podawany jak w mojej wersji najczęściej z wołowiną. Istnieją też inne odmiany tego dania, co pewnie jeszcze kiedyś zaprezentuję. Chili con carne podajemy z ryżem lub tortillą. 500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)szczypcie: sól, pieprz, kumin, oregano olej 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Podajemy
Szefowa kuchnisłodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce(...)lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTaki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli około 1 litra wody kawałek korzenia pietruszki, selera 1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;) 2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól
Kulinarne Fantazje MarioliFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyPrzywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza. Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy(...)wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część. Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki
R'n'G KitchenJedna z naszych ulubionych zup. Rozgrzewająca i sycąca. Prosta w wykonaniu. Składniki 500 g mięsa mielonego 1 cebula żółta 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej 1 l bulionu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka(...)pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Czerwoną i białą cebulę oraz chilli drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnie wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Całość zeszklij, dodaj mięso. Mięso niech się przysmaży. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem i gotuj ok 10 minut. Następnie dodaj pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę. Dopraw
KukuleczkiBardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz
Pobite gary Barbarypyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich, sól,pieprz, szczypta czyli(ja daję trochę więcej bo lubię jak jest ostra) 2 łyżki majeranku, Przygotowanie: cebulę obrac,pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie,dodać mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone
Swojskie jedzonkopracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary pieprz Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź(...)pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać i się nie poparzyć!). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką i dopraw do smaku solą i pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż. Farsz nakładaj
Wielki apetytprzechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła(...)oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą na grubych oczkach marchewkę - chwilę dusimy i wrzucamy mięso - smażymy na niewielkim ogniu. Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plastry - wrzucamy na sitko (durszlak) solimy dużą szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut po czym dokładnie myjemy
sierotka maRysia w kuchniKlasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy(...)oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem . Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem
R'n'G Kitchenpyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka(...)sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania. Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem
Kolejny blog o gotowaniukładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki(...)przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być zbyt gorący, odstęp od żaru ok. 15 cm. Można je też z powodzeniem grillować na grillowej patelni. Podajemy oczywiście z ketchupem pikantnym Pudliszki! :) Smacznego
Kuchnia Prezydentowejfantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu
ChilliJemy