mięso duszone - 8529 przepisów (strona:355/569)

Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 243

duszę kilka chwil, wlewam cydr i gotuję 2-3 minuty. Następnie wlewam bulion i gotuję całość 7-8 minut. W tym czasie na patelni smażę wołowinę na brązowy kolor, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Do gotującej się zupy dodaję passate pomidorową i gotuję ją jeszcze kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem oraz cukrem. Dodaję mięso mielone

Mango Papaja
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 174

mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się

Trzeci talerz
schab 131

Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić

w mojej kuchni
Schab po kowalsku 191

Mięso oczyścić z włókien, umyć, osączyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek rozbić na cienki kotlet i posolić. Jajka roztrzepać z dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić

w mojej kuchni
Gęś po polsku w kapuście 170

papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka  majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc. Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek(...)miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki. Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut. Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa z boczkiem, dodać obsmażone gęsie nogi, podlać odrobiną  wody i wstawić do piekarnika na 2 godziny, temp. 180 oC. Pod koniec gotowania

Kulinarny karnet Christophera
cukiniowa pychota na obiad z garam masala... 206

dusić wszystko z 15 minut na średnim ogniu na koniec wsypać koperek i wymieszać pyszne z ryżem, ziemniakami, kaszą jaglaną lub z bułką........SMACZNEGO!!! przyprawy z Indii GARAM MASALA Royal Brand do drobiu, mięs, ryb - produkt naturalny,nie zawiera glutaminianu sodu - opakowanie: 30 gram - smak: cierpki i pikantny - zapach: podobny do curry, aromat Indii - zastosowanie: uniwersalne, do ryb, mięsa, drobiu

W Mojej Kuchni Lubię
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 336

mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie. 5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy

Apetyczna babeczka
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 191

mięsem mielonym, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 6 dużych gołąbków. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy z obu stron na 1 łyżce oleju. Gołąbki zalewamy 1 szklanką rosołu. Przykrywamy pokrywką i dusimy około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w papilotach z duszonym porem 165

Łososia uwielbiamy wszyscy. Szczególnie, gdy jest świeży i po upieczeniu soczysty (łosoś „przeciągnięty” jest suchy i wiórowaty). Dlatego dania z łososiem należą do naszych

Moja Delicja
Kasza z kurczakiem i ciecierzycą 206

mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, smażymy, aż straci różowy kolor. Gdy to nastąpi dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę oraz passatę pomidorową (ja dolałam jeszcze około 1/2 szklanki wody). Dusimy

Smaki Na Talerzu
Kurkuma, przyprawa indyjska 174

podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu - wchodzi na przykład w skład curry. Kurkuma jest też istotnym składnikiem musztardy i sosu Worcestershire. Mielona kurkuma to doskonały dodatek do potraw duszonych, zup i ryżu. Nada charakterystyczny smak rosołowi, potrawom z drobiu, ryb i owoców morza. Można dodawać ją do marynat. Kurkuma to także zamiennik szafranu - jednej z najdroższych przypraw świata. Warto(...)wiedzieć, że kurkuma jest stosowana w przemyśle spożywczym jako barwnik o numerze E100. Jak przyprawiać potrawy kurkumą? Od 1/8 do 1/4 łyżeczki wystarczy na 4 porcje np. zupy, mięsa czy makaronu (poradnikzdrowie

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 189

dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana   i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich(...)bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska łyżeczka soli

Smaczne Zdrowe
Klopsiki z indyka , nadziewane serem 198

mięsa na mące , podnieść ( mąka sprawia ,że nie lepi się już tak mocno ) i wkleić w środek ser , jednocześnie formując zgrabną kulkę , którą obtaczamy dokładnie w mące . Przygotowane kulki schładzamy w lodówce przez około 30 minut, po tym czasie wyjmujemy i obsmażamy na patelni ,na delikatnie złoty kolor ( mogą być w środku surowe , nie szkodzi i tak będziemy je dusić

Ogrodnik w podróży
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 175

też czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu(...)użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka gęstej śmietany  Sposób przyrządzenia:  Szpinak przełożyć do garnka, przykryć i dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania