mięso duszone - 8529 przepisów (strona:358/569)

Kasza z kurczakiem i ciecierzycą 192

mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, smażymy, aż straci różowy kolor. Gdy to nastąpi dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz passatę pomidorową (ja dolałam jeszcze około 1/2 szklanki wody). Dusimy

Smaki Na Talerzu
Kurkuma, przyprawa indyjska 156

podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto(...)wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100. Jak przyprawiać potrawy kurkumą? Od 1/8 do 1/4 łyżeczki wystarczy na 4 porcje np. zupy, mięsa czy makaronu (poradnikzdrowie

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 181

dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana   i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich(...)bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli

Smaczne Zdrowe
Klopsiki z indyka , nadziewane serem 190

mięsa na mące , podnieść ( mąka sprawia ,że nie lepi się już tak mocno ) i wkleić w środek ser , jednocześnie formując zgrabną kulkę , którą obtaczamy dokładnie w mące . Przygotowane kulki schładzamy w lodówce przez około 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i obsmażamy na patelni ,na delikatnie złoty kolor ( mogą być w środku surowe , nie szkodzi i tak będziemy je dusić

Ogrodnik w podróży
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 162

też czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu(...)użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka gęstej śmietany  Sposób przyrządzenia:  Szpinak przełożyć do garnka, przykryć i dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą

pieprzny smaczek
Wołowina po burgundzku 226

dusimy!), następnie wrzucamy do naczynia (garnka) żaroodpornego , wraz z koncentratem pomidorowym, winem, półtora szklanki bulionu, liściem laurowym i czosnkiem i wstawiamy do piekarnika na 3h w temperaturze około 160 stopni. Cebule kroimy grubo na półksiężyce i gotujemy 4-5 minut w rondlu z wodą, łyżka masła i pół łyżeczki tymianku. Odcedzamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki i rumienimy na maśle. Mięso

Snejkusiowe Przepisy
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 189

mięsa na grubych oczkach. Cebule obieramy i drobno siekamy, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ugotowane grzyby drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wkładamy pokrojone cebule, gdy się ładnie zeszklą dodajemy pieczarki i posypujemy szczyptą soli, gdy płyn z pieczarek odparuje wkładamy grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy grzanie, przykrywamy pokrywką i dusimy

Rozpustne gotowanie
Najlepsze leczo z kurczakiem mojej mamy | dietetyczne 347

mięso oraz warzywa. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię podlaną delikatnie wodą lub wysmarowaną olejem roślinnym i przyprawiamy. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy do garnka i szklimy na odrobinie oleju. Cukinię kroimy na cztery części wzdłuż. Następnie siekamy w cienkie plastry. Papryki pozbawiamy środka. Kroimy w plasterki, a następnie w kostkę. Do cebuli wrzucamy paprykę i dusimy

Czarnawisienka
Indycze Pulpeciki w sosie pomidorowym 78

wodą i dodajemy do niej 1 kostkę rosołową, suszone chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy woda będzie już gorąca dodajemy do niej uformowane w kuleczki mięso mielone z indyka. Gotujemy tak ok 20 minut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek(...)pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość szklanki przelewamy do miski z sosem.  Z pulpetów odlewamy wywar i zalewamy je sosem.  Dusimy/ gotujemy dalej na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie powinno mieć kwaskowy posmak, jeżeli ktoś za takim nie przepada to radzę do sosu dodać

ClauditteMissCooking
Paella z kurczakiem 8071

gorący. Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również. Czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki(...)wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli. Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ). Gotowe! Zamiast tradycyjnej oliwy użyłam CAROTINO

Ostra na Słodko
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 156

mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 89

czym doprawić solą i pieprzem. 3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym. 4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem(...)zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać gorący bulion i chwilkę wszystko gotować . W odrobinie zimnej wody rozrobić łyżkę mąki, a następnie wlać do całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu

Dziś Ja gotuje
Keto leczo z piersią z indyka 169

Keto leczo to bardzo pożywne danie odpowiednie także dla osób będących na diecie ketonowej (po przebytej adaptacji). Potrawa składa się z wielu warzyw i mięsa, które dostarcza białko. Może też dostarczyć nam potrzebnej soli, jeżeli dodamy kostki rosołowe lub odpowiednio przyprawimy. Czasem keto leczo podaję ze świeżo upieczonym chlebkiem (przepis >>tutaj<<) lub piersią z indyka. Choć(...)piersią z kurczaka lub innym mięskiem też może smakować równie dobrze. Leczo najlepiej smakuje gorące, więc warto je zjeść zaraz po przygotowaniu. Uważaj, żeby za długo nie dusić cukinii – rozgotowana traci smak. Jeżeli kupisz cukinie z pestkami, które Ci przeszkadzają, to możesz je wydłubać. Jeżeli chodzi o pieczarki, to ładne pieczarki możesz dusić wraz ze skórką (dodatkowego błonnika nigdy dość

Keto Przepisy
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 188

czym doprawić solą i pieprzem. 3.Kaszę i ryż ugotować, po czym zmieszać z mięsem mielonym. 4.Ściągnąć liście z kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem(...)zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na zeszkloną cebulę. Dusić do zmięknięcia grzybów. 3.Następnie wlać gorący bulion i chwilkę wszystko gotować . W odrobinie zimnej wody rozrobić łyżkę mąki, a następnie wlać do całości i mieszać do zgęstnienia sosu. 4.Na końcu

Dziś Ja gotuje
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 150

ocenić. Składniki: 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią przykrywamy ) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy folię i na jednym(...)końców układamy posolone i blanszowane warzywa. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy brzegi ( podwijamy ). Obtaczamy w mące. Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 30 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Dokładnie rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut. I gotowe. Podajemy z dodatkami zgodnie z upodobaniem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Makaron w warzywnym sosie 159

wegetariańska propozycja na obiad - także ten na wynos do pracy, bo można go zjeść na zimno lub odgrzać w mikrofalówce. Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:).  100g makaronu, u mnie razowy 2 czerwone papryki 1 cukinia 2 marchewki  2 cebule 150 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek olej(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Papryki, cebule i cukinie kroimy w nieduże kawałki. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dolewamy 1/3 szklanki wody, dusimy. Po 20 minutach dolewamy przecier, dodajemy przyprawy. Ponownie dusimy do miękkosci. 3. Makaron mieszamy z sosem

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym prowansalskim 191

cebulę, czosnek i dobrze odciśniętą z wody bułkę przemielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić całość solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze zagnieść i robić niewielkie kulki z mięsa. Każdą obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na nim pulpety i smażyć z każdej strony. Usmażone przełożyć na ręcznik papierowy. Do głębokiej patelni wlać śmietankę, dodać pomidory(...)puszce, koncentrat pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym ułożyć w sosie pulpety. Nałożyć pokrywę i dusić, od czasu do czasu obracając pulpetami. Podawać gdy sos odpowiednio zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić

Passions hobbies life
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 663

łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię(...)podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z brokuła z karmelizowaną cebulką. 139

Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam! Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką: KARMELIZOWANA CEBULKA: 2 średnie cebule olej sól cukier      Cebule(...)obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy jest już szklista dodajemy sól, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Następnie odkrywamy pokrywkę, posypujemy cebulę kilkoma szczyptami cukry, czekamy aż ewentualna woda odparuje i cebulka nabierze apetycznego, brązowego koloru. Studzimy. ZUPA: 1 litr  bulionu warzywnego 3-4 spore ziemniaki 500 g brokuła sól pieprz

Rozpustne gotowanie
PAELLA Z KURCZAKIEM ( / owocami morza ) 189

Filety oczyszczamy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również, c zosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut. Dodajemy przygotowane warzywa, ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Doprawiamy szczyptą papryki i chili(...)wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli, d okładnie mieszamy i smażymy kilka minut. Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ). Gotowe

Ostra na Słodko
Szybkie azjatyckie danie z kurczakiem i makaronem 224

niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy w dłoń woka. O ile posiadamy. Ja nie posiadam, więc w mej dłoni wylądowała głęboka(...)patelnia, na niej olej, a na nim mięsko.Gdy jest już usmażone, dodajemy nasze warzywa, a po kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, pieprzem, opcjonalnie sosem chilli i ewentualnie odrobiną soli. Następnie wlewamy resztę bulionu i dodajemy makaron. Trzymamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Żeberka duszone z sosem z cebuli (bez mąki) 137

lodówki - na kilka godzin. Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni i przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojone (w piórka) cebule i ponownie na patelnię wrzucić mięso. Całość zalać bulionem, dodać listki laurowe i ziele angielskie.   Tuszyć pod przykryciem - do miękkości. W międzyczasie podlewać winem (ja zrobiłam to 2 razy)   Na koniec doprawić do smaku(...)talerz, a cebulę i powstały sos zmielić blenderem. Całość ponownie połączyć. (*) Bulion nie powinien pokrywać żeberek w całości. Jego ilość zależy od szerokości i głębokości naczynia. Ważne, aby dusiło się pod przykryciem

Di gotuje
Niebo w gębie - Kurczak w sosie winno kaparowym z suszonymi pomidorami 350

Postanowiłam zweryfikować i powtórzyć przepis który już robiłam (ale teraz zmodyfikowałam go po swojemu) ja jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę i takie

Piekielna Kuchnia Pati
Tradycyjne rolady wołowe. 119

szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy pieprz, ewentualnie odrobina soli 3 łyżki mąki 2- 3 liście laurowe 4-5 ziaren angielskich łyżka masła klarowanego tłuszcz do smażenia WYKONANIE: mięso pokroić w plastry, nakłuć, rozbić na duże, cienkie płaty, boczek w paski i usmażyć na maśle klarowanym, ogórki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekać, wszystkie składniki farszu(...)wymieszać, płaty wołowiny posmarować farszem, zwinąć, zamknąć wykałaczką, obtoczyć w mące, smażyć z każdej strony do zrumienienia, następnie włożyć w głębszego garnka , dodać ziele, liść laurowy, zalać bulionem i dusić do miękkości

Kuchnia Beaty
Dietetyczne Chili con carne 238

drobną kostkę papryki, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut co jakiś czas mieszając (ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli zauważymy, że warzywa nam przywierają do patelni). Gdy duszone warzywa  już będą miękkie, to z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę, za to dodajemy cebulkę z paprykami, wcześniej przecedzoną i opłukaną fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy(...)puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy.   Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili con carne, oraz dodajemy drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez

Jedzeniomania
Sznycle z indyka nadziane mięsem mielonym 108

świeżo zmielony mąka tortowa do obtoczenia do sosu śmietanka 30 % oraz mąka tortowa kawałek cebulki korzeń pietruszki Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą, a następnie nakładamy bryłkę mięsa mielonego, które wcześniej przyprawiliśmy ( u mnie to było 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, dupka startej cebuli oraz 2 łyżeczki majeranku roztartego w dłoniach ) zawijamy(...)rulon, ściśle owijając nicią. Postępujemy tak ze wszystkimi sznycelkami. Rozgrzewamy patelnie z oliwą, obsmażamy roladki z każdej strony. Następnie dokładamy po kawałeczku cebulki i podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy z 10 min. W garnczku nastawiamy wodę, kiedy się zagotuje dosypujemy naturalnej jarzynki z solą, dodajemy kawałek korzenia pietruszki oraz przekładamy nasze roladki razem z zawartością z patelni.   W garnuszku

Gotowanie...to proste !
Żeberka z sosem z grzybów leśnych duszone w winie 157

Żeberka jadam rzadko, bo są raczej tłuste i mają swój charakterystyczny smak, na którym mam ochotę tylko czasami. Grzyby za to uwielbiam z całego serduszka, a

