podobnej zapiekanki to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki będziemy potrzebować: 1 główka młodej kapusty około 1,2 kg 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 kg mięsa mielonego 400 g ryżu (przed gotowaniem) 200 g cebuli 3 duże ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenie Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach: 32 cm x 22 cm Link(...)patelni na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła i lekko zrumieniła. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do wystudzonego ryżu dodaję podsmażoną cebulę, mięso, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Przecier pomidorowy doprawiam solą i pierzem i dokładnie mieszam. Teraz na dno naczynia żaroodpornego daję połowę przecieru pomidorowego i rozsmarowuję Na przecier układam
Uwaga Babcia Gotujekolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek(...)następnie posypać solą (lub Vegetą) i odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut
MarciochaKucharzywypróbowany już w zeszłym roku. Piekłam go z użyciem twarogu w kubełku już zmielonego. Następnym razem kupię zwykły twaróg i sama go zmielę w domu. Takie serniki z własnoręcznie mielonego sera mają bardziej wyrazistą konsystencję i zdecydowanie bardziej smakują mi i mojej rodzinie. Niezależnie od tego sernik wyszedł bardzo smaczny i bardzo szybko zniknął. Przepis na poniższy sernik zaczerpnęłam(...)Sernik z truskawkami Przygotuj wagę kuchenną, miarkę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, miski, dużą miskę lub makutrę, garnek, mikser, tortownicę, trzepaczkę, nóż i ewentualnie deskę do krojenia, ewentualnie maszynkę do mielenia mięsa. Przygotuj składniki: Spód kruchy: 1/2 kostki margaryny, 3 jajka, 1 szklanka mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki ciemnego kakao
blog.moje-pasje.infociasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą
Marder&Marder Manufacturepół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy(...)odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym
Mango PapajaBędziemy potrzebowali: papieru ryżowego oleju do smażenia Składniki na farsz: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 50 g kiełków brokułu 1 posiekana w kostkę cebula 2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach 30 g grzybów mun (grzyby moczymy we wrzątku – odcedzamy, studzimy, siekamy) 100 g makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę(...)usmażyć później jeszcze raz Podajemy z sosem rybnym lub sosem z: sosu sojowego 6 łyżek oleju sezamowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka Artykuł Sajgonki z mięsem wieprzowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmielonej wieprzowiny Puszka czerwonej fasoli Mała, drobno posiekana czerwona cebula 1 żółta papryka pokrojona w kostkę ½ szklanki startego bursztynu lub parmezanu 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka oleju plus odrobina do posmarowania formy do pieczenia Opakowanie placków tortilla (6 sztuk) Sos 3 łyżki oliwy 3 łyżki mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mielonej(...)winnym, solą i pieprzem. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na tłuszcz posiekaną cebulę. Smaż 5 minut aż zmięknie. Wtedy dodaj pokrojoną paprykę i mielone mięso. Smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką do momentu aż ściemnieje i nie będzie w nim surowych kawałków. Dodaj czerwoną fasolę i kilka łyżek sosu enchilada. Posól i popieprz. Krok
Niedzielny kucharzpiekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;) Składniki na około 12-14 gołąbków: 1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 główki sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki(...)wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości. 5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista. 6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście
Gotowanie...to proste !mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest
Cztery Fajerymgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu tych wszystkich smakołyków. Niewielkie gabaryty(...)zmieści się nawet w bardzo małej kuchni. Gotowanie na parze i gotowanie indukcyjne, przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt, krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook. Nie muszę już szukać wagi – jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo pyszne. Wszyscy miłośnicy mięsnych dań z grilla znajdą tu pomysły dla siebie. Polecamy nasze pyszne i sprawdzone przepisy z grilla: Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne kofty przygotowuje się oczywiście z mielonego mięsa. Te różnej wielkości i kształtu klopsy i klopsiki popularne są w wielu krajach, m.in. na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Dwa lata temu, gdy jadłam jeszcze mięso, zamieściłam na blogu przepis na greckie wołowe keftedakia , zaś rok temu już na wegetariańskie keftedes z halloumi i kaszy jaglanej . W tym roku(...)cukinii i ciecierzycy Składniki / na 16 sztuk: 2 średnie cukinie sól 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka oliwa 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (można zastąpić mieloną kolendrą) ok. 80 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić inną mąką lub bułką tartą) pieprz do podania: gotowe
Chilli Czosnek i Oliwalubię marnotrawstwa, więc zrezygnowałam z piękna niewielkich sajgonek na rzecz praktycznej strony sajgonów. To by było na tyle ;) Ale wciąż się pyszne, obiecuję! ;) Składniki: - 500 gram drobno mielonego mięsa (u mnie wieprzowe z łopatki) - 2 opakowania papieru ryżowego po 200 gram - 100 gram makaronu ryżowego (suchego) - 25 gram grzybów Mun (suchych) - 1 średnia cebula - 1 duża marchewka - kawałek świeżego
Życie zamknięte w smakumałym wioskowm sklepie, uff. Ciastka bez smalcu i bez tego zapachu to już nie są te ciastka, a mają być właśnie TE. Potrzebujemy też takiej starej maszynki do mielenia mięsa, na korbkę i odpowiedniej nakładki. Wtedy sobie spokojnie kręcimy, palcami dociskamy ciasto i mamy nad wszystkim kontrolę i w ten sposób możemy zużyć całe ciasto bez strat. Z maszynką elektryczną(...)łyżką. 2. Następnie przerzucamy wszystko na blat, zagniatamy, formujemy taki wałeczek i kładziemy na przykład na talerzyku, nie chłodzimy tego ciasta. 3. Instalujemy sobie taką starą maszynkę do mielenia z odpowiednią nakładką do ciasteczek i w ten sposób wytworzymy ciasteczka. 4. Kręcąc korbką wyciskamy sobie pasek ciasteczek, który układamy na desce, przycinamy do rozmiaru ciasteczek i układamy na blasze
Kawa z mlekiemoleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 – 4 łyżki ketchupu 2 łyżeczki musztardy 3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż w 2 mm plastry(...)sama patelnie co smażył się boczek wlewamy olej (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodajemy). Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody). Dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Mięso pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasto krótko wyrabiamy
Themo przepisy