Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami(...)garnka położyć odłożone liście kapusty. Następnie ciasno ułożyć gołąbki. Całość zalać około 3 szklankami wody (gołąbki powinny być prawie w całości zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem. Następnie wyjąć gołąbki, do sosu dodać koncentrat i upieczoną dynię. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec sos doprawić solą oraz pieprzem. Ponownie przełożyć
Ugotowaćmięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad. Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi. U mnie były(...)roladki, obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka zalać wodą, przyprawić kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką
Zrób to smacznieoleju Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę cebule, straty czosnek, jajko. Bułkę moczymy w wodzie lub mleku aby zmiękła, następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy koperek. Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpeciki które następnie panierujemy w bułce tartej. Sos; Pomidory obieramy ze skórki i kroimy(...)Cebule kroimy w drobną kostkę, patelnie rozgrzewamy, dodajemy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zrumienienia. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory i chwilę dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i dolewamy wodę. Dusimy kilka minut. Na samym końcu doprawiamy do smaku. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego, na nim układamy pulpeciki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.zwykłej * pieprz, sól Do dzieła!!! Schab delikatnie rozbijamy, solimy, pieprzymy, nacieramy papryką i majerankiem. Czosnek drobno kroimy, w misce mieszamy go z odrobiną oleju i powstałą masę wcieramy w mięso. Odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnie szybko obsmażamy z obu stron. Odstawiamy. Do rondelka wlewamy wywar z wołowiny. Wrzucamy do niego chrzan. Podgrzewamy. Śmietanę łączymy(...)Doprowadzamy do wrzenia. Można dodać więcej chrzanu jak ktoś lubi - z podaną przeze mnie ilością sos jest delikatnie chrzanowy - nie ostry. Gdy sos zgęstnieje wlewamy go do schabu i dusimy ok 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę, odparowujemy nadmiar wody - sos ma być gęsty, kremowy. Ja podałam z ziemniakami gotowanymi na parze i szparagówką zieloną. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniświeżo mielony pieprz - mąka do panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można(...)obtaczamy w mące, nadmiar otrząsamy i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na rumiano z obu stron i przekładamy do szerokiego rondla (gęsiarki). Zalewamy szklanką wina, przykrywamy i dusimy ok. 25 minut, aż wino wyparuje. Podajemy – z czym kto lubi. Kotlety mielone w stylu włoskim zaskakują swoim delikatnym smakiem. Soczyste i bardzo aromatyczne, w towarzystwie lampki wina mogą stanowić
mojewypiekiinietylkominut, ryż gotuję ale nie do końca na miękko a drobno pokrojoną cebulę podsmażam na złocisto. Jeśli kapusta puści soki to odciskam je i kapustę dodaję do misy z mięsem, dodaję również ryż, cebulkę i jajka, wszystko mieszam dosypując bułkę tartą tak aby masa była zwarta i dała się formować. Doprawiam chilli, odrobiną soli (bo kapusta już była posolona(...)klarowane rozgrzewam na patelni i podsmażam wszystkie kotleciki z obu stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut. W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem
Mechanik w kuchnipodgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się mięciutki razem z ziemniakiem. pulpety w misce łączymy mięso, sprasowany czosnek, posiekany drobno szczypiorek i por, następnie dodajemy, jajko, zblendowane migdały, pesto i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy w pulpety. Pulpety smażymy na odrobinie oleju na złocisty kolor(...)patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę
Niezły Młyneksuszonych pomidorów sól czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia masło klarowane do smażenia 500ml bulionu drobiowego WYKONANIE: W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.u
Pyry na Gazryżu basmati Skworcu 1 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka oleju z awokado Greencado 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem sól Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam w mące pszennej i usmażyłam(...)jednym i usmażonego kotleta przekładałam od razu do woka z cebulą ustawionego na małym płomieniu. Na moje usmażone kotlety wyłożyłam chińską mieszankę warzyw na patelnię, przykryłam woka pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Podlałam odrobiną wody. W między czasie namoczyłam ryż, który podsmażyłam na łyżce oleju z awokado do czasu aż ziarenka stały się szkliste, potem zalałam go wodą, którą
