zasypać solą peklową, wymieszać, przełożyć do pojemnika z pokrywą i schować do lodówki na 48 godzin. Papryczkę pokroić w kostkę. Zapeklowany boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku 4 mm. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną papryczkę, przyprawy i wymieszać. Całość przełożyć do pojemniczka z pokrywką lub do osłonek białkowych i schować na kilka godzin aby smaki się połączyły
Kocham..lubię..gotuję..połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie sprawi nam większej trudności i będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Przeczytaj przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego(...)mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 4 czerwone papryki 500g mięsa mielonego (ja użyłam indyka, ale równie dobrze może być wieprzowina) 100g białego ryżu (1 torebka) 10 pieczarek 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 plastrów żółtego sera Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy(...)według instrukcji na opakowaniu. 2. Mięso przekładamy do miski. 3. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa. 4. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. 5. Dodajemy paprykę słodką, chili i sól. 6. Całość dokładnie mieszamy. 7. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę
Prosto z KotłaProponuję pyszne danie jednogarnkowe,które można podawać z ziemniakami czy pieczywem. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 bułka 1 jajko mleko przyprawy:sól,pieprz,papryka 1 mała głowka kapusty 4 pomidory 1 cebula 2 średnie marchewki łyżka masła szklanka bulionu drobiowego(albo rosołku) WYKONANIE: cebulę kroimy w drobną kostkę,czosnek(...)przeciskamy przez praskę, szklimy razem na masełku, bułkę moczymy w mleku,wyciskamy,dodajemy do mięsa, mięso doprawiamy przyprawami,dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek, formujemy okrągłe zraziki, smażymy na oleju, kapustę szatkujemy, pomidory zaparzamy,kroimy w kostkę, marchewki obiaramy i kroimy w słupki, poszatkowaną kapustę doprawiamy solą,pieprzem,octem i cukrem, zostawiamy do zmożenia, w tym czasie szklimy na tłuszczu pozostałym
Kuchnia Beatyalbo zamienię składniki :) Tak samo jest tym razem. Zaproponuję Wam Chili Con Carne jednak w nieco lżejszej wersji - z mięsem z indyka zamiast wołowiny. Zatem co potrzebujemy: 500g mięsa mielonego z piersi indyka, olej kokosowy, 200g czerwonej fasoli z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1 duża czerwona papryka, passata pomidorowa - 500g 1 łyżka musztardy miodowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego + pół(...)szklanki wody, szczypta cukru, curry, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, chili, sól, pieprz, optymalnie: ser żółty do starcia na grubych oczkach oraz szczypiorek dla dekoracji Do mięsa dodaję wszystkie przyprawy. Celowo nie podaję ilości ponieważ każdy dodaje wedle uznania i smaku. Do tego łyżka musztardy i zmieszany z wodą koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju
Przepis na Dzień Dobrygorsze od tych z budek. Widzę jak je robię, widzę jakich składników używam i wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku a mamy pyszne jedzenie :D Składniki: * 40 dkg mięsa mielonego wołowego * 1 średniej wielkości cebula * 1 mała czerwona cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * 4 bułki * sól, pieprz, imbir * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez, musztarda, ketchup(...)żółty Nie używałam do zrobienia kotletów zbyt wyszukanych składników. Rozejrzałam się po lodówce i stwierdziłam, że to co mam też może być :D Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą, bo nie miałam rosołu. Woda też może być jak najbardziej. Dodałam 2 łyżeczki ketchupu
Pieprzyć z Fantazjąbędzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 500g ziemniaków 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki(...)mleka oliwa Domowa Mussaka – przepis Ziemniaki gotujemy al dente, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy w plasterki. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę i całość dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. W międzyczasie doprawiamy oregano, pieprzem (jeśli potrzeba) i cynamonem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron rurki o średnicy 1 cm nadziewany mięsem i warzywami, zapieczony w piekarniku. Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser w plastrach, jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy, czosnek, koncentrat... Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm. Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania tzn. gdy jest podane(...)gotujemy 5 min. od wypłynięcia... gotujemy maksymalnie 3 min. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie i napełniamy przyprawionym mięsem, brokułem... Wszystkie napełnione rurki ustawiamy w formie posmarowanej tłuszczem. Przed ułożeniem makaronu na spód i boki możemy ułożyć ser w plastrach. W 400ml wody rozrabiamy przyprawiając 200g koncentratu, który wlewamy pomiędzy rurki. Posypujemy serem i zieleniną. Zapiekamy
chleba naszegoSKŁADNIKI -groch połówki -ziemniaki -marchew -cebula -wędzona kiełbasa,boczek i skóra wieprzowa - kulki z mięsa mielonego przyprawione jak na kiełbasę np;białą PRZYPRAWY -majeranek -sól -pieprz czarny -ziele angielskie -liść laurowy Wykonanie Do garnka wlewamy wodę do połowy wrzucamy skórę wieprzową wędzoną,listki laurowe,ziele angielskie oraz sól i gotujemy. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy(...)razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy skóra będzie miękka dodajemy groch, kulki mięsa,podsmażoną wędzonkę i marchew tartą na grubym tartce lub drobno pokrojona. Gdy groch będzie na wpół miękki wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy dodatkowo pieprzem. Gotujemy do momentu gdy wszystko będzie miękkie w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem i solą . SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pysznej zupy. Zupa gołąbkowa ( porcja spokojnie dla 5 osób ) 1 nieduża kapusta biała 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr rosołu 50 dkg mięsa mielonego 100 gram ryżu 500 ml sosu pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku(...)Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Do garnka dajemy cebulę i czosnek ( możemy całość podsmażyć na oleju – ja dodaję chochlę rosołu i duszę ) po chwili dodajemy mięso i całość podgotowujemy. Gdy mięso się ugotuje dodajemy pozostałe składniki oprócz ryżu i przypraw. Zagotowujemy całość i gdy kapusta będzie miękka dodajemy ryż, zagotowujemy, doprawiamy i gotowe. Proste, prawda
Kuchnia na wzgórzutakie robiliście, to wiecie, że są pyszne, a jeśli nie próbowaliście to koniecznie zróbcie. Na blogu znajdziecie również przepis gołąbki tradycyjne lub zapiekane w piekarniku. Składniki 600 g mięsa mielonego wieprzowo -wołowego 1 cebula 1 łyżka oleju 1 mała główka kapusty 1 puszka pomidorów 200 g ryżu 1 szklanka wody 150 g żółtego sera typu gouda sól pieprz majeranek(...)bazylia Kapustę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Do miski włożyć mięso, podsmażoną cebulę, posiekaną kapustę, ugotowany ryż, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, a następnie formować kule i układać w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki zmiksować, dodać wodę
O kuchni z uczuciemkolację, na przekąskę, drugie śniadanie i na imprezę - polecam! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 40 g masła 100 ml wody nadzienie: 400 g mięsa mielonego duża cebulę 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki curry, mielona papryka, sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego ponadto: 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu Mąkę(...)lekko przestudzone masło. Wyrobić elastyczne, lśniące ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać czosnek, po minucie mięso. Smażyć do chwili aż mięso zmieni kolor, doprawić do smaku. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki i jogurt, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Ciasto rozwałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy
6niebopewno przypadną do gustu niejednemu imprezowiczowi. Karnawał zakończy się tradycyjnie we wtorek tzw. śledzikiem, który tym razem wypada 28 lutego. Składniki: • 250 g mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia • 1/2 opakowania ciasta francuskiego • 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka(...)kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć
To co kochamBardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich
VioletoweKucharzenieNiedawno był drób z cukinią, a dziś mięso wieprzowe. Polecam te kotlety z dodatkiem cukinii - warzywo dodaje im soczystości. Składniki: 500 g mięsa mielonego 250 g cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz suszony majeranek kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Cukinię zetrzeć na tarce(...)jarzynowej razem ze skórką. Dodać odrobinę soli i odstawić, by puściła sok. Po 10 minutach odcisnąć cukinię i dodać do mięsa. 2. Cebulę drobno posiekać, chwilkę podsmażyć na patelni, by zmiękła. Dodać do mięsa. 3. Dodać jajko, sól, pieprz i suszony majeranek oraz 3-4 łyżki suchej kaszy manny. Wyrobić masę ręcznie. Jeśli masa nie jest wystarczająco zwarta, należy dodać
