mięso duszone - 8529 przepisów (strona:363/569)

Młoda kapusta po poznańsku 673

Słodko octowe potrawy to charakterystyczny smak Wielkopolski. Sezon na młoda kapustę w pełni zapraszam więc do spróbowania jej w nowej odsłonie. Młoda kapusta to świetny dodatek do mięsa lub młodych ziemniaczków. Składniki: główka młodej kapusty 1 cebula 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki octu 2-3 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczynamy od poszatkowania i wypłukania kapusty.   Do wysokiego garnka (takiego(...)kapusta i nie wypadała przy mieszaniu) wrzucamy 2 łyżki smalcu i rozpuszczamy go. Kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy kapustę i dusimy na małym ogniu często mieszając. Jeżeli kapusta się przypieka można dolać odrobinkę wody. Dusimy do czasu aż kapusta nie zmięknie. Potem dodajemy ocet i cukier do smaku i gotowe Czas

Kulinarna Patilogia
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 130

bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać do niego przestudzona kaszę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, jajko i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki(...)rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą.  Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować  jedną łyżką  sosu z patelni. Wlać na patelnie i energicznie rozmieszać. Zagotować i doprawić solą

Gosia gotuje
Pulpety z warzywami 223

spore marchewki pietruszka  papryka czerwona 2 duże cebule + 1 malutka do pulpetów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, olej 1. Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Solimy i pieprzymy do smaku, zagniatamy na gładką masę, z której formujemy niewielkie pulpety. Gotujemy je przez 25 minut.  2. Cebulę(...)pietruszkę w półplastry.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy paprykę i pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku. 4. Do warzyw dodajemy pulpety, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut

Szefowa kuchni
21 przepisów na kolację, na ciepło! 23403

Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami(...)oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą  Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem

Moja smaczna kuchnia
Razowe spaghetti z pieczarkami i papryką 247

świeża  twardy ser do posypania  PRZYGOTOWANIE Makaron  gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodajemy mięso mielone. Dobrze je rozdrabniamy - najlepiej drewnianą łopatką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy obficie ziołami, papryką słodką i w/g upodobań - ostrą. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.Gotujemy około(...)czasu do czasu mieszając. W tym czasie podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki (przyprawione solą i pieprzem)  z pokrojonymi w kostkę paprykami ( około 10 minut). Dodajemy do sosu i dusimy razem do końca pozostałego czasu..                              Posypujemy startym serem, smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety... 183

kurczaka, papryką chili, mąką i delikatnie wymieszać #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski na gorącym oleju usmażyć na rumiano, dodać cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda porcję mielonego(...)wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak curry z ananasem 315

ananasów sproszkowany imbir sól pieprz (opcjonalnie) łyżka masła klarowanego (opcjonalnie) łyżka mąki Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie smażymy. Gdy mięso jest gotowe zrzucamy je na głęboki talerz, a na patelni rozgrzewamy ponownie olej. Szklimy na niej pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy nabierze ona złotego koloru dorzucamy pokrojone na kawałki plastry(...)puszki mleczka kokosowego, zalewę z ananasów, 3 czubate łyżeczki curry, pokrojony czosnek i pół łyżeczki sproszkowanego imbiru. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy razem kilka minut. By sos miał bardziej kremową konsystencję możemy dodać do niego łyżkę masła klarowanego. Jeśli sos wyszedł nam zbyt wodnisty możemy rozprowadzić w nim łyżkę mąki i zagotować

Dieta bez mleka
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 216

łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie Mięso kroję na kawałki o wymiarach mniej więcej 2x2 cm. Wkładam do miski, zalewam marynatą, mieszam aby każdy kawałek był nią pokryty i odstawiam na noc do lodówki.  Następnego dnia podsmażam kurczaka(...)zrumieni, dodaję pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany imbir, pokrojone w cienkie krążki papryczki chili, liście limonki, skórkę pomarańczową i pokruszone orzeszki ziemne (trochę orzeszków zostawiam do dekoracji). Duszę na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki czyli około 30 minut do godziny. Przed podaniem posypuję pozostałymi orzeszkami ziemnymi i natką kolendry lub pietruszki. Podaję z ryżem lub chlebami naan

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 82

ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka. Wymieszać delikatnie, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Indyka podsmażamy na rozgrzanej patelni(...)rondla z grubym dnem wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię i przepłukaną wcześniej soczewicę. Podlewamy odrobiną wody. Następnie dodajemy pomidorki z puszki oraz przyprawy. Dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz podsmażonego indyka. Gotowe danie serwujemy z ryżem. Artykuł Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pierogi z serem korycińskim i sosem z sałaty 133

awokado gałka muszkatołowa sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane ziemniaki dokładnie łączymy z serem, najlepiej zrobić to przez maszynkę do mielenia mięsa, średnie oczka. Nie doprawiamy, ponieważ ser ma taki smak, że szkoda czymkolwiek go zaburzać. Przygotowujemy ciasto. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko(...)masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos. Sałatę dusimy pod przykryciem na mleku. Dodajemy olej i siemię lniane. Blendujemy, do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podajemy z pierogami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Gorąca zupa - Bloody Mary - z masłem pietruszkowym 175

wódki 50 g miękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić na niego cebulę i zmiażdżone(...)składniki, dodać chili, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i podsmażyć przez ok. 2-3 minuty. Podlać cebulę wódką, zamieszać i dopełnić szklanką bulionu i pokrojonymi w kostkę pomidorami z puszki. Dusić na średnim ogniu pod przykrywką przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony w cienkie krążki seler naciowy i świeże warzywa, dodać resztę bulionu i dalej gotować

Sztuka gotowania w/g Samiry
PULPETY Z KASZĄ MANNĄ 134

krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE  Pulpety:  Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy.  Sos: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy(...)ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem

słodki bratek
Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym 197

włoskie spaghetti z sosem pomidorowym. W Polsce niestety panuje przekonanie, że spaghetti powinno być z „ogromną” ilością mięsa, nic bardzo mylnego. Prawdziwe włoskie spaghetti wcale nie zawiera mięsa (za wyjątkiem spaghetti Bolognese). Włoskie spaghetti z sosem pomidorowym – składniki puszka pomidorów pelati 2 ząbki czosnku szczypta oregano szczypta bazylii oliwa sól pieprz makaron spaghetti Włoskie spaghetti z sosem(...)podsmażamy dosłownie przez chwilę na odrobinie oliwy z oliwek. Tutaj dodajemy czosnek na jeszcze zimną oliwę, inaczej się spali i będzie gorzki. Dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy aż zmiękną. Doprawiamy do smaku oregano, bazylią, solą i pieprzem. Sos blendujemy. Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, a następnie polewamy go odrobiną sosu. Zwróćcie proszę uwagę, że makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kalerosse w śmietance z parmezanem / Creamed parmesan kalettes 295

brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem(...)można sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami i rybami, świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Polecam, bo to samo zdrowie! Scroll down for recipe in English Kalerosse w śmietance z parmezanem (2-3 porcje) Składniki

karmelowy

Proponowane wyszukiwania