Blondynka GotujeDzisiaj lekkie danie, by przygotować brzuszki na jutrzejszy Tłusty Czwartek. Wykorzystałam makaron pełnoziarnisty, chude mięso z kurczaka i mnóstwo warzyw. Całość doprawiłam ziołami prowansalskimi i oliwą. Danie idealne dla odchudzających się i dla tych co kochają makarony. Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 3 łyżki oliwy z oliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku(...)cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martyugotowaniu odstawiam do ostygnięcia. 3 Mięso z indyka mielę w maszynce do mięsa. 4 Marchewkę i cukinię ścieram na tarce o małych oczkach. 5 W misce dokładnie mieszam ręką mięso, jajko, marchewkę, cukinię, kaszę jaglaną i sól. Formuję kulki, układam w parowarze a pomiędzy pulpeciki wkładam świeże zioła i gotuję 15 minut. 6 Cebulę i pieczarki kroję w kostkę(...)kokosowym do zeszklenia. 8 Do zeszklonej cebulki dodaję pieczarki i podgrzewam około 5 minut, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Dodaję szczyptę soli do smaku. 9 Dodaję mleko kokosowe i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 10 - 15 minut od czasu do czasu mieszając. 10 Jeśli sos ma zbyt płynną konsystencję można dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Book of spellssosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz Polędwiczki oprószyć(...)zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przyrumienić delikatnie polędwiczki z dwóch stron. Całość zalać wodą. Dodać sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i w razie potrzeby sól. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Polędwiczki muszą być miękkie. polędwiczki z indyka w sosie własnym
O kuchni z uczuciemłyżki masła Wykonanie: Kurczak • Z podudzi odciąć końcówki i zsunąć mięso z kości formułując goloneczki. • Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. • Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. Sos • Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki. • Pieprz ziarnisty(...)ostrą papryczkę, dodać czosnek i cebulę, posolić. • Dodać paprykę i chwilę poddusić. • Następnie wrzucić pomidory, orzechy, migdały, rodzynki i utłuczone przyprawy. • Doprawić resztą przypraw i dusić często mieszając przez 10-15 minut. • Gdy sos będzie za gęsty dolać wody. • Gotowy zmiksować dokładnie, dodać kostki czekolady gorzkiej i zagotować. • Upieczone podudzia włożyć
To co kochamposiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę, bułkę tartą i zeszkloną cebulę wymieszać ze sobą, dodać wodę i wyrabiać rękoma aż mięso przestanie się kleić. Dodać sól i pieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi formować kulki. Obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. 3. Wracamy(...)kilka łyżek wywaru na sos wymieszać w miseczce na gładką masę, wlać ją do garnka i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć usmażone pulpety i dusić na małym ogniu ok 15 minut często mieszając, aby sos się nie przypalił. 4. Pora na scones ziemniaczane, czyli szkockie placki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki rozgnieść praską razem
Cook&Lovecukinii i paprykę.Z sera zrezygnowałam. Obiad rewelacyjny, przepięknie pachnący dzięki ziołom i czosnkowi i oczywiście sycący, jak to kluchy :-) Idealny na piątkowe zakończenie tygodnia, oczywiście piątkowe bo bez mięsa. Składniki: makaron, np. kokardki puszkę tuńczyka w sosie własnym 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 cała czerwona cebula duży ząbek czosnku po pół łyżeczki suszonego tymianku(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać poszatkowaną cukinię ( ja użyłam bocznej strony tarki)i pokrojoną w kostkę paprykę.Podlać ok. 1/3 szklanki wody, dusić ok. 6-8 minut. Dodać tuńczyka, przyprawy, wymieszać. Podawać na gorąco z makaronem
pieprzny smaczekMango i cebula razem? Tak, dobrze czytasz. To zaskakująco smaczne połączenie! 2 sztuki mango (lub jedno, jeśli jest duże) 1 cebula 1 ostra papryczka Ocet jabłkowy
