mięso mielone - 22854 przepisów (strona:506/1524)

Pieczeń "gołąbkowa" 126

oczywiście mięsko i ryż - wszystko zapieczone a nie gotowane czy smażone - takie gołąbki troszkę w innym wydaniu. Polecam serdecznie jako danie obiadowe lub na kanapki :) Pieczeń " gołąbkowa" - 1 kg mięsa mielonego - 2 woreczki ugotowanego ryżu ( 200g) - 2 jajka - 3-4 łyżki bułki tartej - kilka listków poszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - garść ( spora) ulubionych świezych ziół(...)pietruszki, szczypiorek, koper, rozmaryn, tymianek, szałwia) - sól, pieprz do smaku - oliwa , majeranek do posypania wierzchu Cebulę obieramy, drobno kroimy, czosnek siekamy . Podsmażamy chwilę wszystko na odrobinie oliwy bądź oleju. Mięso łączymy z ryżem, kapustą, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zioła siekamy drobno i dodajemy do masy. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia Pełna Emocji
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 141

przepisem uda mi się trochę ją odczarować i znajdzie więcej zwolenników bo naprawdę warto po nią sięgać.  Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka(...)łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut. W między czasie

Andzia Pichci
Faszerowana cukinia w sosie pomidorowym / Stuffed zucchini in tomato sauce 138

Scroll down for recipe in English. Składniki: (5 szt.) 2 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g. mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki(...)czosnku 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Dodaj mięso oraz posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż około 10 minut często mieszając. Dodaj listki tymianku, cynamon i ugniecione w moździerzu nasiona kolendry i kminu. Dopraw solą i pieprzem. Duś na niewielkim ogniu jeszcze 10 minut. Wystudź

Delicious Place
Domowy pasztet (pieczeń) z orzechami 139

Zapraszam na pyszny i aromatyczny pasztet z orzechami laskowymi od Helio. Świetny zarówno na ciepło i na zimno do kanapek. Polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 80 g orzechów laskowych prażonych Helio 1 łyżka prażonej cebulki 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu(...)ziołowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich 6 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Orzechy kroimy na połówki i odkładamy na później (garść odkładamy osobno). Do miski przekładamy mięso, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy, jajka i kaszę. Wyrabiamy masę a potem dosypujemy orzechy, jeszcze chwilę wyrabiamy. Przekładamy masę na pasztet do keksówki i posypujemy garścią orzechów laskowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Keto gołąbki czyli jak nie zjeść za dużo węglowodanów w obiedzie 477

więc zrobiłam zmodyfikowane gołąbki. Składniki: 1 główka kapusty 500 g mięsa( dowolnego) 10 g cebuli 10 g babki jajowatej(opcjonalnie, jeśli farsz będzie zbyt wodnisty) sól, pieprz, majeranek Przygotowanie : Mięso mielę przez maszynkę, wraz z cebulą, doprawiam do smaku, jeśli jest za rzadkie do formowania kotlecików to dodaję łuskę babki jajowatej, wchłonie nadmiar wody. Kapustę parzę we wrzątku. Formuję kotleciki(...)liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładam liśćmi, które pozostały, przekładam gołąbki i przykrywamy kapustą. Zalewa wrzątkiem do górnego poziomu i piekę około 45-70 min( w zależności od mięsa) w piekarniku w 180 st. Na sos: przecier pomidorowy bazylia, oregano, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz mąka kokosowa(opcjonalnie) Przygotowanie : Gotuję wodę, dodaję przyprawy i przecier. Jeżeli

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 160

SKŁADNIKI: 1 opakowanie makaronu spaghetti malma 1 kg mięsa mielonego wołowego 150-200 g oliwek całych zielonych bez pestek 2 puszki pomidorów krojonych 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 kartonik przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 płaska łyżka suszonego oregano i bazylii PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać(...)patelni rozgrzać olej i dodać cebulą oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać mięso. Zasmażyć, tak aby rozdrobnić na kawałeczki. Dodać oliwki, pomidory i przecier. Następnie dusić przez kilka minut, co jakiś czas przemieszać. Doprawić odpowiednio do smaku.  Makaron ugotować według zaleceń producenta

