mięso mielone - 23354 przepisów (strona:480/1557)

Pyzy z mięsem 250

inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić. Składniki 1kg ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej jajko 300 g mięsa mielonego 3 mniejsze cebule (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki ugotować, najlepiej nawet dzień wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość(...)razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać kawałki ciasta i rozklepywać na płasko na dłoni, na środek nakładać łyżką mięso, zlepić brzegi i uformować kulkę. Gotować w osolonej gotującej się wodzie, po wypłynięciu

Delusional Trine
Zupa meksykańska 245

wiosny! :) Dziś zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe.  Na taką pogodę jest idealna :)  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę(...)kroimy na drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 212

ryżu, ziemniaków, a nawet makaronu. Jest pysznie! ... Idę po kolejną herbatę z kawałkiem jabłkowej rolady:) Składniki (na 6 porcji): 700g udźca indyka bez kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion(...)tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii szczypta tymianku sól pieprz Mięso umyć, oczyścić z błon, zmielić razem z cebulą. Dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dolać odrobinę wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta. Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety, obtoczyć

Obiad gotowy
Ekspresowe gołąbki ze szczawiem 156

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ekspresowe gołąbki ze szczawiem Składniki: Ryż pełnoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 1 torebka 125g Mięso mielone (np. z indyka i łopatki wieprzowej) – 250g Szczaw – 1 pęczek Czosnek – 2 ząbki Sól, pieprz Masło – 1 łyżka + olej lub masło do posmarowania formy Dodatkowo sos pomidorowy Dolmio(...)Wykonanie: Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie wymieszać go z mięsem, czosnkiem, masłem, solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania (najlepiej okrągłe) posmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia układać umyte i osuszone liście szczawiu, tak aby połowa każdego liścia wystawała poza naczynie (dzięki temu będzie można zawinąć „gołąbka”). Na ułożonych liściach rozłożyć farsz z ryżu i mięsa, który

Kuchnia Bon Appetit
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 238

następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki roztopionego masła oliwa Wykonanie: Buraki ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie(...)półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam

zadanie-gotowanie
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 202

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki(...)ząbki czosnku sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek 4 łyżki oliwy 7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych Wykonanie : Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy. Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą  i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Pieczarki myjemy, wyciągamy

Sama słodycz i szczypta chili
Najprostszy Przepis Na Klopsa 239

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :) Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach 1 mała namoczona bułka w wodzie 1 surowe całe jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki majeranku olej papryka czerwona, papryka ostra, pieprz, bułka tarta oraz odrobina majeranku do posypania po wierzchu klopsa(...)Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy namoczoną odciśniętą bułkę, sól, pieprz , paprykę słodką, ostrą, 1 łyżeczkę majeranku oraz szczyptę rozmarynu. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h. 2. Po tym czasie, formę keksówkę, smarujemy oliwą i obsypujemy majerankiem z bułka tartą. Wykładamy mięso lekko ugniatając je. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem

Gotowanie...to proste !
Domowe kartacze 223

mamy ochotę na coś pysznego. Składniki 1 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra Okrasa boczek cebula 1 łyżka oleju Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek , chwilę podsmażyć , a następnie dodać(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną i przyrumienioną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem, paprykami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko wymieszać. Ziemniaki  surowe obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie wycisnąć je w bawełnianej szmatce. Dużo siły potrzeba, aby jak najwięcej wycisnąć z nich wody

O kuchni z uczuciem
Kasza zapiekana z mięsem 156

zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju 50 g startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Kaszę ugotować według instrukcji(...)opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso i smażyć. Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić majerankiem , solą i pieprzem. Gotowe mięso wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec aż ser się rozpuści. Kaszę podawać posypaną szczypiorkiem. kasza zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
papryka pieczona nadziewana kalarepką, mięsem, ryżem na ostro... 174

Składniki: kalarepka młoda 2 większe, ryż 1 woreczek, mięso mielone indycze 15 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kurkuma mielona Royal Brand 1 łyżka, papryka wędzona Royal Brand 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1,5 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku(...)sztuki, papryka czerwona 6 duże, woda 1/2 szklanki mielone z indyka, jajko "L", natkę pietruszki, pokrojone ząbki czosnku, kucharek, olej, przyprawę w płynie dobrze wymieszać ryż ugotować w osolonej wodzie, kalarepki obrać, pokroić w małą kostkę i gotować przez 12 minut, wylać na durszlak i polać zimną wodą, do mięsa dodać kurkumę, obie papryki, ryż, wystudzoną kalarepkę

W Mojej Kuchni Lubię
Indycze burgersy 193

Naszej kanapce i zapewniam Was, że gdy raz zrobicie sobie burgera w domu, to już nigdy nie będziecie nęceni wizją reklamowej buły. Składniki: Bułka pełnoziarnista lub np. kukurydziana Mięso mielone z indyka Ser żółty Ogórek zielony Pomidor Cebula biała Musztarda, chrzan tarty, majonez Ananas z puszki Sól, pieprz Przygotowanie: Składniki zaproponowane przeze mnie były jak zwykle kwestią przypadku(...)Obowiązkowym zestawem do burgera domowej roboty, jest dobra buła i dobrej jakości mięso. Reszta to kwestia umowna i decyzja Naszych kubków smakowych. Warzywa kroimy w plasterki, bułę w całości wkładamy do piekarnika, a na rozgrzanej patelni grillowej układamy mięso, z którego robimy wcześniej sporych rozmiarów kulkę i którą rozgniatamy między dłońmi, by uzyskać kotleta. Smażymy 3-5 minut z pierwszej

Karczma Honorietty
Chilli con carne 198

pewnym czasie, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a aromaty przenikną. A więc jest to potrawa w stylu: im starsza tym lepsza :) Smacznego!   Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 czerwona papryka pół papryczki chili puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy cebula 3 ząbki czosnku oliwa przyprawy: oregano, kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz Wykonanie(...)odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze chwilę do połączenia się ze sobą wszystkich składników. Danie

psgotujemy
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 323

przypraw** 1 żółtko 4 jajka, mąka pszenna, 50 g migdałów prażonych solonych, 2 masła, 2 łyżki oleju Scotch egg - „szkockie jajko” - potrawa brytyjska – jajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu. Jest to popularna przekąska spożywana na zimno jak również na ciepło. Moja wersja jest troszkę odchudzona. Mięso drobiowe

królestwo garów
Kuskus (i) my 204

Mięso mielone kończy u mnie zazwyczaj jako kotlet albo spaghetti. Rzadko kiedy robię z nim coś więcej. Jednak(...)wiało nudą na blogu i na talerzu, wykombinowałam klopsa. A że ostatnio rozsmakowałam się w kuskusie, domyślacie się za pewne dzisiejszej mieszanki. Kuskus kusi nas! 400g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 5 łyżek kuskusa z warzywami przyprawy (sól, pieprz, czosnek, natka pietruszki) oliwa (do posmarowania foremki) Kuskus zalałam wrzątkiem i pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia. Cebulę

bastalena
Smalec z mięsem i cebulą 180

kiszonym ogórkiem, to moja ulubiona kolacja. 2 kg słoniny 1,5 kg pachwiny 1 kg łopatki 0,6 kg cebuli Sól i pieprz Słoninę zmielić na maszynce do mielenia mięsa. Z pachwiny oddzielić mięso od tłuszczu. Tłuste zmielić, dodać do słoniny. Smażyć w płaskim garnku z grubym dnem na wolnym ogniu aż skwarki zaczną się stawać przezroczyste. Mięso zmielić

Krylowa Kuchnia