mięso duszone - 8529 przepisów (strona:347/569)

Tażin z kurczaka z kiszoną cytryną i oliwkami 145

kurczaka wyciągamy kości, a mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Na patelni prażymy trochę kminu i kolendry a następnie rozgniatamy je w moździerzu i dodajemy do kurczaka. Potem dodajemy trochę cynamonu, świeżego imbiru startego na tarce i ćwiartkę pokrojonej kiszonej cytryny. Na koniec dodajemy pomidory z puszki bez skórki i dusimy wszystko razem aż kurczak

Kuchenne Wariacje
Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 233

Czuć wyraźny smak duszonych porów. Jako dodatek zrobiłam prostą sałatkę z kalarepy i jarmużu. Finalnie wyszło świetne danie obiadowe, okraszone kwaśnym i miętowym sosem śmietanowo-jogurtowym. Z tego przepisu wychodzi 16 kotlecików, więc spokojnie możecie użyć połowy składników. W przeciwnym razie nakarmicie całą rodziną i to przez 2 dni :)  Składniki klopsiki 400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g

W kuchni wieczorem
Gołąbki w kapuście włoskiej 129

zmielonego mięsa mielonego i mieszamy razem z ryżem i kaszą . Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym liściu kapusty  kładziemy porcję nadzienia, boki liścia zwijamy do środka  a potem formujemy gołąbki. Dno garnka, w którym będziemy  gotować gołąbki  wykładamy liście kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem

Smakowite Dania
Jarzynka duszona z mięsem 147

kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek.    Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C. Całkowity czas duszenia

Maminek kulinarny
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 172

składniki marynaty do mięsa:   100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć

SzczyptaSmaQ
Najlepsza zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami 664

półplasterki pieczarki i dusimy, aż się zredukują. Mocno doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy w kawałki wielkości jednego kęsa, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy szklanką żółtego sera, dodajemy pieczarki i całość mieszamy. Śmietanę mieszamy z mąką, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika,solimy, następnie czekamy aż trochę przestygnie i wbijamy całe jajko i żółtko. Mieszamy. Polewamy mięso sosem, obsypujemy resztą

chwile dla mnie
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 172

wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą, ryżem, makaronem

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 171

kaszy kuskus.   Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w śliwkowym sosie 175

udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry,  solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały

Świat Smaku
Barszcz z uszkami 219

tutaj a czasami duszone dobrze doprawione ziemniaki z usmażoną cebulką . Polecam barszcz, jest pyszny I myśle że przepis z pewnością sie przyda ;) Zaczynamy: Składniki: około 1 kg buraków 2 pietruszki 3 marchewki kawałek selera 4 ząbki czosnku sok z jednej cytryny-4 łyżki soku sól, pieprz ziarnaka I mielony, 4 liście laurowe suszone warzywa mięso- kawałek wołowiny, wieprzowiny

Smaki Edyty
Sznycle w kukurydzianej panierce 271

posypać pieprzem mięso. Posmarować każdy sznycel musztardą. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Panierować sznycle w mieszance płatków z mąką - jajku i ponownie płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Zmieszać wodę z maggi. Przełożyć   sznycle do garnka. Dodać masło.  Podlać sznycle wodą z maggi. Przykryć i dusić na małym gazie

Buniabaje w kuchni
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 382

Zebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora(...)nogi, następnie łapy. Odciąłem część ogonową i obciąłem cąber tuż za żebrami. Następnie przekroiłem cąber na dwie części, pozostawiając kawałki skóry. Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem

Wyprawy kulinarne
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 135

olej 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy.  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw

Szefowa kuchni
roladki schabowe z prawdziwkami i mozzarellą 164

każdym plastrze mięsa. Na wierzch położyć po trochę mozzarelli i zwijać w roladki. Można owinąć je bawełnianą nitką, żeby się nie rozwijały. W rondlu o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju. Wrzucać roladki i szybko obsmażyć na złoto z każdej strony. Następnie podlewać niewielką ilością ciepłej wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe i dusić pod przykryciem około pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 956

najlepiej ręką. Dzielimy mięso na 4/5 części i rozpłaszczamy na folii aluminiowej, wykładamy farsz na całej szerokości/ długości i zwijamy, boki zalepiamy formując rolady.  Rolady podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około

Moje-pitraszenie