żółtko cały czas płynne. Bułki grillujemy w piekarniku lub na patelni, jeśli mamy jeszcze jakąś dodatkową patelnię. Następnie spód bułki smarujemy majonezem. Kolejno układamy sałatę, plastry pomidora oraz mięso mielone z roztopionym serem. Następnie na to kładziemy plastry bekonu i następnie jajo sadzone. Następnie na samym końcu górną część bułki smarujemy sosem barbecue, po czym zamykamy naszego burgera
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli • 1 ostra papryczka • sól, pieprz • 50 g żółtego sera • olej PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni
KUCHNIA POLSKAsię na blogu coś mniej zdrowego lub coś bardziej kalorycznego :) Przepis na te gołąbki znalazłam tutaj . Gorąco polecam, bo naprawdę pyszne. Składniki: 1 duża kapusta włoska 500g mięsa mielonego drobiowego 100g suchego ryżu 200g pieczarek 1 duża marchew 1 duża lub 2 małe cebule sól pieprz Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pieczarki zetrzeć(...)grubej tarce, a następnie przełożyć na patelnię, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Mięso wyłożyć do miseczki, dodać ryż i wystudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Kapustę parzyć w dużym garnku kilka minut na lekkim gazie (nie gotować), aż liście zaczną odchodzić od całej kapusty i lekko zmiękną. Farsz nakładać porcjami na liście
kuchnia doskicebule 2 łyżki masła 1 ½ l wody 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Sól ½ szklanki kremówki Około 1 szklanki soku z kiszonych ogórków Na klopsiki: 30 dag mięsa mielonego, wieprzowego 1 jajko 1 garść świeżego majeranku 3 łyżki kremówki Sól, pieprz około 1 szklanki mąki orkiszowej Włoszczyznę ścieramy na tarce, lub kroimy w słupki. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)szklimy na maśle. Zalewamy warzywa wodą. Gotujemy z listkami laurowymi i zielem angielskim. Lekko solimy. Klopsiki: wyrabiamy mięso z jajkiem, majerankiem, kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Toczymy małe kuleczki. Obtaczamy lekko w mące i kładziemy na posypanej mące. Gdy warzywa są miękkie, wkładamy do zupy. Gotujemy 3 minuty, aż do momentu ich wypłynięcia. Dodajemy poszarpany na drobno jarmuż. Dolewamy kwas
Bon Appetit Małgorzatyjuż jakiś czas temu. Bardzo nam wszystkim zasmakowało połączenie w farszu kaszy jaglanej z kurczakiem i cukinią. Jest to z pewnością świetna alternatywa dla tradycyjnych papryk zapiekanych z mielonym mięsem i ryżem, tylko zdecydowanie lżejsza. Świetnie smakuje również na zimno. Polecam. ok. 300 g piersi z kurczaka po 1 łyżeczce: kurkumy i oregano po 1/2 łyżeczki: cynamonu, słodkiej papryki
Smaki Na Talerzupapryki ładne czerwone 120 g kaszy bulgur 300 g mięsa mielonego sól pieprz jajko oregano szczypta cynamonu pieprz ziołowy staropolski 3 pomidory 1 cebula 200 ml śmietany 22% Paprykę myjemy, odkrawamy ładnie tuż za korzonkiem , odkrywamy, i oczyszczamy z nasion, wycinając całe gniazdo nasienne. Kaszę bulgur gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Kaszę studzimy, i mieszamy z mięsem
Gotowanie jest łatweKolejna propozycja na grilla. Tym razem grillowane mięso mielone z patyczka. Aromat podczas grillowania boski :) Składniki (wyszło 9 szaszłyczków): 500 g mielonej karkówki 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 6 dużych ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej(...)łyżeczki rozmarynu 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach oraz wymienione przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma. Z mięsa formujemy nieduże, podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki. Tak przygotowane mięso grillujemy na średnim żarze około 15 minut. W połowie czasu grillowania, mięso
Smak mojego domuPulpeciki uwielbiam a drobiowe jeszcze bardziej ;-) Zatem zapraszam po przepis, może ktoś lubi je także oprócz mnie?! Składniki; 50 dag mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa bułka 1 jajo 1 mała cebula sól, pieprz, koperek 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej Sos; 3 pomidory 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka, odrobina(...)cukru, suszona bazylia ok. szklanka wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra Sos beszamelowy : 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie : Makaron lasagne ugotować al dente. Mięso podsmażyć z cebulką i czosnkiem, przyprawić
Kuchcikowoasi...Kawałek mniewarzywnego 300 ml sosu madziarów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy z czosnkiem, marchewką, selerem, cebulą i otrębami pszennymi. Następnie wbijamy jajko, całą masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanej mieszanki mięsno warzywnej formujemy pulpeciki
R'n'G KitchenSkładniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa mielonego 1 cebula ząbek czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli 1/2 czerwonej papryki łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz ostra papryka łyża oleju kilka liści sałaty lodowej Składniki ciasta zmiksować(...)odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę a po chwili mięso. Smażyć na wolnym ogniu, dodać pokrojoną paprykę, rozdrobniony czosnek, przyprawy a następnie przecier pomidorowy, wymieszać. Na końcu wrzucić kukurydzę i fasolę. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki. Na każdym ułożyć sałatę i nadzienie. Zwinąć najpierw dwa przeciwległe boki a następnie całość w rulon
