Pikantny sos do makaronów i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 cebula 40dag mieszanego mięsa mielonego 1 czerwona papryka po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki szczypta chili 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę(...)obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć przez kolejne 5 minut. Wrzucić osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 2. Makaron ugotować według
Danka PichciSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 350g passaty pomidorowej 1 puszka mix-u warzywnego z chili z firmy ROLNIK 1 cebula 2 łyżeczki majeranku sól pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE: 1. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor. 2. Dodajemy mięso i majeranek, podsmażamy, po chwili dodajemy passatę pomidorową, całość gotujemy. 3. Następnie
Dziś Ja gotujeZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to moja pyszna i prosta propozycja na obiad jednogarnkowy z piekarnika. Przepis jest bardzo łatwy i uniwersalny a zapiekanka bardzo lubiana przez dzieci. Gorąco polecam! - super danie z piekarnika - pomysł na sycący obiad na dwa dni - dużo pysznych warzyw, makaron i mięso
AniaGotuje.plsmakowało bardzo, mama nadzieje, że i Wy lubicie takie połączenie :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1/2 opakowania makaronu u mnie kokardki 500 g mięsa mielonego z indyka 3 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 1 jajko L 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 szklanka śmietanki 18% do zup i sosów(...)łyżka miodu zioła prowansalskie 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę musztardy, ketchup, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę, mieszamy, nabieramy porcje mięsa i formujemy pulpeciki. Smażymy na oleju. 2. Jak pulpeciki nam się usmażą zmniejszamy ogień na najmniejszy i wlewamy śmietankę, dodajemy 2 łyżki musztardy i miód, oraz zioła
kruche babeczkiMakaron z cukinią z pulpetami z indyka w sosie śmietanowym to moja propozycja na pyszny i szybki obiad . Składniki: 350 g makaronu 2 cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 300 ml śmietany 18% zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonane: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić(...)kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, dodać bułkę, cebulę, jajko, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić mięso. Z masy formujemy pulpety, obtoczyć w mące. W rondlu zagotować wody, wrzucić pulpety (wody tylko tyle, by przykryła pulpety). Dusimy na małym ogniu przez 15 minut. W między czasie kroimy cukinię
magiczna kuchnia KasiDrobiowe pulpeciki - przepis Pulpeciki drobiowe to świetna propozycja dla najmłodszych lub jako baza do różnego rodzaju dań głównych, a nawet zup. Składniki: - 500g mięsa mielonego drobiowego - 1 jajo - 2 łyżki płatków owsianych - sól, pieprz do smaku - oregano do smaku Baza do gotowania pulpecików: - włoszczyzna - ziele angielskie - liść laurowy - sól Sposób przygotowania: - do garnka nalej wodę, dodaj sól i zrób(...)wywar warzywny gotując włoszczyznę; - do miski włóż mięso, wbij jajo, dodaj przyprawy i płatki owsiane - wszystko dokładnie wymieszaj i wygnieć ręką; - do ugotowanego wywaru (odcedź uprzednio warzywa) wrzucaj po kolei uformowane pulpeciki; - pulpeciki gotuj ok. 20 minut, co jakiś czas sprawdzaj czy nie są surowe. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem lub sosem pomidorowym. U mnie pulpeciki są podane
MintTasteSmaczna zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca. -- Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki tartej, cukier, sól. Kilka różyczek brokułu, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby. Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut do wrzątku,do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli(...)cukru... -- Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Wyjęty z wrzątku kalafior studzimy i potem napełniamy mięsem od strony wyciętych liści. Następnie przewracamy na drugą stronę i wkładamy do naczynia. Z wierzchu też napełniamy mięsem wolne przestrzenie pomiędzy różyczkami kalafiora. -- Po zużyciu mięsa, dokładamy majonez i brokuły. Zapiekamy w 200 st.C / 40 min. Potem gdy już
chleba naszegozrobić lazanii. Dziś już tylko mogę degustować się tym co najlepsze, tym co przygotuje Agnieszka. A ZAPRAWDĘ POWIADAM WAM: Lazania była wyśmienita... Składniki: 2 małe cukinie 600g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 2 cebule 6 sztuk pomidorów 3 ząbki czosnku 250g sera żółtego łyżeczka bazylii łyżeczka oregano pieprz sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości(...)tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę,do momentu aż się zeszkli. Dodajemy mięso i dalej smażymy, aż mięso zmieni swój kolor. Następnie dodajemy pomidory (wczesniej należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę). Smażymy aż odparujemy całą wodę wydzieloną przez pomidory i sos zrobi się gęsty. Dodajemy wtedy przeciśnięty czosnek, zioła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Dieta Rozdzielna i Zdrowiebędzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra papryka liść laurowy ziele ang 2 litry bulionu warzywnego sos: pęczek koperku szklanka śmietany 12% Wykonanie: *Kapustę parzymy, wycinamy głąb(...)odcinamy liście. *Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie. * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku. *Gołąbki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu ok 30 minut
Z Majeczką w kuchniktóry na talerzu zaprezentuje się bardzo apetycznie. Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie. Składniki: 2 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 5 szt. dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 torebka ryżu 4 łyżki parmezanu (lub mozarelli) sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii(...)łyżka przyprawy do mielonego 1 kostka bulionu (np. drobiowego) 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka masła olej Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i wrzuć do miski. 2. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu. 3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj
Alutka-GotujeDziś zostawiam propozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz. Składniki; pół kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerwona papryka 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz do smaku natka pietruszki bułka tarta w razie potrzeby 1 cebula 1 szklanka ziaren słonecznika olej do smażenia cebuli
Radość kipiąca uśmiechem.ziemniaki lub bez, zakwaszana octem, sokiem z cytryny lub sokiem z ogórków kiszonych..Wszystko wedle własnego gustu.Moja zupka z sokiem z ogórków kiszonych..mniam..polecam. około 3o dkg mięsa mielonego 1 jajko sól, pieprz cebula czosnek niedźwiedzi, majeranek 2-3 marchewki 1 pietruszka kilka ziemniaków listek ,ziele śmietana ocet, sok z cytryny lub około 1 szkl.wody(...)ogórkach kiszonych opcjonalnie kasza manna ,kuskus lub płatki owsiane do zagęszczenia zupy koperek Do mięsa dodać jajko, pokrojoną cebulę i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i formować małe klopsiki .Do garnka wlać wodę, dodać listek i ziele i zagotować.Do gotującej się wody wkładać klopsiki.Po kilku minutach dodać startą na tarce lub pokrojoną marchewkę i pietruszkę
Moje domowe kucharzenieśrednia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać(...)marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić
W Mojej Kuchni Lubięśmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -30 g masła -dwie cebule -pęczek szczypiorku -4 małe korniszony -jedno jajko -łyżka ciemnego sosu sojowego(...)mąka do obsypania -sól, pieprz do smaku -olej rzepakowy -patyczki do szaszłyków Do mięsa dodajemy: Jedną cebulę i korniszony pokrojone w bardzo drobną kostkę, surowe jajko, sos sojowy, odrobinę pieprzu. Soli nie polecam używać, ponieważ sos sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę
Kulinarne przemysleniaDanie to jest świetnym sposobem na wykorzystanie fasolki, która pozostała nam z obiadu. Fasolka szparagowa w mięsnym sosie Składniki : 300 g fasolki szparagowej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcinamy(...)końce i kroimy w słupki Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na oleju dodając mięso, zarumieniamy, dodajemy zblendowane pomidory i całość doprawiamy do smaku - dusimy 10 minut by część sosu odparowała. Dodajemy fasolkę, mieszamy. Całość podduszamy 5 minut dodając posiekaną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki