mięso mielone - 23354 przepisów (strona:554/1557)

Lekkie kotleciki drobiowo-pieczarkowe 367

Kotleciki z piersi kurczaka z pieczarkami i natką pietruszki to moje ostatnie odkrycie. Są lekkie, bo zrobione z chudego mięsa, ale dzięki podsmażonym grzybom idealnie miękkie i wilgotne w środku. Moje dzieci je pokochały! Podałam je z pomidorami, bazylią i czerwoną cebulą. Do tego kasza kus kus, ryż, albo po prostu świeże pieczywo i pyszny obiad gotowy(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, smażyć na nim partiami pieczarki na złoto. Ważne, aby robić to partiami, żeby grzyby się usmażyły, a nie udusiły. Przestudzone pieczarki wymieszać z mielonym mięsem, natką, przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko dobrze wyrobić, można dodać 1 łyżkę wody, jeśli masa jest zbyt gęsta, jeśli zbyt rzadka - dodać nieco bułki. Formować nieduże kotleciki, panierować lekko

Kulinarne Inspiracje
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 147

podróży po Toskanii. Tak więc w najbliższym czasie na mym stole i na blogu  będą gościć dania włoskie.  Składniki (wymieszać razem z mięsem): 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 łyżka condimento per pasta alla pizzaiola- origano, pomodoro, paprika, sale 1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini, olive, farina di riso(...)Jeżeli chodzi o dostępność produktów to są setki stron internetowych, które oferują asortyment z całych Włoch.  Czas realizacji wtedy takiego zamówienia do 3-5 dni roboczych.  Przygotowanie: Mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na małe pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią

ClauditteMissCooking
Klasyczny włoski sos pomidorowy 95

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać. 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa* z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia(...)możecie przetrzeć go przez sito. Ja tego nie robię. 2 suszone liście laurowe sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli * temperatura blendera zmienia konsystencję i smak pomidorów, dlatego mielimy pomidory w maszynce Czytaj więcej: Klasyczny włoski sos pomidorowy The post Klasyczny włoski sos pomidorowy appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 187

różnymi kaszami, lubię też te bez  mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego(...)szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich

Smakowity Blog Kulinarny
Sajgonki po polsku 345

tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej 1/2 dużej papryki zielonej 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju(...)Mieszamy i wyciągamy po 5 minutach. Przelewamy obficie zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia. 2. Pieczarki, paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno siekamy, np przy pomocy rozdrabniacza. Dorzucamy do mięsa mielonego i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przygotowanym farszem obtaczamy dokładnie każdy świderek. Odkładamy na posypaną mąką deseczkę i schładzamy w lodówce.  3. Papier ryżowy namaczamy wedle instrukcji

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka 127

kasza gryczana (hreczana) była tam masowo uprawiana i stanowiła podstawę wyżywienia lokalnej ludności. Gołąbki ruskie to danie w formie smażonych kotletów przygotowanych z kaszy gryczanej, ryżu, poszatkowanej kapusty i mięsa. Mocy nadaje mu lasowiacki sos grzybowy, który jest wręcz niezbędny, by gołąbki miały swój właściwy smak. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Miasta z gminy Leżajsk został opublikowany w „Wielkiej(...)Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Gołąbki ruskie – kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 główki świeżej kapusty 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy gryczanej 1/2 szklanki kaszy manny 500 g mięsa mielonego 2 jajka sól, pieprz bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Składniki na sos grzybowy: 40 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła

Trzeci talerz
Gorące papryki 177

które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli(...)potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze odrobiną gorącego bulionu lub wody. Taki ryż powinien być miękki po 20 minutach duszenia. Na osobnej patelni podsmażamy mięso i drobno pokrojony boczek. Pomidory z puszki kroimy każdy na cztery części i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Chwilę razem dusimy bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował. Solimy

Kulinarne przemyslenia
Pulpeciki z groszkiem 155

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku(...)Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety

W królestwie smaków Beaty
Rigati tricolore z sosem bolognase. 183

Składniki: 80 dag makaron trójkolorowy  10 dag parmezan 15 dag ser mozzarella Sos boloński: ½ kg  mięsa, mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 4 ząbki czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku  pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki(...)makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika i zapiekać  20 -  25 minut, do zrumienienia sera. Sos boloński: Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 426

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)jajka 0,5  szkl. mleka 0,5  szkl. wody mineralnej ½  łyżeczka soli. Dodatkowo. 1 jajko 1 łyżka startego sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu

Kulinarny karnet Christophera
Lasagne z farszem mięsnym i warzywnym 157

Składniki: około 250 g makaron typu lasagne 150 g sera żółtego Farsz mięsny: 500 g mięsa mielonego (najlepiej chudej wieprzowiny) 1 cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i cukier do smaku łyżeczka papryki słodkiej 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do pizzy 1 łyżka octu balsamicznego olej Farsz(...)szklanki mleka pół szklanki słodkiej śmietanki pół łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz  Farsz mięsny: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i usmażyć. Wlać szklankę wody i dusić. Dodać pomidory, koncentrat, ocet, zioła i paprykę. Gotować kilkanaście minut aż płyn nieco zgęstnieje. Doprawić octem, solą, cukrem i pieprzem. Farsz warzywny: Cebulę

Czerwień i błękit
Wegetariańskie chili con carne 94

łatwe do zrobienia. No i zdrowe. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 Nazwa dania powinna brzmieć: chili sin carne, bo przecież nie ma w nim mięsa, ale w gruncie rzeczy nie ma to żadnego znaczenia. Przecież są wegetariańskie flaki i nikomu to nie szkodzi:) No i w ogóle są pyszne. Takie samo jest wegetariańskie chili con carne(...)drobno pokrojone i przesmażone z cebulką pieczarki. Drugim, bardzo ważnym składnikiem, jest cieciorka, wcześniej podpieczona w piekarniku, którą trzeba lekko przemielić w blenderze, lub posiekać, żeby uzyskać strukturę mielonego mięsa. Cieciorkę można byłoby dodać bez pieczenia, ale wyciągnięta z piekarnika i zmiksowana zmienia się w delikatne, aczkolwiek wyczuwalne drobinki. Wegetariańskie chili con carne nie może się obejść bez tortilli

Niedzielny kucharz
Enchilada z kurczakiem 122

się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut. Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę(...)kukurydzy z puszki szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 papryczka chili drobno posiekana 400 g sera mozzarelli, wybrałam kulki przekrojone na pół świeża kolendra – 1 doniczka przyprawy do mięsa: 3 ząbki czosnku drobno posiekane, ostra i słodka papryka do smaku, 2,5 łyżeczki kminu rzymskiego, niecałe 2 łyżeczki wymieszanego suszonego oregano i bazylii SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY

Zasmakuj Kuchni
Pyszna i rozgrzewająca ZUPA MEKSYKAŃSKA - szybki pomysł na obiad 213

przygotować taką zupę bo jest bardzo smaczna. Do przygotowania zupy meksykańskiej będziemy potrzebowali: Garnek 4 l 2 l wywaru warzywnego lub wody (z wywarem jest lepsza) 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe) 2 papryki czerwone puszka 400 g kukurydzy puszka 400 g fasoli czerwonej puszka 400 g fasoli białej(...)oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Natkę pietruszki siekam. Przygotowanie zupy: W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3-4 minut. Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę

Uwaga Babcia Gotuje
Cukinia faszerowana 200

obiad. Polana sosem lub nawet bez sosu, jest przepyszna. Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku, ale w połączeniu z dodatkami, jak np. z dobrze doprawionym mięsem mielonym nabiera charakteru. Ważne, żeby używać cukinii z miękką skórką (młodej), twarda skórka nawet po upieczeniu nie jest zjadliwa. Podobnie do cukinii robię paprykę faszerowaną z tym, że papryka kojarzy(...)farsz nam nie wypłynął podczas pieczenia). Wydrążone kawałki cukinii natrzeć mieszanką przypraw i odstawić na kilkanaście minut. Przygotować farsz - ugotować i wystudzić ryż, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso zmielić w maszynce do mięsa, dodać do ryżu i cebulki, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawami i koncentratem pomidorowym. Każdą cukinię zapełnić farszem, po wierzchu po wierzchu posypać startym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie