do zmielonego mięsa
Tradycyjna kuchnia Kasi