mięso mielone - 22854 przepisów (strona:515/1524)

Hamburger XXL 144

wody 8g drożdży instsnt 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 40 g oleju 3 łyżeczki sezamu do posypania Farsz 500 g mięsa mielonego z indyka  1 cebula 250 g pieczarek 5 sztuk ogórka konserwowego 150g sera żółtego 5 łyżek sosu bbq  przyprawy  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto Wodę, drożdże(...)drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól, olej, cukier jajko i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Farsz Pieczarki pokroić w paseczki i usmażyć (bez tłuszczu) na patelni. Mięso mocno podsmażyć, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek chwilę poddusić. Doprawić ( pieprzem, solą, curry, papryką). Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak żeby zakryć

Przepiski.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 96

zapisków szefa kuchni francuskiego króla Ludwika XIV, Françoisa Massialota. Jego receptura z 1691 roku to mięso, trufle, szpik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu. W XVIII wieku Francuzi udoskonalili przepis dodając panierkę. Krokiety były świetnym sposobem na to, by wykorzystać resztki duszonego mięsa czy gulaszu. Lubisz tradycyjne polskie dania? Wypróbuj ŁAZANKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Przekąski z warzywnym(...)tuńczykiem lub czerwoną fasolą. W Indiach popularne są aloo tikki – krokiety wypełnione ziemniakami. Można je kupić na popularnych ulicznych straganach z jedzeniem. Krokiety z purée ziemniaczanego z mielonym mięsem są jedną z najpopularniejszych przekąsek w Indonezji. To holenderska pamiątka z czasów kolonialnych. W Japonii krokiety nazywa się korokke . Są dostępne niemal wszędzie – na ulicznych straganach z jedzeniem, restauracjach

smakowitehistorie.com
Pielmieni- pierożki syberyjskie 180

ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego Na farsz: 350 g łopatki wieprzowej 350 g mięsa z udźca wołowego 1 żółtko 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 70 ml bulionu wołowego sól i pieprz  Mąkę na ciasto przesiać i dodać do niej bardzo(...)olej. Wyrobić gładkie elasyczne ciasto. Ciasto przykryć w misce pokrywką lub owinąc folią i odstawić na 30-40 minut, aby odpoczęło. Wołowinę i wieprzowinę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na smalcu. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, żółtko, sól i pieprz oraz bulion. Wyrobić dokładnie farsz, ewentualnie doprawić. Z ciasta odcinać porcje

Krylowa Kuchnia
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 114

zasmakuje dorosłym jak i dzieciom. Prosty do przygotowania. Nam smakuje najlepiej z ryżem ale makaron też będzie fajną opcją.  Na 4/5 porcji  Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów(...)łyżka cukru wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie  tutaj  ) 3 łyżki śmietanki słodkiej pół szklanki wody wymieszanej z 1 łyżką mąki pszennej. Masło do smażenia Mięso przyprawiamy dodajemy wodę,jajko,bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10/15 minut. W garnku zagotować ok. 1 litr wody z dodatkiem wegety. Formujemy  zwilżonymi dłońmi pulpety wielkości dużego orzecha

Andzia Pichci
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 161

kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią(...)przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy). W tym czasie łączymy zmielone mięso z wystudzonym ryżem. Do masy dodajemy startą na tarce cebulę oraz przyprawy. Mieszamy ręką aby wszystkie składniki równomiernie się wymieszały. Od kapusty odrywamy delikatnie liście, zgrubiałe ich części ścinamy

Qchnia po prostu
Minipulpeciki w sosie własnym z kaszą jaglaną i kalafiorem 129

najbardziej zabawne, nawet wtedy, kiedy lodówka wcale nie świeci pustkami. Mam dla Was dzisiaj przepyszną propozycję, która mi bardzo smakowała, dlatego też się nią dzielę. Potrzebujemy: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula  1 ząbek czosnku  3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva + oliwa do smażenia   2 łyżki bułki tartej  1 jajko(...)kalafiora 4 łyżki masła klarowanego Pieprz i sól Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Usmażone warzywa dodajemy do mięsa. Do pulpecików dodajemy również jajko, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrabiamy rękoma i kulamy malutkie pulpeciki, które obsmażamy na oliwie, na tej samej patelni co cebula.  W międzyczasie gotujemy

MamaOskarka
PIECZEN RZYMSKA 109

ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu  2 łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być koperek) sól, pieprz majeranek tłuszcz do wysmarowania brytfanny plasterki

Moja Książka Kucharska
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 142

SKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Marchewki obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż  zrobi się gęste.  Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki

Gotowanie Patki
Czebureki 121

Może troche kalorii zawiera, ale z umiarem, wszystko dla ludzi! :) Składniki : 3,5 szk. mąki 1 szk. wody 1/2 łyżeczeki soli 1 łyżkę masła 1 jajko Farsz: 350g mięsa mielonego ser żółty 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 szk. kefiru, garść pietruszki papryka czerwona pieczarki sól, pieprz  majeranek Przygotowanie: 1. Wodę z solą i masłem gotujemy do wrzenia(...)jajko, resztę mąkę i mieszamy, 3. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30min. 4. Między czasie przygotowujemy farsz: cebulke podsmażamy na patelni,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie mięso, które doprawiamy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki wcześniej pokrojone i ugotowane. 5. Kiedy wyrobimy ponownie ciasto, a farsz przestygnie dodajemy  do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto

FITBUuK
Niemiecka zupa porowa 213

dziś  prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować.     Dla 2-3 osób 1 duży por (ok. 300g) 300 g wieprzowego mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 serek śmietankowy (taki w złotku) 1 kostka rosołowa 3 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz   Pora pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać masło(...)garnka.   Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Usmażone wrzucić do garnka z porem.   Mięso usmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu, rozdrobnić i wrzucić do garnka z porem i pieczarkami.   W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka

Jadło i czytadło
Tortilla kukurydziana 162

okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1 łyżka ostrego ketchupu 1 ząbek czosnku sól do smaku 2-3 łyżki oliwy 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Obie mąki zmieszać z solą(...)ciasto jak na makaron. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić ciasto na kule wielkości jaja kurzego i odstawić na pół godziny. W między czasie rozgrzać oliwę, włożyć mięso i zmieloną paprykę, smażyć powoli przez 15 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać ketchup, zmiażdżony czosnek, odsączoną kukurydzę i sól do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut i odstawić

Tradycyjna Kuchnia
Lasagna 169

sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki sól 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 500 ml mleka bazylia świeża lub suszona suszone(...)rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kiełbaski rumuńskie 246

jest... Aż ostatnio przypadkowo wpadłam na ten przepis :) Okazało się, że robi się je jak kotlety mielone, ale formuje się w podłużne grube wałeczki. U mnie wyszły aż za duże :) Polecam. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (u mnie tylko szynka) 2 małe jajka 1 cebula 2 czerstwe kajzerki 2 ząbki czosnku mleko olej bułka tarta

Kuchnia domowa Ani
Rumcajsowe burritos 203

choć to co do nas dociera i tak jest najczęściej przesiane przez sito amerykańskiej tex-mex), więc postanowiłem, ku wielkiej uciesze Haneczki, spróbować własnej interpretacji.  Składniki: 500g mięsa mielonego 350g czerwonej cebul i 6 sporych placków tortilla 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 3 ząbki czosnku puszka pomidorów bez skórki puszka czerwonej fasoli tarty ser tabasco, pieprz cayenne(...)paprykę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w głębokim rondlu z grubym dnem odrobinę oleju i zeszklamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odkładamy na bok i podsmażamy mięso z przyprawami (po półtorej łyżeczki bazylii i oregano, łyżeczka czarnego pieprzu i papryki w proszku, ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne).  Do mięsa dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy paprykę

