mięso mielone - 23354 przepisów (strona:477/1557)

Gołąbki z włoskiej kapusty tradycyjne 300

gołąbki, więc robimy ich dużo. Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale. Aby je zrobić musimy zgromadzić: -2 solidne włoskie kapusty -ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego -70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g -2 marchewki -przyprawę do bigosu -przyprawę barbecue -warzywko -pieprz -olej    Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej

Maminek kulinarny
Chrupiący makaron - Paccheri. 214

Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Składniki: 10 szt. paccheri 15 dag mięso mielone 5 dag ser żółty mozzarella 1 cebulka 1 łyżka śmietana 18% 1 żółtko 1 ząbek czosnku oregano papryka ostra sól, pieprz Panierunek: 1 jajko bułka tarta frytura do smażenia(...)Wykonanie: Paccheri ugotować  al dente, w osolonej wodzie. Zahartować . Mięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z quinoą/komosą ryżową 178

Przepis autorski (mój). Uwielbiam urozmaicone kotlety mielone i przyznam, że te klasyczne rzadko goszczą w moim domu. Po prostu lubię pokombinować... Wracając do przepisu... Kotlety wychodzą miękkie i delikatne w smaku. Może nie są niskokaloryczne, ale na pewno o wiele lżejsze od tych tradycyjnych. Quinoa, czyli inaczej komosa ryżowa jest bardzo lubiana w mojej rodzinie i dobrze(...)Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Idealnie sprawdza się jako zamiennik różnych, kasz, ryżu, ziemniaków, czy makaronu. Polecam!   (około 7-8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g quinoa/komosy ryżowej (waga ugotowanej; surowej 30-35g; u mnie biała - Sonko ) (*)   1 jajko  1/2 bułki namoczonej w mleku 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka

Di gotuje
Pieczeń rzymska 556

sól + 2 łyżki soli peklowej pieprz tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ja wykorzystałam do doprawienia mięsa prażoną cebulkę, jeśli nie mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną(...)Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym z gniocchi 172

pieczarkowy z pulpetami możemy odmienić za sprawą dodatków. Zamiast ziemniaków, makaronu czy ryżu podajmy go z ziemniaczanymi gnocchi - smakuje wtedy doskonale:).  Pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego  1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz olej Sos: 500g pieczarek 2 cebule  2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka natka pietruszki(...)dekoracji 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno siekamy, łączymy z mięsem, jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy małe pulpety. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia  2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do pulpetów. Smażymy do odparowania wody.  3. Do garnka dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Klopsiki: sos koperkowy vs sos pomidorowy 178

spełniam obie gotując w dwóch garach Ja jestem fanką sosu koperkowego a mąż pomidorowego – a jak jest u Was, która wersja bliższa sercu? KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz papryka słodka w proszku olej do smażenia Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Cebulę , czosnek, jajko, namoczoną dobrze(...)odsączoną bułkę, przyprawy zmiksować blenderem na papkę, dodać do mięsa, dokładnie połączyć. Formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. SOS KOPERKOWY: 3 łyżki posiekanego koperku 40 g masła 30 g mąki szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego pół szklanki śmietanki 18% sól, pieprz Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, następnie rozprowadzić bulionem, zagotować. Przyprawić solą

Mój pomysł na
Pulpeciki z indyka z cukinią w sosie pomidorowym z czarnuszką 218

fanką została :-) Sos delikatny z dodatkiem czosnku, śmietanki i dla zdrowia przemycona czarnuszka, która nikomu nie przeszkadzała :-) Polecam, na pewno posmakują i dzieciom i dorosłym :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 200 g cukinii sól pieprz jajko 1/3 łyżeczki kurkumy olej do smażenia 1. Cukinię myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na kilka(...)minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy i dodajemy ją do mięsa. Dodajemy też kurkumę, jajko, sól i pieprz. Mieszamy, formujemy pulpeciki (będą one mięciutkie) i smażymy na oleju z obu stron. Sos: 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól pieprz suszona bazylia czarnuszka śmietanka 30 % 1. Jak pulpeciki będą usmażone, to wlewamy do nich passatę, dodajemy czosnek przepuszczony przez

kruche babeczki
Lasagne 179

firmy Valfrutta doszłam do wniosku, że może czas spróbować? W ten oto sposób, pomimo chłodu i szarugi za oknem, w mojej kuchni zapachniało włoską kuchnią. Składniki -500 dag mięsa mielonego -ok 6-8 płatów lasagne -olej -puszka pomidorów -1 cebula -4 łyżki koncentratu pomidorowego - ok. 200 g żółtego sera -bazylia -oregano -ząbek czonsku -sól, pieprz(...)szkl. mleka -5 łyżek mąki -łyżka masła -gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory poddusić na łyżce oleju, dodać mięso, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przygotować sos: Mleko zmiksować z masłem i mąką, przyprawić startą gałką. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian płaty lasagne (najlepiej odgotować je przez

Zielona Kuchnia
Indycze sajgonki 167

Nasza dieta obfituje ostatnio w mięso indyka. Przerabiam je na wiele sposobów, jednak naszym ulubionym jest mięso mielone. Daje wiele możliwości i jest naprawdę dobre. Tym razem postanowiłam dać je do sajgonek, które co prawda sam w sobie nie są zbyt dietetyczne, szczególnie smażone w tłuszczu, ale postanowiłam się trochę oszukać i zrobić je lżejsze właśnie dzięki mięsu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Knedle z mięsem 212

oraz pieprz. Ciasto: Ziemniaki obieramy ze skórki, opłukujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli ziemniaki były jeszcze lekko ciepłe odstawiamy je, aby wystygły całkowicie. Do ziemniaczanego puree dodajemy przesiane obie mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie się

MyCookBook.pl
Z MIĘSEM WOŁOWYM I BAKŁAŻANEM Z KASZĄ GRYCZANĄ 189

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą

Gotowanie Patki
GULASZ Z MIĘSA WOŁOWEGO I BAKŁAŻANA 203

DZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE?   SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną

Gotowanie Patki
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 176

nafaszerować. Nadają się do tego idealnie. Myślę, że częściej będę je wykorzystywać w kuchni. Was również zachęcam do ich wykorzystania. Składniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy(...)gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy do farszu. Grzyby odsączamy i drobno je kroimy. Również umieszczamy w masie. Dodajemy jajko. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz paprykami. W wodzie po grzybach ( około 400 ml ) rozprowadzamy dokładnie sos grzybowy. Zagotowujemy. Papryki faszerujemy przygotowaną masą. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem

Smaki Ewy
Pieczarka w klopsie 300

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa. Składniki: 500g mięsa mielonego drobiowego jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku majeranek, sól, czarny pieprz 3 łyżki masła klarowanego 10-15 szt małych pieczarek Wykonanie: Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła(...)klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem. Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków

Pyry na Gaz
Ogórkowa z pulpecikami 195

ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut.  Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Z wywaru wyjmujemy kości. Dokładamy ogórki i ziemniaki. Pulpeciki: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Wyrabiamy z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki

VioletoweKucharzenie