mięso mielone - 23354 przepisów (strona:528/1557)

Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 203

lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł.  Składniki:  250 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła  100 g kaparów  1 cebula 3 ząbki czosnki  100 ml wody  200 g pomidorów bez skórki  garść świeżej bazylii(...)mąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy

Niezły Młynek
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 203

Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować(...)zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut. 4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube

Jadło i czytadło
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 251

kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki(...)kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut.  Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki po ukraińsku 201

razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz(...)sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć

IMPRESJA SMAKU
Lasagne z rukolą i serem blue 213

takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola(...)masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu. (Można również wykorzystać gotowy.)Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy

Słodkie Przyjemności
Spaghetti bolognese 283

ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu

Kulinarny Pamiętnik
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 247

żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg mięsa - mielonej karkówki 400 g pomidorów 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 2 duże garście świeżej siekanej bazylii 2 duże garście świeżej siekanej natki(...)kulka mozzarelli Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty. Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około

Smak mojego domu
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 234

Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają.     Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz(...)dużą kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i marchewkę. Na drobno kroimy szczypiorek. Ziemniaki, marchew, ogórek i szczypiorek mieszamy. Czosnek i cebulę ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek

Maminek kulinarny
Fasola szparagowa po chińsku 266

jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku ok 25 minut(...)łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego - u mnie słonecznikowy * 5 łyżek bulionu z kostki drobiowej lub wody * 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru * 1 łyżka masła * 4 łyżki mielonego mięsa wołowego - nie miałam więc drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka

sierotka maRysia w kuchni
Kaczka pieczona po staropolsku 373

rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej! Kaczka po staropolsku Składniki:   tuszka kaczki(...)łyżki oleju sól, pieprz Do dzieła!!! Kaczkę dokładnie myjemy, suszymy. Z 1,5 łyżki majeranku, oleju, soli, pieprzu i czosnku robimy pastę którą nacieramy kaczkę - marynatę mocno wcieramy w mięso i uklepujemy. Tak zamarynowaną kaczuchę wkładamy do naczynia, zawijamy w folię i zostawiamy na 24 h. Ja kaczkę piekłam w garnku rzymskim - trzeba go moczyć przez 15 minut w zimnej

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti 160

Składniki: 5 dojrzałych pomidorów 2 papryki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula sól pieprz słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu makaron spaghetti Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości(...)oleju. Dodać pomidory, szybko przesmażyć i przełożyć do garnka. Zalać 2 szklankami gorącej wody. 3. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Dodać do pomidorów. 4. Mięso usmażyć na patelni, doprawić solą pieprzem oraz papryką. Podczas smażenia mięso cały czas rozdzielać na małe kawałki. Dodać do pomidorów. 5. Gdy papryka będzie już miękka dodać rozrobiony w niewielkiej

A Ty Smakuj Mnie
Spaghetti bolognese 280

Składniki na dwie duże porcje. Składniki: 250 g makaronu typu spaghetti 250 g mięsa mielonego wołowego 1 szt. cebuli 6 szt. pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki startego żółtego sera 1 łyżeczka oregano (suszone) 1 łyżeczka bazylii (otarta) Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)przygotowujemy sos: 1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę.  2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki. 3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut.  4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często mieszamy i trzymamy na średnim ogniu ok. 10 minut. 5. Do sosu dodajemy ulubione

Emcia Pichci
Zapiekanka z cukinii 221

odpadała, bo były za małe, dlatego wymyśliłam zapiekankę podaną w kokilkach.  Składniki na 2 kokilki o śr. 11cm: 2 cukinie (u mnie mała i średnia) 25 dag mięsa mielonego wieprzowego 2-4 plastry sera żółtego (zależy od wielkości) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Przyprawa do kuchni włoskiej Kamis ½ szklanki przecieru pomidorowego Bazylia Oregano Sól Pieprz Olej(...)pędzla. Ułożyć na niej cukinię i podsmażyć z obu stron. Następnie połowę wyłożyć na dnie kokilek. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na patelni na odrobinie oleju. Dodać mięso i smażyć do miękkości. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić bazylią i oregano. Mięso wyłożyć do kokilek. Przykryć drugą połową cukinii. Posypać startym serem żółtym lub ułożyć plastry. Piec

Fabryka pomysłów
Klopsiki w sosie śmietankowym 225

super. Wystarczy choć raz wypróbować, a na pewno zrobicie je po raz kolejny. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 8   Klopsiki w sosie śmietankowym 60 dag mięsa mielonego (dowolnego) 25 dag makaronu penne 1 duży por 2 i pół szklanki mleka 1 szklanka śmietany 18% pół szklanki sera żółtego 2 jajka 1,5 łyżki mąki 1 łyżka(...)śmietanę połączyć razem dodać mąkę i dobrze roztrzepać. Zalać podsmażony por i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. KLOPSY: Do miski wkładamy mięso dodajemy jajka, sól, pieprz do smaku oraz drobno pokrojoną pietruszkę (gdy mięso jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę bułki tartej). Na chwilę wyrabiamy mięso ręką i formułujemy nieduże klopsiki

Gotuję Testuję
Cukinie zapiekane z kaszą 221

cukinia, u mnie 3 sztuki kasza jaglana -2 torebki po 100 g ser żółty do posypania feta 270 g płaska łyżeczka pokrojonego drobno koperku, można pominąć oregano, pieprz czarny mielony 2-3 łyżki oliwy kostka rosołowa Przygotowanie : Umyte cukinie przeciąć na pół i wydrążyć środek Kaszę ugotować wg przepisu Ser feta pokruszyć na drobno, dodać do niego oliwę(...)blaszki wlać rosół Piec około 20 min. przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Dla tych którzy wolą wersję z mięsem proponuję zamiast farszu z serem zrobić farsz z mięsem mielonym. Może być wg tego przepisu na pulpety. Cukinie z farszem serowym można zaostrzyć polewając je ulubionym sosem np. keczupem :) A jeśli kaszę jaglaną zastąpimy kaszą kuskus, wtedy

Proste Potrawy