mięso duszone - 8529 przepisów (strona:347/569)

Bajgle z mielonym i kukurydzą 214

dzisiaj takie szybkie coś. Polecam jak nie ma się dużo czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą    Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz(...)chili  Wykonanie:  Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut aż całe ładnie nam się podsmaży. Następnie dodajemy kukurydze, chwile smażymy i dodajemy pastę pomidorową. Dusimy razem, aż nam zgęstnieje. Bajgle kroimy przekrawamy jak kajzerki i górna oraz dolną stronę smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część układamy nasze mięsko, posypujemy serkiem tartym i nakrywamy górną częścią

Moje pyszne gotowanie
Faszerowane kacze udka z winną, jabłkowo-żurawinową glazurą 210

margaryny zwykłej olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kacze udka trybujemy (luzujemy) z jednej kości. Delikatnie solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Delikatnie, przez folię, rozbijamy część bez kości. Mięso mielone także doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy po odrobinie na roztłuczony kawałek i zwijamy na kształt nóżki. Nitką spożywczą owijamy i wiążemy, by w trakcie pieczenia się nie rozwaliły(...)rozgrzewamy odrobinę oleju i opiekamy udka z każdej strony po ok 4 minuty.  2. Obrane i pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych łączymy z suszoną żurawiną. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i ciągle mieszając odparowujemy wino. Miksujemy na gładki sos i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. 3. Przyrumienione udka

Kuchnia w czekoladzie
Purre z pieczarek – sos z pieczarek 150

warzywny), 2 żółtka, 50 – 100 ml mleka, garść świeżo starego parmezanu, sól, pieprz, Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu i dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem  mieszając, tak aby nie powstały(...)gotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięsa: cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny. Podałam z karkówką z grilla. zastawa

królestwo garów
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 232

patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju. Klopsy smażymy przez ok. 12 minut, przy czym na początku intensywnie i ze wszystkich stron, aby szczelnie „zamknąć” mięso. Później zmniejszamy ogień i spokojnie dosmażamy. Będą gotowe, gdy po nakłuciu wypłynie z nich przezroczysty płyn. Jednocześnie przygotowujemy warzywa. Na osobnej głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki(...)oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 1 minutę często mieszając. Dodajemy paprykę i marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu

Kulinarna Pokusa
Gołąbki bez zawijania 178

siekamy drobno, solimy i odstawiamy na ok. 1 h aż puści soki, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, kapustę, cebulę, mięso mielone, jajka, kaszę manną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i potem formujemy małe kotleciki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju(...)dłużej średnicy wlewamy ok. 2 szkl. wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy, mieszamy aż się rozpuści, przyprawiamy solą i pieprzem i do wrzącego sosu dodajemy usmażone gołąbki. Dusimy je ok. 25 min na wolnym ogniu do miękkości. Na ok. 10 min przed końcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki

psgotujemy
Zupa ogórkowa 137

Składniki 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki 1/2 szklanki śmietany 5 ziemniaków Przygotowanie Przyrządzony wcześniej wywar wołowo-warzywny ,przecedzić i ugotować w nim pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)wrzucić do rondelka wraz z łyżką masła i dusić na wolnym ogniu ok. 15 min ,a następnie przełożyć do rosołu. Wlać do smaku trochę kwasu z ogórków ,doprawić solą i pieprzem. Mąkę rozmieszać ze śmietaną ,chwilę pogotować. Odstawić ,wrzucić poszatkowany koperek. Można też dodać warzywa z włoszczyzny (jak ktoś lubi

R'n'G Kitchen
Okoń nilowy na makaronie z warzywami 140

przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek, tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego, odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami.  Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze(...)marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam, następnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,następnie dodaję paseczki cukinii i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku.  Makaron wrzucam na osolony

Wanilia i Kardamon
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 163

garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez(...)się nie rozwaliły w garnuszku). Gotować na małym ogniu przez ok 10 minut. Pieczarki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na patelnię, na której była smażona cebula i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić

ChilliJemy
recenzje - Kamis Kulinarne Inspiracje - kurczak ze śliwką owijany boczkiem 168