MarcinChefzdjęciu, zostawiając gruby pasek po środku, na którym kłaść cienkie plastry piersi posypane delikatnie przyprawami i posiekaną natką pietruszki ( na zdj. nie ma bo zapomniałam dodać). Na każdy część mięsa położyć plaster sera. Następnie nadcięte paski przekładać jak warkocz. Białko roztrzepać i pędzelkiem posmarować ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni(...)oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne 15 min. Cisto polać sosem i podawać na gorąco. Pychota
pieprzny smaczekKaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami brzmi dość wykwintnie...A do jej zrobienia wystarczy tylko sól, pieprz, majeranek i jabłka, i powstaje bardzo odświętne danie, które
na moim stole...WĘDZONY: - 200 g sera mimolette startego na drobnych oczkach - 50 g masła - łyżka mąki ryżowej -100 ml mleka - łyżeczka naturalnego dymy wędzarniczego 2 DNI PRZED PRZYGOTOWANIEM mini hamburgerów zamarynuj mięso w soli, aromacie dymu i czosn ku, wstaw do lodówki na 24 godziny, po tym czasie wyjmij, obwiąż sznurkiem i powieś w chłodnym miejscu na kolejne 24 godziny. Powinnaś uzyskać(...)pewno zasmakuje na kanapce. PRZYGOTUJ KONFITURĘ. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po kilku sekundach dodaj posiekaną cebulę, powinna zacząć puszczać soki. Jeśli jest bardzo sucha dodaj odrobinę wody, duś na bardzo małym ogniu. Po kilkunastu minutach dodaj oliwę, sól, pieprz i musztardę, zamieszaj, w razie konieczności znowu podlej odrobiną wody. Często mieszaj konfiturę , aby się nie przypaliła. Kiedy
Kuchnia bezglutenowa Lolimała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany, majeranek, pieprz, sól, czerwona papryka) oraz ok. 2 łyżki bułki tartej dokładnie mieszamy i długo wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety(...)Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Ugotuj to sam ...tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram i kroję na pół, nabijam na widelec do mięsa, opalam nad gazem i dodaję do warzyw. Wszystko razem gotuję kilkanaście minut. Gdy warzywa są już miękkie zakwaszam zupę, by nie straciła koloru. Potem dodaję przyprawy i gotuję(...)gorącym wywarem i wlewam do gotującej się zupy. W międzyczasie obieram ziemniaki, gotuję, odcedzam z wody i ugniatam na piure. Osobno obieram 2 cebule, kroję w kostkę i duszę na rozgrzanym maśle, na rumiano. Jajka gotuję na twardo i obieram ze skorupki. Każde jajko kroję na cztery części, układam na talerzach i zalewam zupą. Osobno
Bea(u)ty kitchenWiększość osób przygotowujących żeberka z kapustą otacza żeberka kapustą z każdej strony. My żeberka układamy na kapuście. Takie są lepsze. Oczywiście naszym zdaniem. Również przechodzą smakiem
Jakugotujesz.plsól, pieprz Sos: kurki w zalewie naturalnej od Nasza Chata 5 suszonych pomidorów w zalewie 1 średnia cebula 250ml śmietanki 12% sól, pieprz + dowolny makaron 1.Do miski przekładamy mięso mielone, pietruszkę, jajko, bułkę tartą (w ilości takiej by uzyskać zwartą masę). Zagniatamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy malutkie pulpety, które wrzucamy na wrzątek i gotujemy około(...)rozgrzaną patelnię przekładamy pokrojone w kostkę: cebulę i suszone pomidory. Nie potrzeba już oleju, pomidory mają go w sobie wystarczająco. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Zalewamy 1/4 wody i dusimy do momentu jej wyparowania. 3. Dodajemy odcedzone z zalewy kurki, chwilę smażymy. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. 4. Do sosu przekładamy ugotowane
Szefowa kuchniposiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. 2. Bułkę i cebulę zmielić. Dodać do mięsa. Wbić jajko. Doprawić i dobrze wymieszać. 3. Uformować niewielkie klopsiki i obtoczyć w mące. 4.Uformowane klopsiki usmażyć. 5.Pomidory umyć i wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron
A Ty Smakuj Mniesię spokojnie rozgrzeszyć, bo policzki wołowe geralnie są mało osiągalne w zakupie. Mozna je nabyć jedynie u dobrego rzeźnika. A szkoda. Bo to cudowne w smaku mięsko, odpowiednio przyrządzone, duszone w czerwonym winie jest o niebo lepsze od ... wołowiny! Składniki: 2 kg policzków wołowych cebula 100g borowików (świeżych lub suszonych w zależności od posiadania) ziele angielskie liść laurowy(...)wina Wykonanie: Policzki wołowe oczyścić z błon. Pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, partiami obsmażać mięsko posypane sproszkowanym czosnkiem i tymiankiem. Jeśli włożymy jednocześnie zbyt dużą ilość mięsa- temperatura smażenia spadnie i mięsko nie odsmaży się tylko zacznie się gotować. Podsmażone mięso przekładamy do drugiego garnka, a na powstałym sosiku, podsmażamy cebulę, którą przekładamy wraz
Walijskie Pichcenie