Gotuj z Rumcajsem
Grillowane Kotlety z Indyka 124

czosnkową, a o kaszance w ogóle nie chcą słyszeć. Przedstawię zatem Wam przepis na bardzo smaczne i zdrowe kotleciki z użyciem mięsa z indyka.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka- utarta na dużych oczkach 1/2 kopru włoskiego (dla innych znany jako fenkuł)- drobno posiekany 2 jajka 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka przyprawy harisa(...)łyżka płatków orkiszowych 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego sól himalajska i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy francuskiej 1 czerwona papryka - drobno posiekana Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z mięsa formujemy kulki które spłaszczamy i przekładamy na grill elektryczny (z racji pory roku).  Potrawy z grilla - czy dziecko je może jeść Ekspert radzi:  "Mięso z grilla jest smaczne

ClauditteMissCooking
Zapiekanka ziemniaczana z młodym groszkiem 193

czegokolwiek, co się ma pod ręką, czyli najzwyczajniej posprzątać lodówkę :) ...a młody groszek lubię szczególnie za jego delikatność i słodycz. Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 60 dag mięsa mielonego, 3 cebule, 0,5 l sosu pomidorowego, 2 ząbku czosnku, 4 łyżki oliwy, 25 dag młodego groszku z zalewy (do kupienia w Lidlu), 30 dag sera żółtego, 1 łyżeczka cukru(...)wodzie, następnie studzimy i kroimy w grubsze plastry. Przygotowujemy sos: cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy sos pomidorowy i groszek i dusimy ok. 15-20 minut. W naczyniu do zapiekania

Delicious Titbits
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 66

papryki. Jeżeli macie dostęp do smacznych, mocno aromatycznych i słodkich pomidorów to koniecznie zrobicie ten sos. Sos świetnie będzie nadawał się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona(...)można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez

moj przepis na
Fusilli al forno 72

pyszną zapiekankę U mnie świderki w roli głównej .   Składniki na sos, który najlepiej zrobić dzień wcześniej ,aby się przegryzł np. całą noc w lodówce:   pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub samego wołowego jak chcecie 2 szalotki i jedna marchewka 2 ząbki czosnku bazylia- u mnie cała mała doniczka pół szklanki wina naturalnie- sól i pieprz(...)grana padano , pecorino Romano        W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć posiekaną drobno szalotkę i czosnek, podsmaż chwileczkę i dodaj mięso ,sól oraz pieprz .Smaż przez chwilę ,wlej wino -nie przykrywaj , mówią, że wtedy alkohol wyparuje może i wyparuje z garnka, ale wino w kieliszku obok to już na pewno. Dodaj utartej marchewki

Z Kuchni Do Kuchni
Drobiowe Pulpeciki W Sosie Z Suszonych Grzybów 99

około 2 szklanki wody 1/3 główki cebuli  1 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki pszennej 3-4 łyżki śmietanki 30-36% sól, pieprz natka pietruszki Pulpety: 150 g mięsa mielonego z indyka trochę startej cebuli do środka pulpetów 1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej  1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny) 1 żółtko natka pietruszki mąką do obtoczenia sól(...)zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy  i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie. 2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków. 3. Przekładam

Gotowanie...to proste !
Spaghetti bolognese 116

sycący. Choć zwykle wybieram nieco lżejsze sosy do makaronu, to od czasu do czasu lubię taki konkretny i aromatyczny  :)   Składniki na 4 porcje: 35 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, bazylia, oregano około 400 g makaronu spaghetti Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać marchewkę i czosnek i całość chwilę smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Wówczas dodać mięso, doprawić je solą oraz pieprzem i na średnim ogniu je przesmażyć. Wlać pomidory z puszki i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i gotować sos na małym ogniu około 10 minut

My simple kitchen
PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM 119

odmienione danie! Wystarczy zajrzeć do lodówki, trochę pozawijać, doprawić, wymieszać, poczarować i voila! :) PULPETY Z FETĄ W SOSIE POMIDOROWYM (na 6-8 porcji) Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 posiekanej cebuli, najlepiej podsmażonej 1 jajko 3 łyżki bułki tartej suszone oregano suszona bazylia  suszony czosnek sól i pieprz 1/2 kostka sera typu feta Składniki(...)laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry 3/4 szklanki bulionu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bazylia suszona oregano suszone sól, pieprz Sposób przygotowania: Najpierw pulpety: mięso, jajko, bułkę tartą i cebulę zagniatam. Dodaję przyprawy i suszone zioła, uważając na sól - ser feta jest mocno słony. Masa powinna być zwarta, wilgotna, ale nie zbita. Jeśli rozpada się

