Dziś przedstawiam najlepszą wersję schabu, jaką dotąd jadłam. To bardzo proste, smaczne, tanie i rozgrzewające danie, w sam raz na zimowe dni. Jak widzicie, same zalety. ;-) Dużo warzyw, dużo mięsa. Pysznie smakuje z wszystkimi rodzajami kasz lub z frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek(...)podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obsypany przyprawą schab i smażymy 10 minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchnibezmięsne danie doskonałe dla tych , którzy unikają mięsa lub maja go dosyć po świętach SKŁADNIKI 2 kg kapusty kiszonej szklanka suszonych grzybów 1/2 kg pieczarek 2 marchewki liść laurowy jedna cebula sól, pieprz do smak pół szklanki oleju lnianego toczonego na zimno WYKONANIE Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 1 godzinę. Osączamy i kroimy w paski .Wywar zostawiamy(...)gotujemy na małym ogniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Pieczarki płuczemy obieramy kroimy w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię, szklimy, dodajemy pieczarki i suszone pokrojone grzyby. Wszystko dusimy na małym ogniu. Do garnka z kapustą dodajemy podduszone grzyby, pieczarki, cebulę, liście laurowe, wlewamy olej lniany. Przyprawiamy. Gotujemy do miękkości kapusty, często mieszamy, uważamy, aby się nie przypaliła
W kuchennym oknie Ewyrosołu 3 łyżki oleju 1/2 białej rzodkwi 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Połowę rzodkwi pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Wlać rosół i dusić 5min. Wyjąć plasterki rzodkwi i ułożyć wokół brzegu talerzy .Do pozostałości na patelni dodać chrzan, sól i pieprz do smaku. Mamy wspaniały sos. Przed samym podaniem sosu dodajemy pokrojony szczypiorek(...)każdej strony po około 3 minut. Posypać solą i pieprzem. Na talerz wyłożyć stek wołowy (Tournedos), posypać prażoną rzodkwią i polać wokół sosem. P.s. Jeżeli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy polędwicę a,la Tournedos
Kulinarny karnet Christopheraprosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Sos pieczarkowy: 500g pieczarek(...)pieczenia. Kotlety pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. 2. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy pieczarki, dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, posiekany koperek i przyprawy. 3. Upieczone kotlety przekładamy do sosu
Szefowa kuchniDelikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki(...)łyżeczki cukru • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Na patelni rozgrzać ocet balsamiczny i rozpuścić w nim cukier, dodać śliwki i chwilę podsmażyć. Wlać wino i dusić, aż odparuje. • Polędwiczki umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego
To co kochamłyżki oliwy i wrzucamy do niej pokrojona w drobna kostkę cebulkę. Ścieramy czosnek i dodajemy do cebuli. Do lekko podsmażonej cebuli dodajemy zblanszowane i posiekane liście szpinaku. Mieszamy, chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy serek mascarpone i znów całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym odstawimy do ostygnięcia. Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)wyciągamy kaszę, doprawiamy ja curry, a do ostygniętej kaszy. Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie
Markowy smaktego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno: parę ząbków czosnku suszone śliwki suszone figi i suszone morele. Dodałam owoce do mięsa razem z rodzynkami. Teraz przyprawy: sól,pieprz,ostra papryka,imbir, curry . Napiszę o niej trochę-to mieszanka przypraw (czyli masala po indyjsku bo stamtąd pochodzi – curry to nazwa nadana przez(...)Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać czuszki-ostrej papryki. Wszystko dusiłam w garnku pod przykryciem i podlewałam czasami wodą często mieszając. Podałam z kaszą kuskus,ale można również z ryżem np zabarwionym na żółto kurkumą . Kurkuma , podobnie jak szafran, nadaje potrawom piękny żółty kolor
potrawyregionalneczerwona i żółta papryka ( u mnie 5 sztuk ) 30 dag mięsa mielonego drobiowego 100 g ugotowanego ryżu pół pęczka świeżej pietruszki 3 otarte listki suszonej mięty 3 łyżki siekanych orzechów włoskich 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz wywar warzywny żółty ser przecier pomidorowy Paprykę myjemy, odcinamy gorą część i usuwamy środek wraz z nasionami. Siekamy drobno(...)dwóch patelni. Dodajemy ryż, pietruszkę i mięte. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy farsz do papryczek. Papryki umieszczamy w garnku i zalewamy wywarem do 3/4 wysokości papryk. Dusimy na wolnym ogniu ok 25 min ( pod przykryciem ). Po tym czasie ściągamy górne części, paprykę posypujemy startym żółtym serem i gotujemy jeszcze ok 5 min. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy
Atlas Smaków600 g żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk chili sól pieprz 1 łyżka smalcu
Gotowanie jest łatweSkładniki: pojedynczy filet z kurczaka 1/4 zielonej papryki średnia cukinia 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa szklanka passaty
Moja smaczna kuchniaPolędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne mięso do obróbki. Nie wymaga zbyt wielu nakładów, aby uzyskać z niego pyszne danie. Podajemy je z sosem z delikatnych kurek, możemy zaserwować w sosie chrzanowym, ale pysznie smakują w wersji śmietanowo-czosnkowo-ziołowej. Polecam np. na niedzielny obiad 😊 Składniki: 1 duża polę dwiczka wieprzowa lub 2 mniejsze 2-3 łyżki oleju(...)plastry, rozbijamy delikatnie dłonią (lub trzonkiem dużego noża). Solimy, pieprzymy. Obsmażamy z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i zalewamy śmietanką. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut. Na koniec dodajemy natkę, koperek i tymianek oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Walijskie PichcenieSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste
W Mojej Kuchni Lubięofiary - jeden pęknięty nóż. Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie(...)już po chwili wrzucam cały makaron. Smażenie odbywa się na mocnym grzaniu, po dolaniu płynów i dodaniu makaronu trzeba zmniejszyć nieco palnik. Mieszam delikatnie dosyć często i pod przykryciem duszę całość tyle, ile podaje producent klusek. Kiedy makaron jest odpowiednio miękki, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę, delikatnie mieszam. Gotowe! Bork! Bork! Bork! - cokolwiek to znaczy Szwedzki Kucharz tak kończył swoje
I tu będę miała takie tedanie w efekcie nie będzie takie jakie oczekiwaliśmy 6. Przechowujemy pomidory w lodówce, co powoduje, że stają się miękkie, popękane i bez wyrazistego smaku 7. Gotujemy zamiast dusić, w efekcie dostajemy twarde, suche i niearomatyczne potrawy. 8. Zważona śmietana w zupie lub grudki z mąki- powstają gdy zbyt szybko łączymy gorące z zimnym. Aby nie doprowadzić do zważenia i powstania(...)uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu
Tradycyjna KuchniaSycące i szybkie danie z mięsnymi kuleczkami. Makaron, klopsiki wieprzowe i pieczarki łączy sos śmietankowo-pieczarkowy. składniki: 400 g makaronu rurki 250 g małych pieczarek 450 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz słodka papryka 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mieloną karkówkę przełożyć do miski. Dodać(...)Usmażyć na tej samej patelni co smażyliśmy klopsiki. Gdy pieczarki będą już przyrumienione dodać obsmażone klopsiki. Chwilę razem smażyć. Następnie wlać śmietankę oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dusić aby sos zgęstniał i smaki się wymieszały, do smaku sos doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al'dente, dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i nakładać
Monia miesza i gotuje