ClauditteMissCooking
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE POMIDOROWYM 185

Składniki na około 20 małych sztuk: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g kaszy gryczanej 1 duża cebula mała główka kapusty (ok. 1 kg) 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1,5 l wody 1 duża marchewka 1 mała pietruszka listek laurowy, ziele angielskie majeranek, bazylia, tymianek, słodka i ostra papryka sól, pieprz 1. Kaszę ugotowałam wg instrukcji(...)opakowaniu. 2. Cebulę obrałam i starłam na tarce. Wymieszałam z mięsem i ugotowaną kaszą. Doprawiłam do smaku majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. 3. Z kapusty wycięłam głąb. Włożyłam do garnka z wrzącą wodą wycięciem do góry. W wycięcie można wlać odrobinę oleju żeby liście łatwiej odchodziły. Gotowałam około 10 min aż liście trochę zmiękły i dało się

Vroblewska-fitlife
Papryka faszerowana 159

cebulą. Tajemnicą mojego farszu jest dodatek startego sera grana padano, który idealnie skleja nadzienie i sprawia, że danie ma bardziej bogatszy smak. Składniki: 3-4 papryki 300 g mięsa mielonego (z indyka, wołowego, wołowo-wieprzowego) 1/2 szklanki ryżu (u mnie basmati) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 cebula czerwona 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki startego sera grana padano(...)kulka mozarelli 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1/4 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek sól Przygotowanie: Papryki przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne pozostawiając ogonki. Wnętrze każdej połówki lekko posolić i odstawić. Ryż przesypać do rondelka, zalać szklanką wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok 15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Cebulę

Kulinarne Inspiracje
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 220

kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej (1 torebka) -1 mała cebulka -kilka sztuk pieczarek -1 marchewka -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -300g mięsa mielonego -1 duży ząbek czosnku -troszkę oleju  -wegeta oraz pieprz do smaku DODATKOWO -3 średnie cukinie -200g sera żółtego -oregano  Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączamy(...)osobnego garnka dajemy troszkę oleju około 3 łyżki i dajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki, całość podsmażamy.  Następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę, mieszamy i dusimy chwilkę, dodajemy mięso, i dusimy, jak z mięsa wyjdzie woda odlewamy ją z farszu.  następnie dodajemy przyprawy oraz koncentrat i na końcu kaszę jaglaną. Całość mieszamy i farsz gotowy.  Można spróbować

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Patisony nadziane 90

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.  Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa  koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól   Przygotowanie   Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem(...)kostkę. Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
PIECZONE BURGERY Z INDYKA 154

Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)tarce). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki. Mięso nie wymaga dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu

Vroblewska-fitlife
Krokiety z mięsem 175

Idealnie pasują z czerwonym barszczem.  Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki   ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie(...)ciasto na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki

Smaki Natalii
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 145

już samo :) Ryż spokojnie możecie ugotować dzień wcześniej lub przygotować więcej do obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki  na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku(...)łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić na odrobinie oleju. Następnie do miski dodać ryż, mięso, jajko, cebulę z czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszać. Kapustę zaparzyć w gorącej wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciąć głąba

Fabryka pomysłów
Zupa gołąbkowa 194

spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu 1 mała główka kapusty (moja miała 650 g ) 2 łyżki masła klarowanego 2 l wywaru mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 kawałek(...)przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i lekko zeszklić, dodać mięso i podsmażyć aż ściemnieje.Oprószyć solą i pieprzem W garnku zagotować wywar, dodać przesmażone mięso, liść laurowy , ziele angielskie, wsypać ryż i poszatkowaną kapustę.  Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kaszą i mięsem 196

Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około  minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzoną kaszą i cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Z ugotowanej główki kapusty delikatnie oddzielamy liście. 2-3 liście układamy na dnie naczynia żaroodpornego.Farsz z kaszy i mięsa

Smakowity Blog Kulinarny
Moussaka-tradycyjne greckie danie 120

Moussaka-tradycyjne greckie danie z mięsa mielonego baraniego, bakłażanów i pomidorów. Wykonanie tej potrawy jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszego wysiłku. Jednym słowem smak jest rewelacyjny, przypominający gorącą, letnią Grecj ę. Musaka znana jest jako tradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę(...)narodową.   Składniki: 2 bakłażany 4 ziemniaki 500 g.mielonego mięsa baraniego cebula 2 ząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory po jednej łyżeczce oregano i bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Na sos baszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 600 ml. mleka 2 jajka 20 dag. sera startego Przygotowanie: Oczyszczone, ale nie obrane bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem

Smaczne Potrawy
chili con carne 127

uwielbiam, kiedy moje danie jest kolorowe i mocno warzywne! Ostrość dozuje z umiarem, a na stole ląduje chili dla tych, którzy lubią poziom HARD! SKŁADNIKI 80-100 dag mięsa mielonego wołowego (można pomieszać z wieprzowo-wołowym) 1 szt. średniej cebuli 1 szt. papryki czerwonej 1 szt. papryki żółtej 25 dag pieczarek puszka czerwonej fasoli w zalewie 1-2 łyżki(...)pomidorowego 1 szt. papryki chili lub przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać pokrojone w ósemki pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem

zabawa smakiem
Wegetariańskie chilli 76

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowanie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Wegetariańskie chilli to brzmi jak herezja, bo przecież podstawę tego meksykańskiego klasyka stanowi mielone mięso. Jak się okazuje wersja bez mięsa może być równie smaczna i treściwa. A na koniec dnia wegetariańskie chilli jest zdrowsze niż odmiana klasyczna. Spróbuj tego przepisu a przekonasz

Niedzielny kucharz
Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami 93

jarmuż z oliwkami i kotleciki wołowe. Obiad w 15 minut. Polecam Wam  Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami / 1 porcja Składniki: 200 g mielonego mięsa wołowego 2 garście jarmużu 1 garść czarnych, wydrylowanych oliwek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Mięso przekładamy

Moja smaczna kuchnia
Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem 99

Składniki: kruche ciasto 200 g mąki  150 g zimnego masła szczypta soli 30 g cukru wałek kokilki lub metalowe foremki do babeczek foremka gwiazdka nadzienie mięsne 150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe) czerwona cebula ząbek czosnku mała papryczka chili  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cynamon,  100 g wędzonego sera mozzarella   łyżka oliwy Przygotowanie(...)umieść w lodówce.   nadzienie mięsne Na rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut. Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni.  Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie  odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym

Niezły Młynek
Bożonarodzeniowe babeczki z mięsem 90

Składniki: kruche ciasto 200 g mąki  150 g zimnego masła szczypta soli 30 g cukru wałek kokilki lub metalowe foremki do babeczek foremka gwiazdka nadzienie mięsne 150 g mięsa mielonego (wieprzowo - wołowe) czerwona cebula ząbek czosnku mała papryczka chili  2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, cynamon,  100 g wędzonego sera mozzarella   łyżka oliwy Przygotowanie(...)umieść w lodówce.   nadzienie mięsne Na rozgrzanej patelni dodaj oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili, podsmażaj ok 3 minut. Dodaj mięso i podsmaż, aż się zarumieni.  Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażaj ok 4 minut. Nadzienie  odstaw do ostygnięcia. Wędzoną mozzarelle zetrzyj na drobnej tarce i połącz z ostudzonym

Niezły Młynek
„Łódeczki” z ciasta francuskiego z mozarellą i mięsem 96

wypieki z tego ciasta i często z niego korzystam. Te łódeczki zrobiłam na kształt i podobiznę chaczapuri, które uwielbiam Składniki na 2 porcję: – 1op. ciasta francuskiego – 250g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka) – 1 cebula – 200g świeżego szpinaku – 2 ząbki czosnku – 100g twardej mozarelli – 1 żółtko do posmarowania „łódeczek(...)bazylia, sól i pieprz) – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć przez około 5-7 minut. Następnie dodać szpinak, czosnek i przyprawy i smażyć przez kolejne 7 -10 minut, aż mięso będzie gotowe. Usmażony farsz zdjąć z palnika

Smaki Armine
Pierogi z mięsem dzika 107

grzyby, wlać wodę z ich namaczania, smażyć dalej do zredukowania się wody. Cebulę i grzyby przełożyć na talerz. Na tę samą patelnię dać pozostały smalec, mocno go rozgrzać, wrzucić mięso dzika. Obsmażyć je z każdej strony na dużym ogniu. Wlać wino, zmniejszyć ogień, a gdy cały płyn odparuje, dołożyć na patelnię cebulę z grzybami. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz(...)szklankę gorącej wody, przykryć, dusić 20 minut. Nie należy całkowicie zredukować sosu, nada on wilgoci farszowi. Odstawić do wystygnięcia, po czym usunąć przyprawy i dwukrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsnej masy wsypać bułkę tartą, wbić jajko, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Na stolnicę wysypać szklankę mąki, dodać oliwę oraz sól, podlać

niecodziennikpary
Król imprezy, sałatka 381

miska. Do Sylwestra zegar tyka więc może dacie się skusić na taki pyszny specjał. Składniki na sałatkę: - kapusta pekińska ok. połowy dużej główki lub jedna mała - 1/2 kg mięsa mielonego, ja użyłam z szynki - 1 czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 1/2 szklanki passaty pomidorowej  - 4 pomidory - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g gęstego jogurtu naturalnego(...)się świetnie komponuje - 6 łyżek majonezu - czipsy tortilla  - sól, pieprz, wędzona ostra papryka - olej 1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną cebulę, gdy się zarumieni dodajemy mięso, smażymy razem kilka minut, dodajemy sól, pieprz i paprykę, wlewamy passatę i smażymy do czasu aż wilgoć odparuje.  Odstawiamy do wystudzenia. 2. Sos robiły łącząc ze sobą majonez z jogurtem

Apetyczna babeczka
Kotleciki mięsne z kaszą bulgur w pomidorowej passacie 153

się ją przemycać w posiłkach, bo nie od dziś wiadomo, że kasza to samo zdrowie. I udało się :) Kotleciki bardzo jej smakowały :) Wam też polecam :) Kotleciki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek (100g) kaszy bulgur Cenos mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę rękoma. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy

Smakołyki Asi
Chili con carne z wołowiną 150

podawany jak w mojej wersji najczęściej z wołowiną. Istnieją też inne odmiany tego dania, co pewnie jeszcze kiedyś zaprezentuję. Chili con carne podajemy z ryżem lub tortillą.  500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki  3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)szczypcie: sól, pieprz, kumin, oregano olej 1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Podajemy

Szefowa kuchni
Kotleciki mięsno-warzywne 986

słodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki   Przygotowanie: Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce(...)lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na jakieś 15 minut aby puściła sok, a następnie dobrze odciskamy z soku. Startą marchewkę, odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 176

Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli około 1 litra wody kawałek korzenia pietruszki, selera 1. Nastawiamy wodę i zaczynamy przygotowywać pulpety. Mięso mieszamy z żółtkiem, jedna łyżką bułki tartej, starta cebulą, przyprawami i natka koperku lub pietruszki, zależy kto co lubi, może być tez bez natki ;) 2. Gotowe pulpety obtaczamy w mące

Gotowanie...to proste !
PULPETY W ZALEWIE OCTOWEJ, POMIDOROWO - PAPRYKOWEJ 313

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego  1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki bułki tartej 2 jajka olej do smażenia mąką do obtoczenia pulpetów(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy dokładnie masę. Teraz formujemy małe pulpeciki które obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy je na złoto z jednej i drugiej strony. Odkładamy na talerz. Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w talarki, przekładamy warzywa do garnka, wlewamy olej i chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier, sól

Kulinarne Fantazje Marioli
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 256

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z młodej kapusty 93

Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza.    Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy(...)wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część. Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki

R'n'G Kitchen
ZUPA MEKSYKAŃSKA 79

Jedna z naszych ulubionych zup. Rozgrzewająca i sycąca. Prosta w wykonaniu.  Składniki  500 g mięsa mielonego  1 cebula żółta  1 cebula czerwona  3 ząbki czosnku  1 papryczka chilli  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 świeże pomidory 400 ml pulpy pomidorowej  1 l bulionu  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka(...)pół łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz  Przygotowanie  Czerwoną i białą cebulę oraz chilli drobno pokrój. Na rozgrzaną patelnie wyciśnij czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę. Całość zeszklij, dodaj mięso. Mięso niech się  przysmaży. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę dodaj do mięsa. Wszystko zalej bulionem i gotuj ok 10 minut. Następnie dodaj pulpę pomidorową, kukurydzę oraz fasolkę. Dopraw

Kukuleczki
Pierożki meksykańskie 132

Bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę. Pierwszy raz robiłam pierogi, gdzie ciasto pierogowe ma w sobie ziemniaki. Ciasto jest dzięki nim bardzo delikatne. Jako, że bardzo lubię połączenie mięsa ze słodkim, to w nadzieniu nie zabrakło rodzynek. W smażonych pierogach najbardziej podoba mi się to, że nie muszę uważać na ich dokładne zlepianie. Dzięki temu, że pierogi są smażone(...)nadzienie nie wypływa. Polecam gorąco. Składniki: ciasto 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 2 jajka 2 łyżki oleju 40 dag mąki ziemniaczanej szczypta soli farsz: 50 dag mielonego mięsa 1 duża cebula 4 pomidory 2 garście rodzynek 3 ząbki czosnku słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 2 szczypty chilli szczypta cukru sól, pieprz ponadto tłuszcz

Pobite gary Barbary
Zupa meksykańska-prosta i pyszna 192

pyszna ,sycąca zupa,lekko pikantna,mniam,,,,zrobisz ja szybko i prosto-ale na pewno nie tylko jeden raz-pychotka.... Składniki: 500 g łopatki wieprzowej mielonej, puszka białej fasoli, puszka czerwonej fasoli, pomidory w puszce krojone puszka kukurydzy, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kostka rosołowa(lub litr rosołu) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)ziół prowansalskich, sól,pieprz, szczypta czyli(ja daję trochę więcej bo lubię jak jest ostra) 2 łyżki majeranku, Przygotowanie: cebulę obrac,pokroić w kostkę i przyrumienić na oliwie,dodać mięso mielone i podsmażyć, w garnku zagrzać litr wody z rosołkiem(lub podgrzać nasz gotowy rosół) dodać podsmażoną cebulkę z mięskiem i kukurydzę, pogotować ok 30 min,dodać odcedzone

Swojskie jedzonko
Gołąbki w sosie pomidorowym 128

pracochłonne, ale uwierz mi kwestia wprawy i dobre gołąbki zrobisz w kilka minut. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym Składniki: 1 duża kapusta 500 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 cebula sól pieprz  na sos: puszka pomidorów krajanka warzywna Winiary   pieprz  Sposób przygotowania: Z kapusty wytnij głąb i wsadź(...)pogotuj. Dzięki temu zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać i się nie poparzyć!). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką i dopraw do smaku solą i pieprzem (1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczka soli, ale proponuję zrobić to wedle uznania) . Dodaj ugotowany ryż. Farsz nakładaj

Wielki apetyt
Bałkański sos do makaronu 173

przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat lub pomidory z puszki) 500 g mięsa mielonego wołowego (można zastąpić innym) duża cebula marchewka 3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka spora łyżeczka czubricy zielonej świeży tymianek i bazylia (u mnie grecka) dowolny makaron Do dzieła(...)oliwę i wrzucamy na nią posiekaną cebulę z czosnkiem - gdy cebulka zacznie mięknąć a czosnek ładnie pachnieć dokładamy do nich startą na grubych oczkach marchewkę - chwilę dusimy i wrzucamy mięso - smażymy na niewielkim ogniu. Bakłażana przekrawamy na pół i kroimy w plastry - wrzucamy na sitko (durszlak) solimy dużą szczyptą soli i odstawiamy na 15 minut po czym dokładnie myjemy

sierotka maRysia w kuchni
Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 125

