mięso duszone - 8529 przepisów (strona:340/569)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 219

solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem

Zgrabne Gotowanie
Nuggetsy z dorsza na kremie z żółtej papryki i dyni 207

termincza zajmuje niecałe 2 min! Tak 2 min, zaufajcie mi, że ryba smażona w ten sposób jest po prostu cudowna i w żadnym miejscu nie ma nawet plamki surowego mięsa :) To są po prostu najlepsze nuggetsy z dorsza jakie kiedykolwiek jadłam :) Zróbcie koniecznie! SKŁADNIKI (4 porcje) nuggetsy z dorsza 4 polędwiczki z dorsza mąka kukurydziana sól, pieprz masło z odrobiną(...)Paprykę pozbawić gniazd nasiennych oraz białych błonek i pokroić w kostkę, dynię również pokroić w kostkę ( dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki, jest ona jadalna i w czasie duszenia zniknie). Cebulkę i czosnek posiekać w kostkę.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę. Dodać czosnek i gałązki tymianku, smażyć chwilę. Wrzucić paprykę oraz dynie i smażyć 2-3 minuty

DefinicjaSmaku
Zrazy wołowe jak u babci 170

Zrazy wołowe tradycyjne, zawijane z ogórkiem kiszonym, kawałkiem boczku, duszone we własnym sosie. Cudowne wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w niedzielne popołudnie Babcia krzątała się w kuchni, a na stół wjeżdżały ONE, z pysznym sosem i ukochanymi pyzami (tak nazywamy je w Wielkopolsce, w innych regionach znane są jako kluski na parze albo pampuchy). Pamiętam, że Babcia nawet owe pyzy(...)szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić (przy rozbijaniu najlepiej przykryć je folią spożywczą). Każdy plaster natrzeć solą i pieprzem oraz rozsmarować na nim cienką warstwę musztardy. Cebulę poszatkować i zeszklić. Przy cieńszym

Pociąg Do Kuchni
Schab w sosie własnym z warzywami 194

którym dusił się schab przysmażam warzywa obrane i pokrojone w plastry, kawałki. Gdy warzywa lekko zmiękną przekładam je do schabu. Dodaję na wierzch 2 łyżki masła. Piekę pod przykryciem w żaroodpornym naczyniu przez 2 godziny. Wyjmuję schab a warzywa i powstały sos przekładam do rondelka. Dodaję 1/2 szkl wody, blenduję wszystko, gotuję. Dodaję 1 łyżeczkę śmietany. Podaję mięso polane sosem

MojaQchnia.pl
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 235

przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety z indyka z pieczarkami i marchewką 235

przełożyć mięso z indyka. Dodać podsmażoną marchewkę z pieczarkami, jajko, śmietanę i odrobinę bułki tartej. Wyrobić masę. Jeśli całość będzie nazbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić

Ze smakiem bez glutenu
Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią 179

połówki. Mięso, jajko, bułkę tartą, szałwię i czosnek połączyć i wyrobić jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną suszonego imbiru. Rozgrzać olej na patelni. Mięsną masę formować w małe kulki pośrodku której umieszczamy połówkę orzecha. następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Gdy klopsiki będą podsmażone podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem

Pyry na Gaz
POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM 160

przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem.  Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem

Z Majeczką w kuchni
jesienny gulasz z piersi kurczaka... 178

zrumienić mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałeczki kolorowe papryki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając obieraczką "julienne" poszatkować marchew i dodać do gulaszu, wymieszać wszystko z ugotowanej fasolki szparagowej wlać wodę lub dodać 2 kostki warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z indyka z fetą i pesto 181

mielonego mięsa z indyka 100 g fety 2 łyżeczki czerwonego pesto 1 cebula 1 łyżka masła 1 sucha bułka (oraz mleko do namoczenia bułki) 2 niewielkie jajka (lub 1 duże) kilka posiekanych listków bazylii 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulę obieramy, drobno siekamy, lekko solimy i dusimy na maśle

Trzeci talerz
KLOPSIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI 198

wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz, przyprawę do wieprzowiny, wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory suszone kroimy w kosteczkę, dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy podłużne klopsiki, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na 3 łyżkach oleju. Smażymy z każdej strony, podlewamy gorącą wodą, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę słodką, cukier oraz majeranek. Dusimy

słodki bratek
Klopsiki w sosie pomidorowym 122

mielonym mięsem. Dodać kajzerkę, rozbełtane jajka, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku, wyrobić na jednolita masę. Uformować małe klopsiki, obtoczyć je dokładnie w mące. Smażyć ze wszystkich stron na oleju wymieszanym z resztą masła. Do rondla włożyć pomidory razem z zalewą, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Przełożyć klopsiki z patelni, przykręcić ogień i dusić około

cucinare
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 154

mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu

MarciochaKucharzy
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 525

kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z mięsem i warzywami. 248

mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień .  Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnie i czekamy aż warzywa zmiękną. Tworzymy sos- łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.  Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze

Symfonia smakowa