Kamis Specjalite Ziemniaki pokroić w 3 cm kostkę. Dodać olej, rozmaryn, 1/2 porcji czosnku i wymieszaj. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W międzyczasie, oczyścić mięso z błonek. Wzdłuż każdego filetu zrobić kieszeń. W każdą kieszeń wsypać po szczypcie czosnku i następnie włożyć śliwki. Filety posypać papryką, tymiankiem i delikatnie solą (należy pamiętać, że boczek jest(...)następnie każdą pierś, na całej długości, owinąć ściśle 3-4 plastrami boczku. Filety przełożyć na patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw Kulinarnych Inspiracji Kamisa. ___________________________ /*wpis

CookYourself
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 188

pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffir CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie składniki na pastę wkładamy do miksera i blendujemy na gładką masę. 2/ Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i porządnie go rozgrzewamy. Wrzucamy(...)cebulę, podsmażamy minutę i dodajemy przygotowaną pastę. Mieszamy i podsmażamy jeszcze minutę. Wrzucamy wołowinę, dodajemy wszystko poza mlekiem kokosowym. Dokładnie mieszamy, przesmażamy 30 sekund i wlewamy mleko. 3/ Całość dusimy 2-4 godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone

Tajskie smaki
Bób inaczej czyli korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią + co to jest pilaw 184

prostu danie, którego podstawą jest ryż gotowany w przyprawionym bulionie. Ryż może być również wymieszany z podsmażoną cebulą i mieszaniną aromatycznych przypraw. Pilaw może być uzupełniony dodatkiem warzyw, mięsa, ryb, a nawet suszonych owoców. Słowo pilaw pochodzi z języka tureckiego, zaś różne wariacje dania przygotowywane są na Bliskim Wschodzie, w Grecji i w Azji (w Afganistanie, Uzbekistanie i Tadżykistanie). Znane(...)różne metody przygotowywania ryżu: ryż może być wcześniej namaczany (jak w moim daniu), może być najpierw obsmażany na tłuszczu a potem gotowany, może być gotowany na parze lub duszony w aromatycznym płynie aż do jego całkowitego wchłonięcia. Danie jest bogate i treściwe. W niektórych krajach, np. w Grecji (Kreta) stanowi tradycyjne danie weselne.  Zbliżonym do pilawu daniem jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Ozdobniki. Ogarniam sprzęt Stwórcy 322

podpiekłam w piekarniku (200st.).  Wszystko wrzuciłam do blendera. Zblendowałam. Gęstość regulowałam oliwą.  400g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki pesto bazyliowego Mięso mielone wyrobiłam z jajkiem, bułką tartą i pesto. Uformowałam z niego małe kulki, które następnie smażyłam. Mini kotleciki podałam z risotto oprószone startym parmezanem.  szklanka ryżu jaśminowego szklanka bulionu(...)łyżki suszonych pomidorów (z oliwą) łyżka masła starty parmezan do posypania Ryż wrzuciłam na rozgrzaną oliwę i smażyłam ( użyłam oliwy z pomidorów ). Kiedy lekko zbrązowiał podlałam częścią bulionu i dusiłam, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Bulionem łyżka po łyżce podlewałam do momentu, aż wystarczająco zmiękł. Na koniec dodałam suszone pomidory i masło. Wymieszałam. Podałam posypane startym

bastalena
Kulki z indyka w aromatycznym sosie 212

niej równie drobno pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć by papryka zmiękła. Wlać przecier pomidorowy. Wrzucić brązowy cukier i wlać sos chilii. Wymieszać i gotować na bardzo małym gazie. Do mięsa dodać   : pół łyżki oleju, mieloną paprykę, pieprz mielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać(...)pomocą drugiej zsuwać delikatnie w gotujący się na małym gazie sos. Przykryć i gotować 10 minut. Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos do smaku ( zależy jaki kto woli mniej lub bardziej pikantny). Podawać z ryżem lub kuskusem na sypko

Buniabaje w kuchni
Żeberka duszone w kapuście 209

 Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka w ketchupowej glazurze 141

Nie wiem jak Wy sadzicie, ale ja uważam że żeberka to jedno z najlepszych mięs. Dobrze przygotowane są smaczne, soczyste i co ważne można je zrobić

Ewa w kuchni