Klasyczne pulpeciki czasami też smakować mogą Składniki 50 dag mięsa mielonego ( u mnie karkówka ) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki mąki gryczanej 1 jajko 6 listków bazylii 1 łyżka bułki tartej 30 dag kiszonej kapusty 25 dag krojonych pomidorów z puszki 4 listki laurowe 25 dag pomidorów 1 papryczka chili brązowy cukier do smaku 1 łyżka oliwy(...)oliwek pieprz sól Przygotowanie Cebulę oraz czosnek obrałem i pokroiłem w drobną kostkę. Mięso przełożyłem do miski, dodałem połowę cebuli, czosnek, 1 jajko , mąkę gryczaną , posiekaną bazylię i bułkę tartą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem . Kapustę opłukałem , odcisnąłem i pokroiłem. Na rozgrzanym oleju zeszkliłem pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem

R'n'G Kitchen
Szybkie spaghetti bolognese 206

pyszne danie. Na pewno miło będzie naszemu brzuchowi jak zjemy coś ciepłego a tym bardziej tak pysznego! Potrzebujemy: opakowanie makaronu (ja wybrałam klasyczny - spaghetti) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego/własny sos z pomidorów lub pomidory z puszki bez skóry 3-4 plasterki sera żółtego 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek suszona bazylia oregano papryka słodka(...)sól Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty przez prasę czosnek. Po chwili dorzucamy mięsko, dodajemy sól, pieprz, oregano, bazylię i paprykę. Całość smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania.  Po chwili nasz sos jest gotowy:) Wykładam makaron na talerz, polewam sosem, posypuje serem

Kolejny blog o gotowaniu
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 211

kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie niedługo!:)) 4. Formujemy ślimakowe szaszłyki: kładziemy plaster boczku, na niego plaster cukinii - dokładnie odsączonej papierem kuchennym - i nadziewamy na patyki(...)przewijając podwójnymi plastrami boczku i cukinii - patrz zdjęcie. 5. Uformowane ślimaki grillujemy po 8 minut z dwóch stron, w razie potrzeby także z boków, ale już nieco krócej, żeby mięso nie stwardniało. Grill nie może być zbyt gorący, odstęp od żaru ok. 15 cm. Można je też z powodzeniem grillować na grillowej patelni. Podajemy oczywiście z ketchupem pikantnym Pudliszki! :) Smacznego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Meksykańska 177

fantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej bazylia, oregano kmin rzymski natka pietruszki   Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut. Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu

ChilliJemy
Gołąbki bez zawijania ( z kapustą w środku) 363

kapustę posiekałam i dodałam do środka. W smaku bardzo nam smakowały, a przynajmniej nie ma zabawy w gotowanie kapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody,  majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny(...)woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno i zalewamy na 10 minut wrzątkiem. Po tym czasie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ryż, kapustę i przyprawy. Mieszamy i formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy

Aga w kuchni
Klopsy z dzika w sosie pomarańczowym 150

Pyszne obiadowe danie. Nie sadziłam, że połączenie pomarańczowego sosu z dziczyzną , da taki smaczny efekt. Porcja mięsa była nieduża, i było to mięso przeznaczone na gulasz, tak więc średniej jakości. Dlatego zdecydowałam się na klopsy. Zrobiłam ich 20, więc to porcja dla 4 osób. Sos jest świetny, myślę, że z powodzeniem można go stosować do innych mięs. Danie mało kłopotliwe(...)wykonaniu, a wyszło naprawdę pyszne. Bardzo, bardzo polecam! Danie na podstawie przepisu z  tej  strony  składniki klopsy (ok 20 szt): 500 - 600 g  mielonego mięsa z dzika 2 łyżki masła 1 cebula - drobno posiekana 4 ząbki czosnku posiekane 1/4 szklanki  bułki tartej 1/2 łyżeczki posiekanego suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego

Stare Gary