W kuchni Karmel-itki
Tort gołąbkowy 139

gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka

Na moim talerzu
Zapiekanka kajzerkowa 654

przygotowania. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 3 bułki kajzerki lekko czerstwe 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 5 ogórków kiszonych 3 średnie pomidory 1 łyżka masła 300 g żółtego sera w plasterkach 400 g śmietany (dałam 18%) 5 łyżek ketchupu(...)wysmarować masłem. Bułki rozkroić na połowę i ułożyć je na dnie naczynia. Na patelnię wlać olej i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać drobno posiekany czosnek i mięso. Wszystko  doprawić solą, słodką papryką i pieprzem., Wlać 1/4 szklanki wody i chwilę smażyć aż mięso będzie ciemne. Przełożyć je na ułożone w naczyniu kajzerki., a następnie rozłożyć ogórki

O kuchni z uczuciem
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 170

propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo   1 kulka zmielonego(...)łyżek przecieru pomidorowego około 1,5 l bulionu mięsnego lub wody sól, pieprz i szczypta chili do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia Wykonanie : Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę, czosnek oraz przyprawy. Następnie dodajemy śmietankę i kaszę manną.Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Papryki faszerowane 175

jest podstawowa, można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Zaczynamy od ryżu - standardowo należy(...)czasie przygotowujemy farsz - na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, by szybciej zmiękła do smażenia można dodać szczyptę soli, a następnie wrzucamy nasze mięsko. Ja użyłam mięsa z łopatki wieprzowej zmieszanego z wołowym, ale w zasadzie każde się nadaje :) Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, niewielką ilością czerwonej słodkiej papryki oraz ziołami i czekamy, aż całość się usmaży

Kulinarne zapędy Kokosa
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 130

porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach(...)kulki. Zagotuj  około 1 l wody z niewielką ilością soli. Do gotującej się wody wrzuć kuleczki mięsa. Gotuj 15 minut od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Przełóż łyżką cedzakową do rondelka, wlej szklankę wody w której się gotowały. Dodaj śmietanę , posiekany koperek, mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Gotuj w sosie

Przepisy i porady kulinarne
Tort gołąbkowy 234

gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka) dwie szklanki (400 g) ryżu dwie małe kapusty dwa ząbki czosnku papryka czerwona ostra/słodka pieprz, sól morska, bazylia cebula passata/przecier pomidorowy/pomidory(...)zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy. 2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy. 3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. 4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka

NA MOIM TALERZU
Trofiette z szarym sosem i mięsem mielonym 103

Danie idealne dla osób zapracowanych. Szybki efekt smakowy gwarantowany. Makaron w tej postaci jest bardzo aromatyczny i nie sposób przestać jeść. Składniki 250 g makaronu trofiette 250 g mięsa mielonego z łopatki duża cebula 4 ząbki czosnku masło klarowane 400 ml bulionu wołowego liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)piórka i ząbki czosnku. Zalewamy bulionem ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 min ,studzimy.  W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu ,odcedzamy.  Mięso smażymy na rozgrzanej (suchej ) patelni (rozbijając widelcem ,by nie było grudek) ,oprószamy solą i pieprzem. Sos miksujemy ,dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie ,zagotowujemy. Mięso i makaron przekładamy do sosu ,podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 139

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ja na uprzednio upieczony paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt

Gosia gotuje
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 138

Składniki:     1 opakowanie makaronu spaghetti      Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej(...)natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać. 3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące. 4.Uformowane klopsiki usmażyć. 5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać

A Ty Smakuj Mnie
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 328

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego(...)rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki bulionu 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżki startego cheddara około 3-4 łyżek oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, rozmaryn, rozgnieciony kmin rzymski, cynamon, trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat

Oryginalny smak
Spaghetti alla bolognese 127

porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami

wyzwania kuchenne