kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki(...)mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem
O kuchni z uczuciemuważajcie na jakość mięsa - im lepsza, tym pyszniejsze będą Wasze burgery. Pamiętajcie też o sporej ilości warzyw. DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ (porcje: 2; przygotowanie: 30 minut; ) 350 g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) sól, pieprz do smaku 4 plastry sera 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka majonezu 2 łyżki serka kremowego 8 plastrów cukinii 1/2 czerwonej cebuli(...)pomidora 2 małe garści sałaty 4 rzodkiewki tłuszcz do smażenia Mięso mieszam ze solą i pieprzem, formuję burgery. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę burgery z obu stron, aż zbrązowieją, a na gorące kładę ser. Przykrywam folią aluminiową, aby ser roztopił się pod wpływem wysokiej temperatury. Bułki podpiekam w piekarniku przez kilka minut. Mają być ciepłe i chrupiące. Cebulę kroję
W kuchni Karmel-itkiPulpeciki w pysznym sosie..szybko się robi i szybko , smacznie zjada. 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżeczka chrzanu 1 cebulka przyprawy [sól,pieprz, vegeta, majeranek] susz warzywny 1 szkl.śmietany 1 łyżka mąki 1 1/2 łyżki chrzanu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koperku Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa.Dodać także
Moje domowe kucharzenieKlopsy wcale nie muszą być nudne, wystarczy urozmaicić je pomysłowym sosem. Ten brokułowo-serowy jest delikatny i kremowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 2 łyżki kaszy manny 1/2 brokuła 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki sól pieprz łyżka oleju Bułkę zalać wodą, namoczyć(...)odcisnąć. Dodać do mięsa, wbić jajko, kaszę mannę, przyprawić i uformować klopsy. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć klopsy na złoto i zalać szklanką wody. Wrzucić drobno pokrojonego brokuła, posolić i gotować kilka minut pod przykryciem. Wyjąć klopsy, dodać chrzan i serek topiony i dokładnie wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaosuszone listki estragonu. Odkładamy podudzia na bok. Ziemniaki i buraka obieramy. Kroimy na plastry, a następnie na frytki :) Buraczki przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Ziemniaki kminkiem rzymskim mielonym. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Na wyższym poziomie na dwóch tackach z folii aluminiowej układamy ziemniaki i buraki. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy
Parowar FacetaZapraszam :) Składniki : 0,5 kg dobrego mięsa mielonego ( może być mielone z indyka ) 1 słoik Sos do spaghetti ORZECH 1 łyżka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 4 łyżki dobrej oliwy 1do 1.5 szklanki bulionu Makaron rurki Wykonanie : Makaron ugotować all dente. W rondlu rozgrzać(...)oliwę , dodać mięso , przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię , wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie wlać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie . Jeśli bulion za szybko odparuje a mięso nie będzie miękkie to po prostu dodajcie jeszcze wody . Następnie wlać sos spaghetti i przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja zawsze używam vegety
Sama słodycz i szczypta chilidanie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso
MarciochaKucharzypieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego i w ilości według naszych preferencji) dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety można przyrządzić z sosem koperkowym, który wcześniej przygotowywałam tylko do jajek. Obiad pyszny i smakuje wszystkim. Składniki: - 50 dag mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki(...)mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe pulpety wyjąć. Koperek opłukać, posiekać, wsypać do wywaru i gotować 5 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką, wlać
dom-agi.plinnego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz do smażenia opcjonalnie "sos meksykański-Pudliszki"(można zrobić samemu) WYKONANIE: Mięso, paprykę (proszek), sól, pieprz -mieszamy cebulę, 1 paprykę
Kuchnia Beatyzapraszam do ich zakupu :) Składniki : 300 g makaronu Pappardelle Fabijańscy 2 słoiczki sosu spaghetti Łowicz po 520 g 1lub 2 szklanki przegotowanej wody 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 duża cebula 3 łyżki przyprawy maggi w płynie vegeta, pieprz do smaku 2 jajka 2 łyżki czosnku granulowanego lub świeżego olej do smażenia(...)Wykonanie : Sos przelać do garnka , dodać wodę i zgotować. Do miski przełożyć zmielone mięso , dodać startą cebulę na tarce jarzynowej oraz przyprawy: Vegetę , maggi , pieprz, czosnek i roztrzepane jajka. Masę mięsną dobrze wyrobić. Jeśli wyda wam się zbyt zbita dodajcie troszkę wody. Z mięsa formujemy kotleciki , mogą być okrągłe lub podłużne jak wolicie. W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy
Sama słodycz i szczypta chiliupieczeniu polane keczupem. Ale z sosem pomidorowym też są dobre i bardziej tradycyjne. Składniki: 1 kg mięsa mielonego 1 kg białej kapusty 1 szkl. surowego ryżu 1. szkl. kaszy manny 5 jajek sól, pieprz kostka rosołowa Wykonanie: Mięso mielone umieścić w misce, dodać posiekaną kapustę, ryż, kaszę manną, jajka i przyprawy. Wszystkie składniki wymieszać. Formować
Pasja Smakumnóstwo pomysłów! Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba. Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić(...)drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać. Ciasto francuskie podzielić na 10 części. Nakładać farsz na środek ciasta
Fabryka pomysłównasz czas, a to dla wszystkich zabieganych i zapracowanych rozwiązanie idealne. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje za nas Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kohersen Mycook mieli, rozdrabniania i rozciera na proszek - dosłownie wszystko. Dla osób nietolerujących glutenu takie rozwiązanie będzie prawdziwym wybawieniem. Wreszcie koniec z poszukiwaniem drogiej mąki migdałowej, ryżowej czy gryczanej. Robot równie dobrze poradzi sobie ze zmieleniem wszelkiego rodzaju kasz, orzechów, kawy, ziaren, jak i mięsa (odpadło mi uciążliwe mycie wałka i sitek z maszynki
Cztery Fajeryprzygotowywane są w Polsce w wielu przypadkach przez osoby, które te rejony znają jedynie z książek – niekoniecznie kucharskich – to chaczapuri przypominają smakiem calzone a chinkali nasze rodzime pierogi z mięsem. Dziwne to, zważywszy jak bogata i kolorowa jest tamtejsza kuchnia, a tamtejsze smaki oryginalne. Dlatego od jakiegoś czasu próbuję odtworzyć, zapamiętane z dzieciństwa, smaki Kaukazu. Szczególnie, że przygotowanie chinkali(...)sól przesiewamy do miski przez sito. Dolewamy po trochu wody i wyrabiamy rękoma do uzyskania jednolitej, zwartej konsystencji. W przypadku gdyby ciasto lepiło się do dłoni, podsypujemy jeszcze mąki. Mięso mielimy wraz z cebulą i przyprawami. Wyrabiamy farsz rękoma dolewając po trochu letniego bulionu. Z ciasta odrywamy niedużą kulkę, formujemy ją na blacie lub stolnicy wstępnie rękoma, a następnie rozwałkowujemy
Kulinarna Pokusa