dodać można także masło i oliwę – nie koniecznie zresztą na początku, zwłaszcza masło należałoby dodać raczej na sam koniec. Jeśli jednak boczek nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, warzywa i mięso podsmażamy na oliwie. Z kolei na etapie podania sosu z makaronem warto udekorować całość siekaną świeżą bazylią i parmezanem. Sos boloński (spaghetti alla bolognese(...)sokiem, a także koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, bazylię, oregano, tymianek oraz wstępnie nieco soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Patelnię lub garnek przestawiamy na mały ogień i dusimy składniki pod przykryciem przez 4 do 5 godzin. Co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dodajemy nieco płynu – ciepłej wody, ale można też dodać nieco soku pomidorowego i/lub bulionu
Kulinarna Pokusaosób. Mięso z kurczaka myjemy i suszymy. Kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w paski i razem z mięsem podsmażamy na głębokiej patelni. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodajemy dwie łyżki pasty curry (możemy użyć przyprawy w proszku) i puszkę (400ml) mleka kokosowego, zmniejszamy ogień i redukujemy mniej więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu(...)warzywami, może być jednak tradycyjny. Do potrawki dodajemy niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy. Na patelni podsmażamy sezam, którym posypujemy gotowe danie. Smacznego
MarcinChefzimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać i dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką(...)warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona. Warzywa opłukać, pociąć w zapałki i razem z groszkiem oraz kiełkami soi wrzucić na rozgrzany olej. Dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie rozgrzać olej na drugiej patelni i podsmażyć na niej mięsne kopytka – z obu stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany
Nie tylko w kuchniJest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać... Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno(...)poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką
Kuchenne aromatykolor i bukiet pełen dojrzałych czerwonych owoców. W ustach krągłe, z miękkimi taninami, o dobrej, bogatej strukturze i aromatycznym finiszu. Polecane do prostej pizzy i pasty, jak również do duszonych mięs – nawet jasnych. De Stefani Soler Marzem/Refos/Merlo jest kompozycją odmian Marzemino, Refosco, Merlot i Cabernet Sauvignon (po 25%), leżakowało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach, następnie rok w butelce(...)aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek
królestwo garówwspólne przygotowania, nawet jeśli czasem zdarzą się drobne sprzeczki, zresztą to one są najfajniejszym elementem tych wszystkich przygotowań. Jak wiecie nie bardzo lubię piec ciasta raczej wole mięsa, sałatki i takie tam... Ale jest dla mnie ważne, żeby moi domownicy cieszyli się nimi ze mną. Dlatego ciągle poszukuję ciast, którymi zachwycę... Znalazłam mazurek makowy, dziś próbuję ten przepis- oczywiście(...)SZCZERZE POLECAM! SKŁADNIKI: 800 g masy makowej z bakaliami 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła lub margaryny (ok. 180 g) ok. 400 g jabłek ze słoika – takie duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru
Kuchnia Beatydodać soli i pieprzu.Zmoczonymi wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe. Sos curry(...)mieszając , przez minutę . Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty . Wlać mleko kokosowe i bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut . Do sosu d odać klopsiki , mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny
Stare Garypieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również. Na patelni rozpuszczamy masło(...)lepszego aromatu. Dodajemy cebulę, później paprykę i pieczarki. Na samym końcu cukinię, żeby się nie rozciapała... Na patelnie wrzucamy przecier, wszystko mieszamy i podlewamy odrobiną bulionu spod klopsików. Dusimy przez chwilę. Do sosiku wkładamy klopsiki. Ugotowany al dente makaron podajemy z sosem i klopsikami, posypany pietruszką. Smacznego
Miksturownikbyło zbyt rzadkie, dodaj sól, pieprz do smaku cebulę pokrój z kostkę, czosnek posiekaj na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny(...)łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem, tak zahartowany sos dodaj do reszty wywaru, dokładnie wymieszaj kotlety zalej sosem do połowy ich wysokości i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut możesz podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujemakaronu. Taki pachnący papryką i pomidorkami, otwarty zimową porą słoik….Czy może być coś lepszego? Sos też można dodawać do kanapek, też świetnie pasuje do sera, mięs, pasztetów. Sos paprykowo-pomidorowy ma lekko kwaskowo-słodką nutkę. Dla niektórych może być nawet zbyt słodki. Możecie regulować jego ostrość zwiększając ilość dodawanych papryczek chili czy też chili w proszku. Ponieważ(...)swoje nakłady pracy w kuchni, to zamiast bawić się w obieranie papryki, pomidorów, czy przecieranie ich przez sitko, wszystko wrzuciłam do blendera. Oczywiście obrane, umyte i rozdrobnione. Dopiero potem dusiłam taką masę. Plus taki, że taki sos robicie krócej, możecie go odparować do dowolnej, ulubionej przez Was konsystencji. Jeśli ma to być sos z przeznaczeniem do makaronu, zrobiłabym
Mieszam w Garnkukostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki Składniki na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: małe kulki mozzarelli(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 3 minuty. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 15 minut. 2. W między czasie w misce mieszamy wszystkie składniki na pulpeciki (poza bułką tartą i olejem). Formujemy malutkie pulpeciki na "jeden kęs" - mi wyszło
My Culinary Artziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut. Składniki ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju lub smalcu tymianek, sól, pieprz, szczypta mielonej ostrej papryki, 1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki Na patelni rozgrzać olej(...)lekko podsmażyć. Dodać kiełbasę i podsmażyć lekko. Doprawić tymiankiem, paprykami, odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać jabłko pokrojone na cienkie plasterki, podlać 100 ml wody, przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając. Dusić do momentu aż jabłka będą zupełnie miękkie i będą się rozpadały. Jeśli cały płyn wyparuje można podlać jeszcze wodą - najlepiej odrobiną wrzątku. Na koniec duszenia
Ze smakiem bez glutenuGotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami(...)garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć
Ugotowaćmięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad. Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi. U mnie były(...)roladki, obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka zalać wodą, przyprawić kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką
Zrób to smacznieoleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy(...)Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar wody - sos ma być gęsty, kremowy. Ja podałam z ziemniakami gotowanymi na parze i szparagówką zieloną. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniświeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można(...)obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla (gęsiarki). Zalewamy szklanką wina, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut, aż wino wyparuje. Podajemy – z czym kto lubi. Kotlety mielone w stylu włoskim zaskakują swoim delikatnym smakiem. Soczyste i bardzo aromatyczne, w towarzystwie lampki wina mogą stanowić
mojewypiekiinietylkominut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona(...)klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut. W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem
Mechanik w kuchnipodgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem. pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor(...)patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę
Niezły Młyneksuszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.u
Pyry na Gazryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam(...)jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu. Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Podlałam odrobiną wody. W między czasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą
Blondynka Gotuje