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z boczniakami. 131

jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia      Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość(...)stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe :-) Z pozostałego płynu można zrobić sos, zagęszczając go mąką i przyprawiając do smaku. Pycha!!!      Polecam jeszcze przepis na  pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym , które są bardzo smakowite i soczyste

Rozpustne gotowanie
Kurczak po toskańsku 259

bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)   2 łyżeczki oregano   2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)   sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze(...)części i wrzucamy na patelnię do cebuli. Jeśli używacie pomidorów z puszki postępujecie tak samo tylko bez sparzania i obierania ;)  Następnie dodajemy bulion, cukier, oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Czerwona Porzeczka
Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem 150

Łatwy i szybki obiad :)  Chętnie zje i dziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek(...)zarumienić. Do czosnku dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć do lekkiego zarumienienia. Do podduszenia z kurczakiem, dołączamy szpinak . Dusimy do odparowania wody i  dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na makaron i opruszamy stwartym na tarce serem. Smacznego

ChilliJemy
Żeberka w kapuście 135

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki: 1,5 kg żeberek (mięsnych) 2 kg kiszonej kapusty 20 dkg słoniny 2 duże cebule 1 l bulionu sól pieprz papryka majeranek ziele angielskie 7 kulek liść laurowy 4-5 sztuk(...)podsmażamy ją ok 10 minut dodając pokrojoną w drobną kostkę słoninkę 5. Przekładamy kapustę do brytfanny, dodajemy cebulkę, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Zalewamy połową bulionu i dusimy co jakiś czas mieszając. Jak bulion odparuje dolewacie i tak aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. 3/4 bulionu powinno odparować. Trwa to ok 30 min 6. Z brytfanny

Kulinarna Patilogia
Żeberka w piwie miodowym 133

tylko zagorzali piwosze pokochają te żeberka. Mięso przyrządzane przy jego użyciu jest wyjątkowo soczyste, miękkie i aromatyczne.  SKŁADNIKI:  1,5 kg żeberek  pół litra piwa miodowe 2 łyżeczki musztardy  chilli, pieprz, sól, kminek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki mąki olej Umyte, podzielone, osuszone żeberka natrzeć przyprawami. Oprószyć mąką. Obsmażyć na złoto na oleju. Przełożyć(...)naczynia żaroodpornego . Piwo połączyć z musztardą, zalać miksturą żeberka.  Dusić pod przykryciem około 50 minut w piek arniku nastawionym na 180-190 stopni . Żeberka w piwie podawać z pure ziemniaczanym. Smacznego

MarciochaKucharzy
Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym 814

Żołądki drobiowe w sosie własnym to pomysł na tani, szybki i bardzo smaczny obiad. Zdaje sobie sprawę, że niektórzy z Was na samą myśl o jedzeniu

Ugotować
Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 163

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami

VioletoweKucharzenie
Gołąbki inaczej 438

przykryciem przez 30 minut.. Kapustę drobno pokroić i również zalać wrzącą wodą na 30 minut .  W między czasie w maszynce zmielić mięso(na najdrobniejszych oczkach). Następnie mięso mieszamy z ryżem i kapustą. Kolejno wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy(...)przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 -1.5 godziny.  Z podanego przepisu wyszło mi 13 gołąbków, wielkości dłoni

Krakowskie smaki Ani
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 163

łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić tłuczkiem na nie za cienkie płaty mięsa każdy płat nasmarować musztardą, nałożyć plastry cebuli, boczku, ogórka kiszonego i posypać pieprzem ciasno zawinąć rolady takie, na jakie pozwala wielkość płatu rozbitego roladki owinąć nicią i schować do woreczka(...)lodówki na całą noc aby się zamarynowały przyprawami, dodatkami roladki obsypać mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi

W Mojej Kuchni Lubię