oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia . Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być inny) Sos Tare: - 6 łyżek stołowych wina Mirin - 3 łyżki(...)octu ryżowego - 2 łyżeczki cukru - różowa sól himalajska - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 1-2 łyżki podprażonego sezamu do posypania - 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego W garnku zagotowujemy wodę. Mięso – piersi drobiowe – zmiksowałam w blenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić
mojewypiekiinietylkopozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:) Składniki: MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz SZPINAK ok. 150 g szpinaku mrożonego(...)papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami, odstawiamy na minimum 20 min. Czosnek siekamy (nie rozdrabniamy!), podsmażamy na maśle, dokładamy na patelnię szpinak, podsmażamy
Kuchnia Prezydentowejprzerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól (1-2 łyżeczki(...)spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii. Pokrewne inspiracje Spaghetti z sosem pomidorowym i mielonym mięsem Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-176 {margin: auto;} #gallery-176 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-176 img {border: 2px solid #cfcfcf
Kulinarna Pokusaterytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano(...)pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując
Obiad gotowyDelikatne mięso indycze,kasza i warzywa otulone kapustą włoską polane białym koperkowym sosem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)liście. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia. Marchew zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko,posiekaną natkę,startą marchewkę,sól,pieprz i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę
Kolorowa kuchnia Elkiwięc dziś wymyśliłam taki oto obiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek(...)klarowanego lub innego tłuszczu – 150ml wody lub dowolnego bulionu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować
Smaki Arminewięc dziś wymyśliłam taki oto obiad Zrobiłam pyszne klopsiki z ukrytą w środku kuleczką mozarelli. Duszone w śmietanie z dodatkiem szpinaku wyszły przepyszne. Polecam Składniki: – 500g mięsa mielonego (u mnie mielone z piersi indyka) – 2 cebule czerwone – 200g szpinaku świeżego – 6 łyżek śmietany 18% – 1op mozarelli mini (około 14 -16 kulek(...)klarowanego lub innego tłuszczu – 150ml wody lub dowolnego bulionu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca zielona, kurkuma, papryka słodka wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz) Mięso zmielić razem z jedną cebulą, dodać 3 łyżki śmietany, przyprawić wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi formować małe placuszki z mięsa, wkładać do środka kulkę mozarelli i formować
Smaki Armineplastry lub po prostu na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Gdy się przesmażą przekładamy je do blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Pieczarki z cebulą blendujemy na gładką pastę. Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta, tak aby płaty zachodziły na siebie. Przyprawiamy
VioletoweKucharzenieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na pulpety: około 50 dag mięsa mielonego, jajko, wcześniej namoczona i odciśnięta kajzerka, sól, pieprz, majeranek, bazylia, słodka papryka, bułka tarta. Składniki na sos: większa marchewka, nieduża pietruszka, 2 duże pieczarki, 300 ml bulionu, 50 ml śmietanki 30%, łyżka posiekanego koperku, sól(...)pieprz do smaku, łyżka oleju, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, odciśniętą bułką, odrobiną bułki tartej i przyprawami, formuję pulpeciki. Marchewkę i pietruszkę kroję w drobną kostkę, pieczarki w półplastry. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju do lekkiego zezłocenia. Do garnka z mięsem wrzucam warzywa, całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu
JejKuchniakuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze
Dominacja smakukuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce 50 g mieszanki sałat 1 mała cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej olej kokosowy pieprz sól Przygotowanie: Czosnek i cebulę podsmażamy na oleju kokosowym, następnie dodajemy mięso i smażymy. Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze
Dominacja smakuniekwestionowany atut! Co jeszcze? No smak, oczywiście! Już dawno nie byłam tak zadowolona z efektów mojego kucharzenia ;) To jest naprawdę dobre! Polecam! Składniki: 1 kg mięsa mielonego (z łopatki) 3/4 szkl. ryżu 3 szkl. poszatkowanej białej kapusty 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos: 1 l bulionu, 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany(...)słodkiej 30%, pieprz, 1 łyżka cukru Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić i wystudzić. Mięso, surowy ryż, kapustę, jajka oraz sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę. Formować w dłoniach podłużne kotlety i obsmażyć krótko na patelni z dwóch stron (w razie gdyby masa rozpadała się przy formowaniu kotletów można dodać trochę kaszy manny). Wszystkie składniki
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy
Gotowanie PatkiMięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla Was propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy. Składniki: 70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona
Z Majeczką w kuchniPożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy! Składniki: 1 kg mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej sól,pieprz, słodka papryka mąka do obtaczania pulpecików dodatkowo: szklanka śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków kilka gałązek natki pietruszki sól,pieprz Wykonanie: Grzyby(...)myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy. Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy
Z Majeczką w kuchniSkładniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy
KasiekGotujecayenne - 6 ząbków czosnku - 2 szalotki - 50 gramów świeżego imbiru - olej słonecznikowy - 2 puszki pomidorów pelati - 3 łyżki sosu sojowego japońskiego - 450 mililitrów mleka kokosowego - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso mielone wrzucamy do miski i doprawiamy pieprzem cayenne oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajemy też 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Bazylię siekamy, z 2 papryczek usuwamy gniazdo(...)nasienne i siekamy w kosteczkę (najpierw paseczki, potem kosteczka), a następnie oba składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy całość pieprzem i solą. Zagniatamy mięso. Na talerz wylewamy odrobinę oleju i formujemy pulpeciki, które podsypujemy nieco mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem (maślany smak i brak ryzyka spalenizny) i smażymy pulpeciki z obu stron. Wykładamy je na talerz. Szalotki kroimy
Życie zamknięte w smakukucharza, że w największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe
W kuchni Katiejajka - 1 łyżeczka masła - 1/2 cebula - garstka suszonych grzybków- niekoniecznie Wykonanie: Ze skrzydełek ostrym nożykiem wycinamy kostki, te cienkie kostki można zostawić, ale ja lubię jak są. Mielimy mięso, drobno siekamy pietruszkę roztrzepujemy jajka dodajemy zioła, masło i dokładnie mieszamy. Nadziewamy wydrążone skrzydełka i na końcu, albo zszywamy albo zapinamy wykałaczką. Na wierzchu posypałam trochę czerwoną słodką papryką
Tanio szybko zdrowobyło jasne, kotlet zjedzony bułka nadgryziona warzywka nietknięte. Ale nie będę się poddawać. Ważne, że kotlet zjedzony. Ogórki wykorzystałam jako okład na oczy :) A no taki: Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka (czemu tak dużo? a wiecie jak robię coś dla małego to zrobię też dla siebie i dla męża, wtedy mamy już gotowy obiad do pracy
ClauditteMissCooking