mięso duszone - 8529 przepisów (strona:366/569)

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym. 209

oleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy(...)Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 223

zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar wody - sos ma być gęsty, kremowy. Ja podałam z ziemniakami gotowanymi na parze i szparagówką zieloną. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety mielone w stylu włoskim 158

świeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można(...)obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla (gęsiarki). Zalewamy szklanką wina, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut, aż wino wyparuje. Podajemy – z czym kto lubi. Kotlety mielone w stylu włoskim zaskakują swoim delikatnym smakiem. Soczyste i bardzo aromatyczne, w towarzystwie lampki wina mogą stanowić

mojewypiekiinietylko
Gołąbki bez zawijania 215

minut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam  dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona(...)klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut. W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem

Mechanik w kuchni
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 167

podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem.  pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor(...)patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę

Niezły Młynek
Pomidorki w mięsnym płaszczyku 127

suszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.u

Pyry na Gaz
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 340

ryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam(...)jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu. Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Podlałam odrobiną wody.   W między czasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą

Blondynka Gotuje
Makaron z włoską nutą 168

Dzisiaj lekkie danie, by przygotować brzuszki na jutrzejszy Tłusty Czwartek. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, chude mięso z kurczaka i mnóstwo warzyw. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i oliwą. Danie idealne dla odchudzających się i dla tych co kochają makarony.    Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 3 łyżki oliwy z oliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku(...)cytryny    Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem

Magiczne Życie Marty
Klopsiki z indyka z kaszą jaglaną na parze w sosie pieczarkowym 196

ugotowaniu odstawiam do ostygnięcia. 3 Mięso z indyka mielę w maszynce do mięsa. 4 Marchewkę i cukinię ścieram na tarce o małych oczkach. 5 W misce dokładnie mieszam ręką mięso, jajko, marchewkę, cukinię, kaszę jaglaną i sól. Formuję kulki, układam w parowarze a pomiędzy pulpeciki wkładam świeże zioła i gotuję 15 minut. 6 Cebulę i pieczarki kroję w kostkę(...)kokosowym do zeszklenia. 8 Do zeszklonej cebulki dodaję pieczarki i podgrzewam około 5 minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodaję szczyptę soli do smaku. 9 Dodaję mleko kokosowe i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając. 10 Jeśli sos ma zbyt płynną konsystencję można dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody

Book of spells
Polędwiczki z indyka w sosie własnym 322

sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić  łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Polędwiczki oprószyć(...)zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie. polędwiczki z indyka w sosie własnym

O kuchni z uczuciem
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 137

łyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki. • Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. • Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. Sos • Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki. • Pieprz ziarnisty(...)ostrą papryczkę, dodać czosnek i cebulę, posolić. • Dodać paprykę i chwilę poddusić. • Następnie wrzucić pomidory, orzechy, migdały, rodzynki i utłuczone przyprawy. • Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut. • Gdy sos będzie za gęsty dolać wody. • Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować. • Upieczone podudzia włożyć

To co kocham
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 149

posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. 3. Wracamy(...)kilka łyżek wywaru na sos wymieszać w miseczce na gładką masę, wlać ją do garnka i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił.  4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem

Cook&Love
MAKARON Z TUŃCZYKIEM NA GORĄCO 180

cukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa.  Składniki: makaron, np. kokardki  puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii  1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku  po pół łyżeczki suszonego tymianku(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać poszatkowaną cukinię ( ja użyłam bocznej strony tarki)i pokrojoną w kostkę paprykę.Podlać ok. 1/3 szklanki wody, dusić ok. 6-8 minut. Dodać tuńczyka, przyprawy, wymieszać. Podawać na gorąco z makaronem

pieprzny smaczek
Czatnej z mango i cebuli 255

Mango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy

MarcinChef
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 202

zdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz.  Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni(...)oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne 15 min. Cisto polać sosem i podawać na gorąco. Pychota

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania