mięso mielone - 23354 przepisów (strona:544/1557)

Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 123

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mięsna zapiekanka pod puree ziemniaczano-marchewkowym 500 g mięsa mielonego ( u mnie z indyka, ale może być inne) 2 łyżki oleju 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 g pieczarek 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz(...)dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę i lekko się podsmażą. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać mięso. Łopatką rozdrobnić mięso na patelni i smażyć ok 5-10 minut, dodać pomidory i oregano i poddusić całość ok 5 minut. Do mięsa dodać odłożone wcześniej pieczarki, wymieszać, doprawić solą

Smaczny zeszyt
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 183

Składniki: Pulpety: - 0, 5 kg mięsa mielonego z indyka - cebula - 2 ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki(...)półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2.  Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć

Cook&Love
Gołąbki z młodej kapusty. 226

młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę(...)minut. Przestudzoną kapustę dzielimy na osobne liście, odcinając z każdego zgrubienia (tzw. nerw) u nasady. Całe, duże liście odkładamy, natomiast tymi uszkodzonymi wykładamy naczynie żaroodporne.      Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, ryż, doprawiamy solą i pieprzem. W każdy liść wkładamy porcję farszu i zwijamy (w podobny sposób jak krokiety), układamy ściśle obok siebie

Rozpustne gotowanie
Klopsy w sosie pomidorowym 192

papryka słodka papryka ostra  cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy(...)wcześniej smażyliśmy klopsy rumienimy mąkę (powinna być jasnobeżowa) a następnie uzyskaną zasmażkę podlewamy sosem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i przelewamy z powrotem z patelni do garnka z mięsem. Mieszamy delikatnie

Qchnia po prostu
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM I CHILI 136

mielonej wołowiny 3,5 litra bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1 papryczka jalapeno 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych  1 łyżeczka kuminu rzymskiego  1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz ser cheddar  Ziemniaki kroimy w kostkę(...)wrzucamy do garnka. Dolewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut i wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę w proszku. Na rozgrzanej patelni smażymy mięso mielone, przyprawione kuminem i pieprzem, aż do zrumienienia. Gdy będzie gotowe wrzucamy do zupy. Teraz dodajemy odsączone warzywa z puszki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupę najlepiej podawać posypaną

KuchcikoweLove
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 285

sałatek, czy innych dań to taki wcześniej pokrojony i lekko posolony. Puszczenie soków sprawi, że nie będzie miał w sobie goryczy. Spróbujcie :)   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 4-5 ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa(...)papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje

ChilliJemy
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 232

miesa mielonego gotuje 1,5 szklanki ryzu (300 g ryzu) i jest to naprawde proporcja idealna. Skladniki na 20 golabkow: 1 dosc luzna glowka kapusty 1 kg miesa mielonego (kupuje juz przyprawione bez czosnku) 1 cebula olej 1 przecier pomidorowy-300g 1 lyzka maki smietana kwasna-100g sol,pieprz,bulion warzywny WYKONANIE: Kapusta powinna byc luzna,aby liscie(...)ryzu zalac 2,5 szklankami wrzacej wody ( mniej niz zwykle,by pozostal lekko twardawy).Do gotowania zamiast soli dodac 1 lyzeczke przyprawy warzywnej. Cebule drobno pokroic i lekko zezlocic. Mieso mielone wymieszac z dodatkiem podsmazonej cebuli i ryzu,doprawic do smaku sola i pieprzem. Porcje nadzienia klasc na lisciach kapusty,zawijajac boki do srodka,a nastepnie zwinac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraki faszerowane 209

Składniki: 8 - 10 dużych buraków 30 dag mięsa mielonego ser feta łyżeczka suszonego oregano skórka otarta z cytryny sól, pieprz cebula Wykonanie: Obecnie możemy kupić już ugotowane i obrane buraki, jeśli jednak nie macie takich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku(...)oraz wąs :) Odkrajamy i zachowujemy górną część, a łyżką wydrążamy środek. Cebulę siekamy w drobną kostkę, przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez

Taste Of My Day
Rolowany ser 269

nabiału, z serem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki   250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko(...)rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w drobna kostkę cebule i przeciśnięty ząbek czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy do smaku. Gdy mięso zmieni kolor dokładamy odsączone i poszatkowane suszone pomidory oraz liści kapusty (bez zgrubiałej białej część). Podsmażamy aż płyny z kapusty i mięsa się zredukują

Pyry na Gaz
Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 230

Składniki: 1nieduża główka kapusty 0,7 kg mięsa mielonego 400 g ziarna orkiszu zioła do smaku sól pieprz Wykonanie Z kapusty wykroić głąb. Główkę kapusty zanurzyć w garnku z wrzącą wodą na chwilę. Zdjąć wierzchnie liście i ponownie włożyć do wody. Kolejno zdejmować liście i zanurzać. Farsz Wypłukać ziarna przed gotowaniem. Na każdą szklankę ziarna orkiszu wlać(...)zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką . Pokrywka musi być ściśle dopasowana do garnka , aby para nie mogła się wydostać Dusić ziarno pod przykryciem przez kolejne 15 minut. W misce wymieszać mięso i ugotowane ziarna orkiszu. Doprawić do smaku , solą, pieprzem i ziołami. Na każdy liść kapusty kłaść porcję farszu,zawinąć. Gołąbki układać jeden obok drugiego w garnku . Wlać

w mojej kuchni
Zapiekanka z makaronem 373

Składniki: 250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki 1 puszka pomidorów krojonych 200 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szt. cebuli białej 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego Olej do smażenia Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez(...)minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cebulę, krojąc ją w drobną kostkę i podsmażając na złoto na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem

Emcia Pichci
Gołąbki w sosie pomidorowym 252

wcześniej sama ich nie robiłam, jedynie przyglądałam się mojej mamie, gdy byłam dzieckiem. Przepis jest prosty, wystarczy odrobina cierpliwości i gotowe :) Składniki: spora główka młodej kapusty 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 gram ugotowanego ryżu 1 cebulka 2 ząbki czosnku sól pieprz litr bulionu dwie łyżki przecieru pomidorowego łyżka mąki pszennej pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku(...)głąb i gotujemy ją we wrzątku przez około 8 minut aż liście zmiękną. Po tym czasie wyciągamy kapustę z wody, odstawiamy na chwilę aż delikatnie przestygnie. W tym czasie mięso mielone mieszamy z ryżem, posiekaną drobno cebulką i czosnkiem oraz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowany farsz nadaje się już do naszych gołąbków. Z kapusty odrywamy

Mango Papaja
Ziołowe pulpety ze szpinakiem 187

szpinak chroni przed miażdżycą, szczypiorek dla wzmocnienia kości, cebula dla młodości. Co tam z tego wychodzi? Przepis na pyszne i zdrowe pulpety😉 Przepis na 6 porcji Składniki : - 1 kg mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo - wołowego - garść solidna szpinaku - mały pęczek szczypiorku - mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej - 1 łyżka posiekanego kopru - duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego(...)rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek i smażę , do momentu aż cebula się zeszkli. Studzę do takiej temperatury, żeby można było dotknąć bez problemu ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i  przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety

Kuchnia Pełna Emocji
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 181

Pasztet wyszedł nie za suchy, pyszny i delikatny. Dobrze doprawiony, idealny na świąteczny stół ale nie tylko.  Przygotowanie takiego pasztetu to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Taki pasztet piekę zazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw(...)kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem i przyprawą do pasztetu. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je z przygotowanym wcześniej

Zrób to smacznie
Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 136

ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 20 gramów świeżych drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli i tyle samo cukru. Składniki na farsz: 800 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 2 cebule, sól, pieprz, olej. Będziesz potrzebować też około 0,5 litra oleju, aby usmażyć paszteciki. Jak zrobić paszteciki szczecińskie? W dużej misce rozpuść(...)miski, odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Cebulę posiekaj, wrzuć z na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju, dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż mieszając i rozdrabniając grudki do lekkiego zrumienienia. Farsz należy zmiksować lub przepuścić przez maszynkę – powinien mieć gładką konsystencję przypominającą pasztet. Z ciasta odrywaj kawałki wielkości

Kulinarna Polska
Keto jadłospis na 40 dni 227

zatem keto jadłospis na 40 dni: DZIEŃ 1 ŚNIADANIE – sałatka z kurczakiem i orzechami pecan + bulletproof coffee LUNCH – zupa chrzanowa z kiełbasą i jajkiem OBIAD – kotlety mielone z puree z kalafiora i kapustą kiszoną Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 2 ŚNIADANIE – jajka poszowane z awokado , słonecznikiem(...)zupa pomidorowa z mięsem z kurczaka i makaronem shirataki Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 39 ŚNIADANIE – sałatka z pomidorami suszonymi , pesto bazyliowym, szpinakiem i orzeszkami pinii z kurczakiem wędzonym i jajkiem w koszulce LUNCH – czekoladowa panna cotta na krokancie orzechowym OBIAD – cukiniowe łódeczki z mięsem mielonym i pieczarkami

Modern Cave Girl
Pyszna papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem 178

więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania papryki faszerowanej będziemy potrzebowali: około 6 średnich papryk 200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu 400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka) cukinia około 250 g cebula około 100 g 3 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku około 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: około 1 łyżeczki pieprzu(...)usuwam gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół. Przygotowanie farszu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję mięso, czosnek i smażę około 5 minut. Następnie dodaję cukinię i smażę około 3 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam, dokładnie mieszam i smażę około 3 minut. Tak przygotowane mięso

Uwaga Babcia Gotuje
Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce 652

Naleśniki po bolońsku pod beszamelem (4 porcje) Składniki na naleśniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Składniki na sos: 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2 łyżki oleju roślinnego(...)czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki. Przygotowanie sosu: W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj olej i mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj pomidory i zioła

karmelowy

Proponowane wyszukiwania