Kuchnia domowa Animielonej 1 ząbek czosnku 1 łyżka drobno startego sera żółtego 1 łyżeczka masła + do wysmarowania formy 2 łyżeczki słodkiej 30% śmietanki posiekany drobno szczypiorek Sposób przygotowania: W osolonej wodzie gotujemy na al dente muszle makaronowe (ok 10-12 minut). Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i rumienimy na patelni z dodatkiem szczypty soli i łyżki masła. Mięso mielone
Kuchnia w czekoladziezaś Pediatry- mam jeść wszystko. Żeby jednak nie było później "a nie mówiłam", to staram się przestrzegać zasad tych "pierwszych". Składniki: Dla 5 osób 1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie(...)odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną marchewką oraz namoczoną bułką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kuleczki odrobinę większe od orzecha włoskiego i wrzucamy na gotującą
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 300 g pieczarek 1 cebula 500 g mięsa mielonego natka pietruszki, sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie masła szklimy cebulę, dodajemy pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż cała woda odparuje - odstawiamy(...)ostygnięcia. Następnie pieczarki dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, sos chili, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego
Moje-pitraszeniewyobraźnia i kreatywność? Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora(...)użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek, - natka pietruszki - 1 kostka rosołowa - 0,75 litra wody - 4 łyżki masła - rozmaryn świeży WYKONANIE: - mięso wymieszaj z jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób - uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj
SMYKWKUCHNIproponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy(...)dwie części. Wydrążamy z nich miąższ, uważając żeby nie przeciąć skóry. Wydrążony miąższ dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku
Smakowity Blog Kulinarnyoczywiście podczas wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula(...)ząbki czosnku sól, pieprz papryka słodka bazylia oregano zioła prowansalskie tymianek i rozmaryn Przygotowanie: Posiekane cebulę i czosnek przysmażamy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dodajemy mięso. Kiedy już nie jest surowe dodajemy po solidnej szczypcie wymienionych ziół oraz doprawiamy solą do smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby
Kuchnia po mojemudomu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki czosnku 0,5 puszki pomidorów 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczka bazylii 0,5 szkl. wody sól pieprz 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Makaron ugotować wg przepisu. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je ok. 4-5 min (ma być już brązowe), doprawić solą i pieprzem. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, następnie dodać do smażonego mięsa. Jabłka i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
zabawa smakiemjest cukinia w dobrej cenie proponuje takie szybkie kotleciki. Zrobisz raz i wrócisz do tych kotlecików już wkrótce :) Kotlety mięsne w cukinii SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1 duża cukinia 1 cebula sól pieprz suszona natka pietruszki zioła prowansalskie olej do smażenia bułka tarta 2 jajka papryka słodka szczypta chili natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieramy(...)skórki i kroimy na ok 1 -2 cm plastry. Usuwamy środek z pestkami tworząc obręcze. Obręcze z cukinii lub kabaczka solimy, posypujemy ziołami i paprykami. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko, i bułkę tartą, aby zagęścić masę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszoną zieloną pietruszką. Obręcze z cukinii napełniamy mięsem, panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąż uwielbia! Mięsny farsz dość pikantnie przyprawiony zawinięty w placki tortilli i podpieczony w domowym grillu. Może ktoś się skusi na taką propozycję? Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli 3 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki żółtej 2 łyżki kukurydzy natka pietruszki 1 łyżeczka koncentratu(...)jarzynka pierz sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki oliwa 2 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Cebulę, pieczarki i paprykę siekamy w kosteczkę. Na patelnie podsmażamy cebule, dodajemy mięso i chwile razem przesmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki oraz paprykę . Dusimy razem przez kilka minut. Następnie doprawiamy farsz papryką ostra i słodką, pieprzem, jarzynką i sos sojowy. Dodajemy sos chili
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków). Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Świat Domowej KuchniJak co niedzielę mieliśmy mielone. Tym razem była to szybka improwizacja na temat wołowiny i śliwek suszonych. Troszkę, żałowałam, że nie ugrillowałam ich zamiast
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyrządzeniu. Dolmades - jak je zrobić Składniki: słoik marynowanych liści, ok. 200 g (ilość użytych liści zależy od ich wielkości,a w słoikach są różne pakowane) 300 g chudego mięsa mielonego cielęcego, jagniącego lub wołowego (lepiej nie używać wieprzowiny) 2 niecałe szklanki ryżu (ok. 400 ml) 1 cebula ( ja dałam jeszcze 3 zielone cebulki) 2-3 ząbki czosnku(...)trzeba pamiętać, że w farszu są 2 szklanki surowego ryżu a do garnka, w którym będziemy gotować, wlejemy ponad pół litra bulionu i potrawa straci na smaku, dlatego mięso trzeba dobrze przyprawić. Oczywiście nie przesadźmy z solą, bo bulion i liście też zawięrają sól! Ale nie bójmy się wyraziście doprawić pieprzem ziołowym i ziołami. Liście wyciągamy z zalewy, płuczeny
Kuchnia Prezydentowejsztuk. Składniki na ciasto 1 kg mąki pszennej tortowej ok. 450 -500 ml. mocno ciepłego mleka 130 gramów masła 1 jajko szczypta soli Farsz 500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 duża cebula może być czerwona około pół szklanki passaty pomidorowej sól ok pól łyżeczki kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka(...)tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz cayenne według uznania Farsz Fasolę wraz z zalewą zmiksować. Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę następnie dodać mięso i przyprawy. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając około 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę i passatę pomidorową. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około
Andzia PichciGołąbki z kapusty włoskiej są alternatywą dla tradycyjnych gołąbków z białej kapusty. Są delikatniejsze zarówno w smaku jak i w teksturze dania. Składniki: Farsz: 4 torebki ryżu bassmati 800g mięsa mielonego z indyka 400g boczku wędzonego 400g pieczarek 3 średnie cebule Sposób przygotowania: Wycinamy kaczan z kapusty. Wciskamy do gara zalewając wodą i gotujemy tylko tak chwilę(...)wrzenia żeby się sparzyła i nie stawiała oporu przy zawijaniu. Gotujemy ryż. Boczek, cebulę, pieczarki smażymy. Ugotowany ryż i podsmażone składniki mieszamy dokładnie, dodajemy surowe zmielone mięso. Przyprawy jakich użyłam to tymianek, cząber, wędzona papryka, sól, pieprz cayenne. Z kapusty rozdzielamy delikatnie liście co by się nie porwały i wyszło jak najwięcej gołąbków. Nakładamy farsz na liście i zawijamy
Wasze Przepisymogą się obyć bez mięsa - mocno doprawione mięso mielone. Sałatka jest idealna na wszelkiego rodzaju imprezy, posiadówki i domówki, ale może być też pełnowartościowym posiłkiem, który nałożymy sobie do lunch-boxa i zabierzemy ze sobą do pracy na drugie śniadanie. 300 g mielonej łopatki wieprzowej 200 g mielonej wołowiny 150 g makaronu kokardki 1 czerwona(...)pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku czosnek granulowany 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu Olej rozgrzać na patelni. Na tłuszcz przełożyć mięso, dodać pieprz, sól, papryki w proszku i czosnek granulowany i smażyć aż się zrumieni. Kiedy mięso się już usmaży, dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i 1/2 szklanki wody. Mięso dusić jeszcze
Krylowa Kuchniadodatkowi marynowanego buraczka, choć w całym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis. Składniki : - 300 g mielonego mięsa, - mała cebula, - 1/2 ziemniaka, - 1mały, marynowany burak, - 1małe jajko, - 2 - 3 łyżki bułki tartej, - 2 łyżki mleka, - sól, pieprz, - bułka tarta do obtoczenia, - olej do smażenia. Wykonanie : Cebulę posiekać
Przepisy MikołajaRyżu Bud'a" podałam papryczki nadziewane mięsem i jalapeno. Bardzo lubię te jasne, łagodne papryczki, mają intensywny smak i aromat. Składniki: 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru trzcinowego (opcjonalnie) pół szklanki intensywnego bulionu łyżeczka domowej wegety łyżka masła 1/4 szklanki oliwy z oliwek Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)masłem, dodajemy do niej szczyptę cukru trzcinowego, chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Czekamy aż bulion się zredukuje i dodajemy do mięsa. Siekamy drobno papryczkę jalapeno. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy pieprzem, wegetą i solą. Nadziewamy papryczki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą i pieczemy około 45 minut w temperaturze 250 stopni
Cytryna&Co.rodzinki.Zapraszam.Grzyby suszone możemy zastąpić np.grzybkami shitake. Omlety: ******************** 8 łyżek mąki pszennej 4 jajka 1/2 l.mleka lub wody szczypta soli masło do smażenia i do formy Farsz : ****************** 20 dag.mielonego mięsa z kurczaka 2 dag.suszonych grzybków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 dag.mąki 1 szkl.šmietany 1 mała cebula Olej 3 łyżki startego żółtego sera i 0.5 kostki twarogu białego(...)imbir papryka sypka słodka ******************************* Farsz - 1 . Grzyby namoczyć , odcedzić , pokroić w kawałki. 2 . Cebulę obrać , posiekać. 3 . Olej rozgrzać na patelni , wrzucić cebulę , zeszklić. 4 . Dodać mielone mięso z kurczaka i grzyby , przyprawić solą , imbirem i papryką sypką , wymieszać . Dodać do farszu , wymieszać .Dusić 5 minut. Omlety - 1 . Jajka mocno roztrzepać , wlać mleko , dodać mąkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisoczyste, mięsne kulki z ciągnącym środkiem. Ich produkcja zabiera trochę czasu, ale są tego warte. Składniki na ponad ok. 30 szt. ( w zależności od wielkości): 500 g wieprzowego mięsa mielonego ok. 200 g mozzarelli w formie kuleczek ok. 250 g zmielonego szpinaku/poszatkowanych pieczarek 1-2 łyżki bułki tartej 2 średnie ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól i pieprz łyżeczka(...)ziół prowansalskich garść natki pietruszki olej/oliwa do smażenia (w takiej ilości, aby olej sięgał na wysokość ok 1-1,5 cm od spodu patelni) Sposób przygotowania: Surowe mięso mieszamy z resztą składników, za wyjątkiem kulek mozzarelli. Można wybrać szpinak lub pieczarki jako dodatek. Następnie obtaczamy kulki (lub ich połówki) mozzarelli, tak aby były w środku, schowane pod warstwą mięsa
Pyszny Duetmakaron z indykiem i fasolką szparagową. Robimy je kiedy chcemy coś zjeść na szybko, ale zdrowo. Porcja dla 2-3 osób :) Składniki: 200 g makaronu świderki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 150 g mrożonej fasolki szparagowej parmezan oliwa z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu Przygotowanie : Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu. Cebulkę kroimy(...)średnią kostkę, solimy i szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i jeszcze chwilkę smażymy na średnim ogniu. Kiedy fasolka będzie prawie gotowa dodajemy mięso, pieprzymy i czekamy aż się podsmaży. Nasz ugotowany makaron wykładamy na talerz i przykrywamy mięsem z warzywami. Na sam koniec posypujemy parmezanem według uznania. Smacznego
Dominacja smakunadkwaśnością. Często wykorzystywana jest w kuchni jako "kubek" do faszerowania pysznościami w środku 🤗 i ja właśnie taką pyszność dziś przygot owałam 😋 Składniki ✔️ 1 cukinia ✔️ 80 g mięsa mielonego (dałam indyka) ✔️ 30 g cebuli ✔️ 40 g pieczarek ✔️ 50 g sera żółtego ✔️ odrobina oliwy do polania ✔️ 50 g ryżu Przygotowanie: 1. Umyć dokładnie cukinie, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć(...)łyżeczką środek aby powstała "łódka" 2. Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, wymieszać razem z odsączonym z wody miąższem z cukinii, odrobiną sera żółtego i zmielony mięsem, doprawić ziołami 3. Farszem nadziewamy ciasno cukinie, posypujemy serem, polać delikatnie oliwą i do piekarnika zapiekamy 40 min 200 stopni 4. Podawać z ryżem chyba, że macie duże cukinie wtedy ryż możecie dodać
Zdrowie i pysznie na talerzuziemniaków wczorajszych niż świeżo ugotowanych. Do tego mięso zamknięte we wnętrzu placuszka oraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe. SKŁADNIKI: FARSZ: 4 średniej wielkości ziemniaki 200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa) 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki tymianku 1 jajko 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy ( u nas rosyjska) 3 łyżki oleju sól pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Z podanych składników farszu wykonujemy marynatę do której wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły. Zaczynamy od sosu. Przeciśnięte przez praskę lub potłuczone ziemniaki wrzucamy do miseczki i dodajemy
Kuchnia od dwojgaPyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe. W sam raz na mroźne, zimowe dni. Uwielbiam chili con carne także za prostotę i szybkość wykonania. Polecam :-) składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (dałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasolki wykonanie: Cebulę pokroiłam w piórka i razem z czosnkiem zeszkliłam na niewielkiej ilości oleju. Stopniowo dodawałam zmielone mięso i podsmażałam do lekkiego zrumienienia. Następnie dołożyłam pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz fasolkę (razem z zalewą). Gotowałam około 15 minut bez przykrycia na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zazwyczaj
babka w formiepieprz,ulubione przyprawy 1 woreczek kaszy jęczmiennej olej do smażenia Przygotowanie: kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu (oczywiście w osolonej wodzie) cebulę pokroić w kostkę -podsmażyć,dodać mięso mielone i przesmażyć,wcisnąć czosnek i dodać połowę startego sera,ketchup (lub przecier jak wolicie)i doprawić do smaku,solą ,pieprzem,maggi,ulubionymi ziołami,(fajnie sprawdzi się również curry
Swojskie jedzonkoBardzo smaczne i aromatyczne kotleciki z dodatkiem sosu słodkie chili, idealne na szybki letni obiad, najlepiej smakują z surówką oraz opiekanymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do kababu 2 łyżki sosu(...)słodkie chili Fanex sól,pierz 1 ząbek czosnku 1 jajko Sposób przygotowania: Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy mięso, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy, sos słodkie chili oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku . Formujemy małe okrągłe kotleciki, smażymy na grillu lub rozgrzanej patelni grillowej
Bajeczna KuchniaSKŁADNIKI : 150 g makaronu spaghetti ugotowanego wg. przepisu 400 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa ( naturalna) 100 g żółtego sera parmezan do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na wysokiej patelni podpiekamy drobno pokrojoną cebule i czosnek, następnie dodajemy mięso, pomidory, przecier, kostkę i poszatkowane pieczarki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Kiedy płyny odparują doprawiamy sos do smaku. wsypujemy ser i mieszamy. Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 cebula 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 jajka sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 3 łyżeczki musztardy sarepskiej olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, czosnek jajka i drobno posiekaną cebulę. Wyrabiamy dokładnie masę. Odkładamy na 15 minut aby mięso odpoczęło. Formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, z obu stron aż ładnie się zarumienią lub na grillu. Odkładamy na talerz. Bułki przecinamy, układamy na nich po plastrze sera i podgrzewamy
Kulinarne Fantazje Marioliskładniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę(...)podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo
Domowy Smak Jedzenialepszej jakości. Pierwszy raz kupiłam makaron barilla i był naprawdę dobry. Nie kleił się i był pyszny w smaku. Post, niestety, nie jest sponsorowany. ;) makaron spaghetti 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 4 ząbki czosnku 2 duże cebule 2 puszki pomidorów w zalewie 1 kostka bulionowa 4 łyżki masła 2 łyżki stołowe konc. pom. z ziołami bazylia, oregano, sól(...)pieprz Cebule kroimy w drobną kostkę. 2 z czterech ząbków czosnku miażdżymy w prasce i razem z cebulą podsmażamy je na dwóch łyżkach masła. Na patelnię wrzucamy mięso. Dobrze mieszamy z cebulą i czosnkiem i smażymy rozgniatając je widelcem. Wlewamy do niego dwie puszki pomidorów. Jeśli mieliśmy te w całości, lekko je rozgniatamy. Na pozostałych dwóch łyżkach masła podsmażamy grubo
Kuchenna Kontrrewolucyaszkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata(...)ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć
Kto ugości moich gości?bliskowschodnim przyjemnościom. Z tej okazji, mocno gwałcąc izraelsko-arabskie tradycje kulinarne, lecimy w kulki. Mięsne. Wieprzowe. Choć mogą być cielęce albo baranie. składniki: kulki mięsne 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula kilka ząbków czosnku 1 jajko 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki sól i pieprz do smaku 2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej(...)krem brokułowy 1 brokuł włoszczyzna sól i pieprz do smaku pestki dyni kilka listków mięty Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny, dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, przyprawiamy. Pestki dyni
GRUBY WAŁEKkasz, po ryże i różne przyprawy :) Składniki : 250 g kaszy jęczmiennej z warzywami Piątnica w woreczkach 2 łyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego 1 sos boloński Knorr Bazylia Piątnica , vegeta, czosnek granulowany około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek bulionu warzywnego Wykonanie : W garnku zagotować wodę(...)kaszą i gotować około 20 minut aż całe napęcznieją.Następnie odcedzamy z wody i wysypujemy do miseczki , dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. W rondlu rozgrzać oliwę , przełożyć mięso i chwilkę podsmażyć . Dodać przyprawy według smaku . Podlać 2 szklankami bulionu i dusić około 15 / 20 minut . Sos rozrobić w 1 szklance bulionu i wlać do mięsa , chwilkę zagotować
Sama słodycz i szczypta chili