mięso mielone - 23354 przepisów (strona:518/1557)

Gołąbki z młodej kapusty 105

Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza.    Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy(...)wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część. Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki

R'n'G Kitchen
ZUPA MEKSYKAŃSKA 90

Jedna z naszych ulubionych zup. Rozgrzewająca i sycąca. Prosta w wykonaniu.  Składniki  500 g mięsa mielonego  1 cebula żółta  1 cebula czerwona  3 ząbki czosnku  1 papryczka chilli  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej  1 l bulionu  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka(...)pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz  Przygotowanie  Czerwoną i białą cebulę oraz chilli drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnie wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Całość zeszklij, dodaj mięso. Mięso niech się  przysmaży. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem i gotuj ok 10 minut. Następnie dodaj pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę. Dopraw

Kukuleczki
Pierożki meksykańskie 142

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz

Pobite gary Barbary
Zupa meksykańska-prosta i pyszna 205

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich, sól,pieprz, szczypta czyli(ja daję trochę więcej bo lubię jak jest ostra) 2 łyżki majeranku, Przygotowanie: cebulę obrac,pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie,dodać mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone

Swojskie jedzonko
Gołąbki w sosie pomidorowym 140

pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź(...)pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać i się nie poparzyć!). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką i dopraw do smaku solą i pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż. Farsz nakładaj

Wielki apetyt
Bałkański sos do makaronu 187

przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła(...)oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą na grubych oczkach marchewkę - chwilę dusimy i wrzucamy mięso - smażymy na niewielkim ogniu. Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plastry - wrzucamy na sitko (durszlak) solimy dużą szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut po czym dokładnie myjemy

sierotka maRysia w kuchni
Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 134

Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy(...)oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem . Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem

R'n'G Kitchen
Szybkie spaghetti bolognese 217

pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka(...)sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem

Kolejny blog o gotowaniu
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 221

kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki(...)przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być zbyt gorący, odstęp od żaru ok. 15 cm. Można je też z powodzeniem grillować na grillowej patelni. Podajemy oczywiście z ketchupem pikantnym Pudliszki! :) Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Meksykańska 189

fantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki   Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu

ChilliJemy
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 372

kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny(...)woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy

Aga w kuchni
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 161

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z  tej  strony  składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego

Stare Gary
Sałatka z roszponką i pulpecikami 286

się podoba?  Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek  20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozmarynu, curcumy  0,5 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku(...)płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć na niewielkiej ilości oleju

Niezły Młynek
Pulpety w sosie koperkowym 189

Składniki:60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki)1 cebula1 sucha kajzerkasuszony majeranek2 ząbki czosnku 1 jajkosól, pieprz0,5-1 litr rosołu lub bulionuliść laurowyziele angielskiekminek 2-3 łyżki mąki2-3 łyżki śmietany 18%1 pęczek koperkumąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia Sposób przygotowania:1. Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 998

wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy na patelnie. Na sam środek patelni wrzucamy mięso mielone i mieszamy z warzywami. Ponownie na środek patelni wykładamy koncentrat pomidorowy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania