mięso mielone - 23354 przepisów (strona:535/1557)

Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem 177

niej przekonani koniecznie się na nią skuście, może akurat to połączenie przypadnie Wam do gustu :)  Ryż z potrawką ostro - słodką z mięsem Składniki : 400 g mięsa mielonego z łopatki 1 duża biała cebula 1 duża papryka 2-3 plastry ananasa z puszki 2 ząbki czosnku 350 ml passaty pomidorowej 75 ml soku z ananasa(...)Cebulę i czosnek obieramy, paprykę oczyszczamy z nasion - kroimy w kosteczkę (czosnek posiekałam drobniutko). Ananasa kroimy dość drobno w paseczki. warzywa przekładamy na patelnie i podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso i doprawiamy do smaku - dusimy 5 minut.  Po tym czasie dodajemy passatę oraz sok z ananasa - mieszamy i podgotowujemy 5 minut.  Na koniec dodajemy ananasa, mieszamy. Doprawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane cannelloni z mięsem mielonym 180

Składniki: 700 g mięsa  mielonego 300 g makaronu cannelloni 2 łyżki startego sera zółtego 2 cebule 2 marchewki 3-4 ząbki czosnku olej /masło oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz sos pomidorowy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomodorowego czosnek granulowany oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz dodatkowo 200 g sera żółtego 100 g sera mozzarella Wykonanie: Warzywa umyć(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, chwilę podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek oraz mięso. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Podsmażyć, aż mięso nabierze brązowego koloru. Na koniec dodać 2 łyżki startego sera, wymieszać. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy

magiczna kuchnia Kasi
Pasztet z fasoli 265

mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny(...)ekologiczne jajka 1 jabłko (użyłam dużego, zielonego jabłka) 1 łyżka musztardy 1 lekko czubata łyżka majeranku ok. 1/3 szklanki oleju + 2-3 łyżki do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera (ok. 1/4 średniej sztuki) garść suszonych grzybów leśnych 2 średnie cebule

Poezja smaku
GOŁĄBKI INACZEJ 161

Składniki:  500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zeszklić na rozgrzanym oleju. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki.  Następnie do ryżu dodać mięso, kaszę mannę, cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem.  Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy

Prosto i Smacznie z Anetą
Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 135

okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet(...)pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% posiekana natka pietruszki - 2-3 łyżki 150 g miękkiego sera żółtego Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut

Czerwień i błękit
Bakłażan zapiekany z kurczakiem 190

Bakłażan znany również pod nazwą oberżyna lub gruszka miłosna. Przywędrował do nas z Indii. Nie jest to warzywo lecz owoc , a konkretnie jagoda. Niedawno robiłam cukinię zapiekaną z mięsem mielonym   (przepis)   a dzisiaj zrobiłam bakłażana zapiekanego z kurczakiem i serem. Pychota. Składniki: 2 średnie bakłażany 2 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g żółtego sera 2 pomidory(...)kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w drobną kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać masło i, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać mięso i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu. Bakłażana przeciąć wzdłuż, ale nie rozkładać tylko złożonego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Kartacze z mięsem 170

Składniki: 1 kg surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty(...)surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować

magiczna kuchnia Kasi
153. Bakłażanowy rarytas 172

niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne. Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy sos boloński) i również podsmażyć na oleju, następnie należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite

Jadło i czytadło
Krokiety Gyros 109

wietna propozycja na obiad lub imprezę. Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 2 jajka M Czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki śmietany sól 50 ml.oleju ⧪ Farsz ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego 150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej 100 gram ryżu  Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka sól olej  ⧪ Dodatkowo do panierowania 2 jajka Mąka(...)powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.  ⧪ Farsz Ryż ugotować,wystudzić. Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa i odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Do miękkiego mięsa dodajemy

Andzia Pichci
ZAPIEKANKA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ 188

farsz: 300 g dyni piżmowej 500 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 duża cebula  1 duża papryka garść pestek dyni 1/2 szklanki rodzynek 4 duże ząbki czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kuminu   1/2 łyżeczki chilli sól pieprz czarny olej do smażenia sos beszamelowy: 1 czubata łyżka masła 2 czubate łyżki pszennej mąki(...)kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy. Smażymy minutę cały czas mieszając, aż  zacznie się szklić. Dodajemy czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Dodaj mięso, smażymy, aż zmieni całkowicie kolor. Wrzucamy pokrojoną w paseczki paprykę.Dodajemy rodzynki, kumin i mieszankę przypraw. Doprawiamy solą i pieprzem. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty, aż płyn

KuchcikoweLove
Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632. 139

która w swojej ofercie posiada cały wachlarz ciekawych gadżetów o atrakcyjnym wyglądzie. A więc... czy warto go kupić? Zacznijmy od wyglądu. Urządzenie na pierwszy rzut oka przypomina maszynkę do mielenia mięsa, jednak w dużo atrakcyjniejszej formie. Obudowa stylizowana jest na lata 50-te. Boki wykonane są z bordowego, metalicznego tworzywa, pozostałe części są z kolei beżowe lub transparentne. Składa się(...)pracy. Sam sorbet przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy do wlotu włożyć dowolną ilość zamrożonych owoców (minimum 24h), popchnąć je za pomocą dołączonej części i... podstawić miseczkę. Po chwili będziemy mieli gotowy sorbet! Do tej pory próbowałam sorbetu brzoskwiniowego i bananowego z zamrożonymi markizami. Sorbety wyszły oczywiście bajecznie pyszne! Należy pamiętać, że urządzenie może pracować bez przerwy maksymalnie trzy minuty. Potem trzeba

Poranek na słodko
Pyzy z mięsem. Bezglutenowe 147

Pyzy z mięsem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 cebule 10-12 ziemniaków mąka ziemniaczana, 1/4 objętości ziemniaków oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Ziemniaki obrałam, ugotowałam i przestudziłam. Niestety nie mam praski, więc użyłam tradycyjnego tłuczka do ugniecenia ziemniaków. Ugniecione ziemniaki podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie(...)dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto.  W międzyczasie obrałam i pokroiłam cebulkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy delikatnie podsmażyłam mięso z dwoma cebulkami. Do farszu dodałam sól, pieprz, majeranek i odstawiłam do wystudzenia.  Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nakładałam farsz i formowałam kulki. Ta część wymaga cierpliwości

nietadieta
Zapiekanka mięsna 136

Propozycja na połączenie mięsa z warzywami. Składniki 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 300 g porów 250 g pieczarek 50 g masła 7 łyżek oleju 1 łyżka sosu worcester 1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki 175 g mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 żółtko sól , świeżo zmielony pieprz Przygotowanie   Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora(...)pokroiłem w cienkie krążki. Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki. Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese 140

się udało. Sekretem była świeża bazylia i świeże oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności. 'spaghetti bolognese' Składniki (na 4 porcje): - 500g mięsa mielonego wołowego - 2 puszki pomidorów (jedna puszka pomidorów w całości bez skórki, druga puszka - pomidorów bez skórki, pokrojonych) - 1 średniej wielkości cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka cukru - papryczka(...)ugotowania - starty ser Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą

CookYourself
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 152

glinianym wielkim garnku, aż nabierze mocy. Ukiszoną kapustę należy lekko sparzyć i zawijać w nią farsz tak samo jak w zwykłą lub włoską kapustę. SKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego najlepiej łopatki 3 woreczki ryżu 2 duże cebule 1 ząbek czosnku garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, ziarenka smaku bulion + łyżka przecieru pomidorowego główka kapusty (w moim wykonaniu kiszona ale może(...)pojedyncze liście. Ryż zagotować w osolonej wodzie nie doprowadzając do całkowitej miękkości.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć.Grzyby namoczyć a następnie drobno pokroić. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę,grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem

Kuchnia w opałach
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 172

Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane)1  kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg)2 cebule3 ząbki czosnku 2 marchewkiszklanka świeżego albo mrożonego groszku200(...)majeraneknatka pietruszki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy z masłem i mlekiem. Dodajemy tymianek, majeranek oraz pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
Mussaka 178

Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.   Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)smażenia Jogurt Sok z cytryny   Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane

Smakowity Blog Kulinarny
Tagliolini z klopsikami 191

klik  SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski   makaron św 300 gram jak go zrobić  klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny) mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1szt kaszkę manną 2 łyżki  bułkę tartą 2 łyżki sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidora płatki pomidorów suszone  woda(...)liść laurowy 2 szt tymianek 3 gałązki rozmaryn gałązkę  oliwa do smażenia  woda do podlania ok 50 ml  sól, pieprz świeżo zmielony  SPOSÓB WYKONANIA: KLOPSIKI - mięso doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem,mieszanką bazylii czosnku, pomidora  dodaję płatki pomidora (ok dwie łyżki), wsypuję kaszkę, bułkę tartą i dolewam zimnej wody, dodaję jajko wyrabiam na jednolitą masę

Basia w kuchni
Kotlety mielone z cielęciny 98

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlet mielony u mnie musi powiązany być z buraczkami. Podobnie, jak bigos…Ta! Kiedyś rodzina stołowała się w „Słoneczku”. Wykupione obiady abonamentowe, tegesy i tam takie różne rzeczy. U mnie obiad w większości wyglądał tak…bigos, ziemniaki, buraczki i kompot :P No wiem…ale to tak pysznie smakowało(...)bułka wrocławska 2 szklanki mleka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz       Przygotowanie:     Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy.   Cebulę i czosnek siekamy.   Mięso mielimy.     Składniki wyrabiamy z jajkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.   Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na rozgrzanym tłuszczu

R'n'G Kitchen
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 121

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy

Markowy smak
Pieczone gołąbki bez zawijania 284

również na gołąbki bez zawijania . Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania  w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne,  rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz(...)Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym

magiczna kuchnia Kasi
Pulpeciki w sosie pomidorowym 159

gustu przypadła mi passata pomidorowa  oraz ketchup pikantny, który ma w sobie to coś  i nie przypomina smaku większości znanych nam ketchupów. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 700 g passaty pomidorowej Jamar 2 łyżki ketchupu Jamar (opcjonalnie) 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia  zioła prowansalskie słodka papryka(...)podsmażyć na tłuszczu, po ok. 3 minutach dodać posiekany czosnek, łyżkę masła, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość podsmażyć chwilę i dodać do mięsa. Masę posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki, podsmażyć je na patelni po smażeniu cebuli. W garczku zagotować 3 cm  wody i po usmażeniu pulpecików przełożyć je do garczka

Malinowo w kuchni
Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym 196

bardzo mu smakowały, że zniknęły w mgnieniu oka, co akurat mnie bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste! Składniki na 10 sztuk:  10 sztuk makaronu cannelloni 500g mięsa mielonego z szynki 1 czerwona cebula 3 łyżki bułki tartej + do panierowania ½ szklanki mąki pszennej 2 małe jajka Sól, pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia     Składniki(...)płaska łyżeczka masła Sposób przygotowania: Makaron cannelloni wrzucamy do gotującej się wody na 1 ½ minuty. Odcedzamy i osuszamy, a następnie układamy w odstępach obok siebie na wysypanej mąką desce. Mięso doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy bułkę tartą. Gotowym nadziewamy obgotowane i przestudzone rurki makaronowe. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu

Kuchnia w czekoladzie
A'la pasztet jęczmienny z wołowymi klopsikami i kukurydzą 130

niedźwiedzi odgrywa tu kluczową rolę. Taki a'la pasztet może stanowić danie obiadowe (do tego jakiś sos i sałatka), czy też dodatek do pieczywa. Składniki: Klopsiki: 500g wołowego mięsa mielonego 2 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 5-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duże jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oregano sól(...)chlebowej 1 szkl. mleka 100g śmietany 30% 1 duże jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego drobno żółtego sera sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pulpety: Całe mięso wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki ugotowanej i ostudzonej kaszy jęczmiennej i pozostałe składniki. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę i formujemy pulpeciki. Pozostałą kaszę jęczmienną łączymy ze startymi na grubych

Kolorowy Przepisownik
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 147

Roladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku Ser Feta 100 gram Łyżeczka cynamonu Szczypta chili Szczypta soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru trzcinowego Oliwa z oliwek Roladki z bakłążana. W kuchni indyjskiej, afrykańskiej czy śródziemnomorskiej oberżyny stanowią istotny składnik jadłospisu(...)różnorodny sposób,np. są podstawą greckiej moussaki, składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy

Markowy smak
Zapiekanka z ziemniakami i warzywami 221

dusimy z warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła(...)śmietaną/majonezem. Dodajemy jajko, czosnek i wszystkie zioła, odstawiamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy na średnio twardo, jeśli będą za długo gotowane rozpadną się-delikatnie solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy

sierotka maRysia w kuchni
Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym 165

lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł.  Składniki:  250 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła  100 g kaparów  1 cebula 3 ząbki czosnki  100 ml wody  200 g pomidorów bez skórki  garść świeżej bazylii(...)mąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy

Niezły Młynek
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 167

Moje gołąbki kapustę włoską mają również w farszu, jest to środkowa część główki, której nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować(...)zdjąć, a resztę główki kapusty gotować do miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut. 4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube

Jadło i czytadło
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 217

kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki(...)kroimy w kostkę, marchewkę, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut.  Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki po ukraińsku 154

razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi olej sól, pieprz(...)sól Wykonanie: Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć

IMPRESJA SMAKU
Lasagne z rukolą i serem blue 180

takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos pomidorowy 200 mldodatkowo:ser pleśniowy typu blue 100 grukola(...)masła, 3 szklanki mleka, 3 łyżki mąkimakaron do lasagne (z tego przepisu)Sposób przygotowania:Makaron do lasagne przygotowujemy z tego przepisu. (Można również wykorzystać gotowy.)Do szerokiej patelni wrzucamy mięso, dodajemy sól i pieprz i smażymy na małym ogniu. Czosnek obieramy i miażdżymy przez praskę - to samo robimy z cebulą. Dodajemy zioła i dalej smażymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania