mięso duszone - 8529 przepisów (strona:342/569)

Kurczak orientalny z curry 153

przypraw, natrzeć nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę.  3. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić lub rozgnieść.  4. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Następnie dodać mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę dusić.  Podawać z ryżem, kuskusem

Apetyczna babeczka
Bitki z szynki pieczone wg Teściowej 202

kotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę

Kuchnia po mojemu
Mega kotlety a’la gołąbki 101

misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Aromatyczne i ziołowe pieczarki do obiadu 155

ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek 1 średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą (ale cienką) kostkę), doprawiamy i dusimy kilka minut, obtaczając dokładnie pieczarki

Zasmakuj Kuchni
Golonka z indyka 173

godziny. Po tym czasie mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, polać olejem, dodać listki laurowe i posiekaną w piórka cebulę. Piec w 180 stopniach , termoobieg, 1h 45 minut do max 2 h. Upieczone golonki wyjąć a powstały sos zblendować z cebulką - polać danie. Smacznego! Polecam również: Pieczony udziec z indyka Schab duszony z cebulką

coolinarny
Chili con carne z chorizo 207

samym zbijające się grudki. Gdy mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut

Smaki Na Talerzu
SOS PIECZARKOWY Z PIETRUSZKĄ 105

ziemniaków, ryżu, makaronu czy mięsa. Pyszny a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu.    Składniki: * 7-8 pieczarek * 3 łyżki masła * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * posiekana natka pietruszki do smaku * 2 łyżki mąki wymieszane z wodą * 1 szklanka wody Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na roztopionym maśle, lekko podlać wodą i dusić tak długo aż pieczarki puszczą

Zrób to smacznie
Soljanka 126

również pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i kiełbasę włożyłem do garnka zalałem 8 szklankami zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem

R'n'G Kitchen
Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym 147

Wykonanie: Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku (zostaw też do sosu) i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki. Smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Ułóż do mniejszego garnka: polej sosem: połącz śmietanę z bulionem, posyp koprem. Wszystko razem wymieszaj, duś do 10 minut razem

Zasmakuj Kuchni
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 160

mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już się schłodzi i zetnie. Resztę zmiksujcie lub przetrzyjcie przez sito. Możecie go zamrozić w porcjach i używać kiedy będzie potrzebny jako sos pieczeniowy- do wzmocnienia smaku mięs duszonych czy gotowanych. Na blogu znajdziecie przepisy

Kocham Czekoladę
Pieczony kurczak caprese. 127

łyżka) dodajemy przyprawy, dokładnie obtaczamy mięso w marynacie i pozostawiamy na 1-2h. Po upływie czasu na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu smażymy pierś kilka minut z każdej strony ( w zależności od grubości filetu). Na sam koniec na 1 ze stron kładziemy najpierw ser mozzarella, plaster awokado oraz pomidora. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. Przekładamy na talerz

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Domowe gołąbki 138

kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule i układamy na liściach. Następnie brzegi każdego liścia zwijamy do środka, a całość rolujemy. Przygotowane gołąbki wkładamy do rondla wyłożonego niepotrzebnymi liśćmi kapusty tak, aby zwinięta cześć była pod spodem. Zalewamy całość wodą z gotowania kapusty dodajemy odrobinę margaryny, przykrywamy warstwą liści i całość dusimy w piekarniku około 2 godz. Część

Gotowanie moimi oczami
Kuskus z chorizo 154

zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.  W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 137

zarumienienia. Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno. Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita

W kuchennym oknie Ewy
Curry z kurczakiem 162

sól i imbir. Dodajemy pokrojone mięso, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.  Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka, aż się ładnie przyrumieni. Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy do kurczaka cebulę i smażymy. Gdy cebula się zeszkli wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy marchewkę i dusimy wszystko razem przez 15 minut

Kulinarne przygody Gatity