cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną(...)ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy sos przelać do brytfanny, wymieszać, nałożyć pokrywkę i włączyć palnik. Co jakiś czas potrawę wymieszać, dusić do miękkości papryki i cukinii (u mnie było to około 20 minut). Jak warzywa zmiękną, to dodać do nich pieczarki, wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Jeżeli sos jest zbyt
Passions hobbies lifeskromnym zdaniem wychodzi mi całkiem dobre. Z dodatkiem świeżych pomidorów, aromatycznej kiełbasy i delikatnej cukinii. Kolorowy bukiet smaków lata. Jeśli wolicie, możecie zamiast kiełbasy użyć mięsa lub wykorzystać zarówno mięso jak i kiełbaskę. Składniki: 20 dag pieczarek 2 papryki czerwone 3 kiełbasy śląskie (30 dag) 1,2 kg pomidorów 60 dag cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 duża cebula(...)pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wrzucić do garnka. Gdy cebula nabierze złotego koloru dorzucić pieczarki. Przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić aż pieczarki będą miękkie. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodać do pieczarek. Paprykę pokroić w większą kostkę a ostrą papryczkę drobno posiekać. Również dorzucić
My simple kitchenwszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1 szklanki(...)głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek. Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem Smacznego
Stare GaryIdzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na mięso a na szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z makaronem i sadzonym jajkiem, do tego kubek maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni. 100g suchego makaronu spaghetti pęczek świeżego szpinaku 1 duża(...)papryka ostra 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy posiekany szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusimy do wyparowania wody, po czym łączymy z ugotowanym makaronem. Wykładamy na talerz. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wbijamy jajko, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na makaronie
Szefowa kuchniSkładniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną(...)kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu
W Mojej Kuchni LubięŁazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i oto chińskie łazanki wymyśliłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska(...)świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, w woku rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo. Dodajemy podsmażoną na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę dodajemy do kapusty i całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody
Moniki Smakołykijeszcze trochę. Postanowiłam wykorzystać ją do dania, które chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru(...)obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody. 5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut. Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż
Pasja SmakuKorzystając z resztek dostępnej cukini chciałam Wam pokazać jaki sos przygotowałam sobie na zimę. Możecie go przełozyć do słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej(...)gorący podsmażamy na nim cebulę aż będzie szklista. Dodajemy utartą cukinię i podsmażamy do miękkości na średnim ogniu (ok 10 – 15 minut). Dodajemy bulion, śmietanę oraz przyprawy, dalej dusimy, aż płynna część w znacznej mierze odparuje. Możemy od razu podawać na gorąco np z kaszą, to mój ulubiony sposób zjadania. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniewybraliśmy startery – Totopos z 3 salsami (chipotle, ananas i mango) oraz Mexican Fondue. Z dań głównych zdecydowaliśmy się na Burrito Short Ribs z żebrami wołowymi i Enchilada z duszoną bawetą wołową. Do picia lemoniady – pomarańczowa oraz cytrynowa z chia. Zaczynając od starterów, serowy sos z chorizo okazał się bardzo smaczny, podobnie jak i salsy, żałujemy jedynie(...)postaci 2 talerzy nachosów z sosem i salsami. Wystarczyłoby dla małego pułku Wraz z nadejściem dań głównych rozpoczęła się wołowa uczta. Oba dania okazały się podobne, ze znaczącą przewagą mięsa nad dodatkami, wszystko zawinięte w tortille. Do jednego dodania była dodana surówka mexicoslaw z czerwonej kapusty, do drugiego mix sałat i guacamole, a w zasadzie łyżeczka prawie samego awokado. Niestety
Taste and Cooksię na tej pierwotnej, podstawowej. 0,5 kg mięsa z udek kurczaka mała bułeczka ( kajzerka) 2 jajka sól i pieprz do smaku łyżka śmietany 3 łyżki masła bułka tarta Mięso jak na okrawki było drobno krojone, kto chce może zmielić, dodajemy namoczoną wcześniej bułkę, żółtka, śmietanę i roztopione masło . Doprawiamy do smaku, jeśli zajdzie potrzeba można dodać bułki tartej(...)smaku. Formujemy owalne kotleciki, w środek wciskamy kostkę. Panierujemy bułce tartej, obsmażamy na maśle. Gdy się lekko zrumienię obracamy, podsmażamy kilka minut i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy około dziesięciu minut. Dwa zrobiłam z kością, muszę przyznać, że wyglądały komicznie, jak na mielone. Natomiast z reszty, zrobiłam kilka małych kotlecików . Pewnie te pani Pożarskiej wyglądały dużo lepiej, skoro
Dieta moja pasjapaski. 8 Na średnim ogniu rozgrzewam w garnku 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam delikatnie kurczaka ok. 4-5 minut do czasu aż większość kawałków straci różowy kolor. Mięso przekładam do miseczki. 9 W tym samym garnku podgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i podsmażam cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. 10 Dodaję połowę z pokrojonego w kostkę mango, papryczkę chilli, połowę(...)Wszystkie składniki w garnku miksuję na gładką masę. 12 Do sosu dodaję kurczaka, łyżkę miodu, liście kaffiru (opcjonalnie) druga połowę mango pokrojonego w kostkę, paprykę pokrojoną w paski i duszę pod przykryciem 10 - 13 minut. 13 Jeśli sos jest za rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję
Book of spellskurczak, ale ta wyczuwała królika nawet pokrojonego na drobne kawałki i oczywiście nie jadła… ma tak zresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: • 1 królik podzielony na porcje • 5 marchewek • 500 g pieczarek • 3 łyżki natki pietruszki • 1 łyżka koperku • 1 cebula • 3 ząbki(...)Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć. • Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. • Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. • Gdy królik
To co kochamWiem, że nie każdy lubi wątróbkę drobiową. Ja zdecydowanie należę do jej fanów. Chętnie zjadam ją pod każdą postacią, oprócz wersji na słodko z jabłkiem, rodzynkami
Passion of Cookingpieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam(...)miękkie, dodałam do kapusty razem z żurawiną i wisniami, całość zakwasiłam dwoma łyżkami soku z kapusty, pogotowałam kolejne 5 minut, zestawiłam z ognia. Podałam kaczkę na półmisku obłożoną duszoną kapustą. Smacznego! http://dagoma.com.pl
Wanilia i Kardamonkupujmy te w całości, są lepszej jakości niż sprzedawane krojone. Pomidory, do Europy, przywiózł w XIV wieku Krzysztof Kolumb, ale początkowo służyły jedynie do ozdoby. Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami(...)chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą
Moja smaczna kuchnia