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 garści posiekanego jarmużu 1 marchewka utarta na tarce 1 drobno posiekana szalotka 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 ząbek czosnku- przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju lnianego 2 marchewki 1 łyżka nasion chilli 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Do mięsa dodajemy jajko, jarmuż, marchewkę, otręby, czosnek
ClauditteMissCookingSezon kabaczkowy powoli się kończy, dlatego warto przygotować poniższe danie. 1 mały kabaczek 1 szklanka ryżu 300 g mięsa mielonego 2 czerwone papryki 2 cebule 1 słoik przecieru pomidorowego sól, pieprz, majeranek ser do posypania olej do smażenia Kabaczka kroimy na krążki o wysokości ok 5-7 cm,.Wydrążamy środek, solimy ze wszystkich stron i pozostawiamy(...)czas przygotowania farszu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Mięso lekko podsmażamy i przyprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy do miękkości, dodajemy mięso i przecier pomidorowy, na samym końcu ryż. Masę mieszamy i przyprawiamy. Krążki kabaczka układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy farsz i zapiekamy 30 minut w 160 stopniach. Na 5 minut przed końcem
Jadło i czytadłoSKŁADNIKI. • 500 g mięsa mielonego • 2 średnie jabłka • 3 średnie cebule • 2 jajka • 4 łyżki bułki tartej • sól • czarny pieprz • olej do smażeni(...)kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do czasu aż się zezłoci. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso i kilka minut wyrabiam ręka. Musi stać się klejące i zwięzłe. Dodajemy podsmażone cebule, jabłka, rozbite jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy ponownie. Z wyrobionej masy formujemy kotlety
w mojej kuchninudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała. Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej(...)smażenia Przygotowanie: Grzyby usmażyć na odrobinie oleju. W trakcie smażenia posolić. Wystudzić. Następnie do miski dodać mięso, jajko, bułkę tartą, namoczoną kajzerkę, posiekany czosnek i cebulę, przesmażone grzyby. Posolić i popieprzyć do smaku. Składniki połączyć ze sobą. Wyłożyć do silikonowej keksówki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut na złoty kolor. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówBurrito można też przygotować bez dodatku ryżu. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 400 g passaty pomidorowej 2-3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 100 g ryżu słodka mielona papryka ostra mielona papryka pieprz cayenne sól, pieprz tarty żółty ser 6 placków tortilli olej(...)sypko w lekko osolonej wodzie. Ugotowany pozostawić na sitku do odcedzenia. 2. Cebulę i czosnek posiekać, na patelni rozgrzać odrobinę oleju, najpierw wrzucić cebulę, a potem czosnek. Dorzucić mięso i całość dusić, aż mięso nie będzie surowe. 3. Wlać passatę, całość dusić, aż większość wody odparuje. Dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Doprawić
Kuchnia domowa AniDzisiaj Klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim – koniecznie wypróbujcie przepis! PRZEPIS NA KLOPSIKI Z INDYKA Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM Składniki na klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: 500g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka oregano 3 łyżki suchej kaszy manny sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)100g koncentratu pomidorowego sól 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić klopsiki z indyka z czosnkiem niedźwiedzim: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy startą lub posiekaną w blenderze cebulę, jajko, przyprawy, suchą kaszę. Wyrabiamy masę aż wszystkie składniki dobrze połącza się. Odrywamy kawałki masy i formujemy małe klopsiki (mi wyszło 30szt), układamy na desce. Drugą cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju
Dorota SmakujePyszna i sycąca propozycja obiadowa, w formie zapiekanych pulpetów. SKŁADNIKI Pulpety: 0,6 kg mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1 jajko, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru(...)łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku
słodki bratekPropozycja na danie jednogarnkowe :).Klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebul(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki obtaczamy je w mące i na patelni gdzie podsmażaliśmy cebulkę smażymy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie ściągamy je z patelni .Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojony drobno por.Chwilkę smażymy
Mała w garnku mieszatutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka 120 g pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente(...)osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy do grilla lub papryki słodkiej, sól, pieprz i lepimy małe pulpeciki. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy nasze pulpety i obsmażamy z obu stron. Wrzucamy pokrojone
Dominacja smakumrożę na czarną godzinę ;)) 200 g serka śmietankowego lub tłustego twarogu 50 g śmietany 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz czarny mielony Mięso rosołowe oczyścić z kości i chrząstek a następnie zblendować. Oddzielić potrzebną część a resztę zamrozić lub zużyć np do krokietów, zapiekanki, kotletów itp. Do mięsa dodać serek, śmietanę, posiekaną
Ola la LCHFskładniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki selera lub pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki
Domowy Smak Jedzeniakurczaka *(ja użyłam mięsa z ćwiartek) -3 łyżki serka twarogowego na kanapki (śmietankowego) -garść suszonej żurawiny -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, gałka muszkatołowa -łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) Przygotowanie --> Mięso mielimy przez maszynkę. Przekładamy do miski. Dodajemy suszoną żurawinę, przyprawy i serek twarogowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na folię do pieczenia (może być rozcięty rękaw do pieczenia). Formujemy podłużny wałek
Marta Gotujemielonej łopatki wieprzowej 2 łyżki oleju 1,5 l wrzątku 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki ryżu 2 łyżki śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny obieramy myjemy, kroimy. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso mielone i warzywa podsmażamy
R'n'G KitchenMoje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki 4 marchewki 2 duże cebule 500g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta
Szefowa kuchniodrobina czasu i chęci i mamy zdrowe burgery, i przynajmniej wiemy co jest w środku :). A więc zaczynamy: Składniki na około 5 burgerów: 5 bułek typu graham 300g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej lub otrębów żytnich 1 cebula (ja dałam szalotkę) świeża bazylia (u mnie około 5 listków drobno posiekanych(...)pomidory liście sałaty musztarda ketchup sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka, odrobina curry Przygotowanie: Do miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, świeżą posiekaną drobno bazylię, sól, pieprz, paprykę słodką oraz ostrą. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety płaskie. Smażymy po około 1-1,5 minuty z każdej ze stron a następnie wkładamy do piekarnika na jakieś
Gotuj z Mąkąpomidorków (każdy miał swój ulubiony dodatek). Polecam na obiad. Spróbujcie. Składniki: około 0,8 kg zmielonego mięsa z szynki wieprzowej 2 małe jajka 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 większe bułki mleko do namoczenia bułek około 4 łyżki bułki tartej 1 duża czerwona cebula Dodatkowo: bułka(...)tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie: Bułki rwiemy, przekładamy do miski i zalewamy mlekiem (odstawiamy żeby dobrze nasiąkły). Do większej miski przekładamy całe mięso, wbijamy 2 jajka, dodajemy nasze bułki, pokrojoną drobno cebulę (ja swoją siekam w blenderze) oraz przyprawy (jeśli wolicie wyraźniejsze smaki możecie dodać ich więcej). Całość zaczynamy wyrabiać ręką, w razie potrzeby dosypując bułki tartej
Słodkie okruszkidodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 kromka chleba, zmiksowana w blenderze do uzyskania drobnych okruchów 1 łyżka oleju(...)łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany
karmelowyczystym sumieniem polecić. Jest to przepis na same klopsiki w sosie, bez dodatków, gdyż te zostawiam Wam do woli wedle życzenia i gustu:) Smacznego:) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 5 pieczarek 1 cebula 1 jajko 1 pomidor szklanka wody 1 spora łyżka serka puszystego naturalnego Piątnica / ewentualnie 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka zmielonej świeżo kolendry(...)papryka słodka, lubczyk, tymianek mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy mięso, jajko i drobno posiekany koperek. Przyprawiamy. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Na patelni podsmażamy pokrojone drobno pieczarki, cebulę oraz pomidora. Gdy zmiękną dodajemy szklankę wody, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uformowane klopsiki. Dusimy do miękkości mięsa, pod koniec dodajemy
Zasmakuj Kuchnidomownicy byli zachwyceni i jeszcze na 3 dzień pytali czy coś zostało:) Składniki: (duża porcja, forma 34 x 25,5 x 7 cm) farsz mięsny: 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki) 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego(...)mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach) 250 - 500 g makaronu lasagne Przygotowanie: farsz: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć
Kuchcik gotujepotrawie nie muszę nic mówić, wszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól(...)pieprz - oregano - oliwa - masło Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, dodajemy mięso i wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty
Kulinarne życiepowiedzieć, że jest to Nasza ulubiona zupa ;) Mąż zjadł od razu 3 talerze tej zupy i powiedział, że takie zupy to mogę robić mu codziennie :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej), 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 cebule, 2 czerwone papryki, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki czerwonej fasoli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 łyżeczki(...)chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie: Na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po usmażeniu przekładamy mięso z cebulką do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni na której smażyliśmy mięso (dolewamy odrobinę oleju) podsmażamy paprykę pokrojoną w kostkę, tak żeby była miękka. Po podsmażeniu przekładamy do zupy
Aga w kuchnifirmy Bonduelle . Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : około 300 g cannelloni 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny(...)Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik 1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku Wykonanie : Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami , ścieramy cebulę i pieczarki na tarce jarzynowej , dobrze wyrabiamy mięso. Każdą rurkę nadziewamy mięsem .Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Całe dno wykładamy nadzianymi rurkami na rurki wykładamy chili con carne z Bonduelle . Resztę mięsa
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki umieszczamy w rozdrabniaczu miksera i dokładnie miksujemy na proszek. Przechowujemy w szczelnym pojemniczku. Śmiało można zmieniać proporcje przypraw, w zależności od preferencji smakowych. Świetna przyprawa do kurczaka, do mięsa mielonego drobiowego czy wieprzowego (idealna do burgerów), do owoców morza
Naturalna KuchniaMoje eksperymenty jak na razie są zjadliwe, zobaczymy jak to będzie dalej. Dynia to typowo jesienne warzywo więc jeszcze długo będę mogła z nim poeksperymentować. Składniki; 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) pół czerstwej bułki ( u mnie grahamka ) 1 jajko sól, pieprz 15 dag dyni 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki (do sosu) 2 łyżki maki(...)panierowania pulpecików) 2 łyżki oleju 1 cebula pokrojona w kostkę i przyrumieniona na oleju Przygotowanie; Do miski dodać mięso, jajko, wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić a na końcu dodać obraną i startą na dużych oczkach dynię. Wmieszać dokładnie w masę mięsną. Formować małe pulpeciki mokrymi rękami (wtedy masa nie przykleja się do nich). Pulpeciki
Radość kipiąca uśmiechem.efekt naprawdę smaczny. Pasuje na obiad, podana z ryżem, pure z marchewki i dyni z dodatkiem świeżego imbiru . Składniki: 2 średnie cukinie 500 g mielonego mięsa np. z łopatki lub innego ulubionego 2-3 ząbki czosnku 1 szt. średniej cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia
potrawyregionalnekopytkami by danie było bardziej sycące. Składniki: 1/2 bakłażana, 1/2 cukinii, duża cebula, papryka, 3 duże pomidory, 500g mięsa mielonego wołowego, ząbek czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 100 g sera w plastrach. Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość(...)grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć połowę mięsa, papryki i pomidorów. Posmarować dwiema łyżkami przecieru
Z miłości do słodkościm.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KLOPS Z JAJKIEM / FAŁSZYWY ZAJĄC / PIECZEŃ RZYMSKA Składniki: - 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 papryczka chilli - 1 czerstwa bułka nasączona w mleku - 1 cebula - 4 jajka (3 ugotowane na twardo) - papryka słodka - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę obieramy i szatkujemy w drobną(...)kostkę. Papryczkę toczymy, dociskając dłonią, odcinamy końcówkę i wysypujemy pestki, a potem kroimy papryczkę drobno. Cebulę, papryczkę, mięso, bułkę i 1 jajko łączymy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dzielimy mięso na dwie części. Jedną wykładamy dno, następnie wykładamy jajka, a potem drugą część mięsa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakubardziej odchudzić, zwłaszcza dla osób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;) Składniki: 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu(...)słoik koncentratu (z NETTO) 1 kostka rosołowa sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy ugotowany ryż mieszamy z mięsem i serem, przyprawiamy do smaku (jeśli ktoś próbuje surowego mięsa, ja nigdy więc sypię sól i pieprz na oko) z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćporcje: 2 duże cukinie 100 g mięsa mielonego z indyka 1/4 papryki żółtej 2 pomidory(...)Pieprz Łyżeczka oleju Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 3 łyżki mleka Sól Pieprz Czosnek rozgnieść i wymieszać razem z jogurtem i mlekiem; przyprawić. Przygotowanie: Mięso usmażyć z przyprawami na łyżeczce oleju. Cukinie pokroić w grubsze plastry. Ułożyć na blaszce okrytej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać ketchup z przecierem i posmarować sosem cukinie. Następnie "przykleić
Czarnawisienka